Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róża pustyni cz.3

Post »

sokolica pisze:Substrat jest wysuszony
Zamiast podlewania (mam tu na myśli dostarczanie wody od góry), wstaw pojemnik z młodziakami do naczynia z wodą. Odczekaj aż podłoże całkowicie się namoczy + 5-10 minut (niech się dobrze napiją), odstaw w miej nasłonecznione miejsce na kilka godzin, a potem już normalnie traktuj.
Jeśli po tym zabiegu nic się nie zmieni będziemy szukać przyczyny gdzie indziej ^^.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ArkadiuS, zrobiłam, jak pisałeś. Jedna z trzech nieco doszła do siebie, pozostałe dwie z tych marszczących się róży, nadal mają kaudeks jak flak. Mam nadzieję, że coś tu widać...
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Arkadius, bardzo ładny kaudeks na tym adenium. Ciekawie go wyeksponowałeś.
Sokolico, obawiam się, że temu kiełkowi na zdjęciu już nie pomożesz...
flichoo
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 07:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy one są pczymś przykryte? Jeżeli tak to już pora to zdjąć. Może było za wilgotno właśnie i korzonki pogniły.Może. ;:136
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43405" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

Patrząc na zdjęcia, podłoże to w zasadzie sam torf kokosowy, który jest jałowy tzn. sam w sobie nie zawiera składników odżywczych. Wilgoć trzyma ładnie ale nic poza tym. Należałoby zmienić im podłoże, ewentualnie (jeśli jeszcze nie są a raczej nie) podać nieco nawozu.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

To może być złudzenie poprzez wieczorne światło. Substrat to mieszanka ziemi do kaktusów Substral, włókna i perlitu. Z czego dwa pierwsze tak mniej więcej w stosunku 1:1. Ale i tak czas już na przesadzanie, więc najwyżej zmieszam z większą ilością ziemi. Nawożone były raz, ok 2 tyg temu.

Flichoo przykryte nie są. Tylko od wysiewu, czyli miesiąc, rosną w wysokim plastykowym pojemniku. Ale bez wieczka od dłuższego czasu. Przy okazji przesadzania sprawdzę korzenie, choć raczej zbyt wilgotno nie miały nigdy. Raczej za sucho.
W każdym razie dziękuję. Może ich wola przetrwania (to są 2 na 8) okaże się silniejsza.
Awatar użytkownika
babuszka1
50p
50p
Od: 1 lip 2011, o 13:28

Post »

Witajcie!
Mam kilka adenium z mix-u nasion i mam pytanie- czy wszystkie adenium obesum mają zielone kaudeksy i nerwy liściowe? Bo mam kilka sztuk w takim ciemniejszym- wpadającym w bordo odcieniu. Czy to po prostu inna odmiana- np. będą miały czerwone albo różowe kwiaty?
Awatar użytkownika
Iga123ana
100p
100p
Od: 19 maja 2011, o 17:11

Post »

Chciałam się pochwalić. Miesiąc na słonecznym miejscu i moja różyczka ma nowe rozgałęzienia:-)
był taki
Obrazek
a jest
Obrazek

Liście przed zima tez ciut odpadają, ale nie jest najgorzej;-)
Pozdrawiam wszystkich hodujących
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
myszor81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sie 2009, o 18:42

Post »

Właśnie przytargałem do domu nowy nabytek :D .... Adenium
Mam w domu ok 10 szt adenium ale nigdy nie miałem i nie widziałem takiego dziwoląga-jakieś dziwne no i dosyć spore,ocencie sami
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

Mi to nie wygląda na "nasze" adenium. Mam tu na myśli adenium o jakim rozmawiamy na forum. Nie jest to obesum, arabicum, socotranum czy somalense. To na zdjęciach ma włochate łodygi i liście. Adenium nie ma włosków na kaudeksie a tym bardziej na liściach ^^. Pierwsza moja myśli jak spojrzałem to że ta roślinka wygląda jakby adenium zostało zaszczepione na innej i powstało to "coś". Z łodyg przypomina mi Datura Stramonium (Bieluń) ^^

Co by nie mówić ładna roślinka i na pewno ciekawa.
myszor81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No własnie tez tak myślę że to jakaś podróbka :wink: zobaczymy...może zakwitnie,a teraz do jakiej ziemi to "coś"wsadzić? teraz jest chyba w torfie,ale moge się mylić
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

No wygląda jak datura. :D Liście tylko się trochę nie zgadzają.

Z roślinami tak jest, że można sprzedać "Opla jako Audi". :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
myszor81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No dobra,a do jakiej ziemi to coś?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”