Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
- justyna_gl
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3385
- Od: 10 lut 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Torunia
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Ja do suszenia mam San Marzano
- hancik30
- 50p
- Posty: 98
- Od: 3 sie 2011, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rokietnica/Poznań
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Dziękuję za odpowiedź. Ja zamierzam pomidorki suszone trzymać w słoiczku przykrytym gazą- czy to jest oki? Czy może koniecznie trzeba w zalewie, oliwie itp...
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
A jak trzymasz suszone grzyby? Bo ja w szczelnie zakręconym słoiku. Obawiam się, że zakryte gazą mogą brać wilgoć z powietrza. Ale może akurat masz suche pomieszczenie, dlatego pytałem o grzyby - powinno być podobnie z przechowywaniem pomidorów.hancik30 pisze:Dziękuję za odpowiedź. Ja zamierzam pomidorki suszone trzymać w słoiczku przykrytym gazą- czy to jest oki? Czy może koniecznie trzeba w zalewie, oliwie itp...
- hancik30
- 50p
- Posty: 98
- Od: 3 sie 2011, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rokietnica/Poznań
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Grzybki siedzą w słoiku zakręcone. W tamtym roku w słoiku trzymałam zioła i niestety spleśniały- pewnie nie były dosuszone. Więc wczoraj zamiast zakręcić słoik przezornie zakryłam go gazą. Poczekam jeszcze z 2 tyg i potem go zakręcę. Dzięki
- hancik30
- 50p
- Posty: 98
- Od: 3 sie 2011, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rokietnica/Poznań
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Wracając do pomidorów, to w tym roku już zakisiłam dwa słoiki truskawkowych- wyglądają przepięknie w słoiku. Wczoraj w ramach eksperymentów włożyłam pomidory i zółta cukinię- widok przepiękny. Cukinię już wcześniej kisiłam z ogórami a teraz czekam by spróbować jak będzie smakowała w tym duecie.
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
I w ciągu tych dwu tygodni dosuszą się albo wchłoną wilgoć z powietrza i spleśnieją. Ryzykantka jesteś. Ale powodzenia.hancik30 pisze:Grzybki siedzą w słoiku zakręcone. W tamtym roku w słoiku trzymałam zioła i niestety spleśniały- pewnie nie były dosuszone. Więc wczoraj zamiast zakręcić słoik przezornie zakryłam go gazą. Poczekam jeszcze z 2 tyg i potem go zakręcę. Dzięki
Jak nie masz ważnych powodów (alergia, przeciwskazania medyczne), to zalej to oliwą z oliwek. Olej słonecznikowy też nie jest złą zalewą, jeżeli nie masz dostępu do oliwy. A myślę że i na jakiś "z pierwszego tłoczenia" by się nie obraziły. To kwestia smaku, co kto lubi.
A przy suszeniu jest trochę roboty, szkoda żeby poszła w kibel.
A może zasolić? Ale nie wiem co by z tego wyszło, nie stosowałem.
- hancik30
- 50p
- Posty: 98
- Od: 3 sie 2011, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rokietnica/Poznań
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Ryzykantka jestem.
w takim razie zrobię jeden na sucho a drugi z oliwą wg przepisu Leszka 45 pozdrawiam
w takim razie zrobię jeden na sucho a drugi z oliwą wg przepisu Leszka 45 pozdrawiam
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Przepis jak wspomniałem w moim poście nie jest mój.Co do czosnku w słoiku to odda on swoją moc i aromat już po pierwszym dniu.Śmiało można dać więcej ząbków na 200 ml słoik. Polecam też jedną ,dwie papryczki Chili do słoika, ale tak jak pisałem , to kwestia Waszego gustu i smaku. Nie trzymałbym suszonych pomidorów bez zalewy , ponieważ musiałyby być wysuszone na wiór, a takie nie uważam za smaczne, dlatego zalewa wg. mnie jest konieczna. Może to być czysta oliwa z oliwek , ale to większy koszt i nie każdy tez lubi ją samą w smaku, dlatego ja mieszam oliwę z olejem słonecznikowym.Co do grzybów to od lat trzymam wyłącznie suszone grzyby w torebkach szarych papierowych w suchym miejscu. Od czasu do czasu jak jest słońce to całość wystawiam na dwór, zimą zaś wieszam przy grzejniku. Tak przechowywane nigdy sie nie zepsuły, a wierzcie mi , mam ich całą masę nie chwląc się.
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
A jeszcze jedno. Co do pomidorów na suszenie. Uważam ,że malinowe pomidory nie nadawają sie zbytnio, ponieważ trzeba by było więcej wyrzucic przy " drylowaniu" pomidora ze wzgledu na wiekszą ilość komór nasiennych. Są też za delikatne Nie wiem jak z San Marzino. Myslałem ,że może Malinowy ożarowski, który ma mniejszy owoc bardziej się sprawdzi .Też nie specjalnie wyszedł, ponieważ jest za delikatny. Uważam ,że najlepsze są pomidory "komercyjne" - zwykłe , w których łatwo usunąć komorę nasienną i pozostaje wtedy gruba skorupa. Pomidor Marisa i Aureliusz którego mam kilka krzaków i ma on jędrny mniejszy owoc , idealnie sprawdził mi się w suszeniu, nie rozlazł się tak jak Ożarowski , przy tym bardzo dobrze wypadł w smaku w póżniejszej konsumpcji moich suszonych pomidorów .Ale wybór oczywiście pozostaje Wasz. Pozdrawiam.
-
- 50p
- Posty: 51
- Od: 18 sty 2011, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: woj. podkarpackie
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Tula, Twoje pomidory są dla mnie rewelacyjne i to jeszcze bezchemiczne. U mnie zaraza się rozpanoszyła i zniszczyła wiekszośc krzaków - trudno się mówi. A takie miałam plany- suszone w oliwie, koncentraty... Lipiec był zabójczy dla moich pomidorów, ciągle lało.Nawet nie miałam jak je porządnie spryskać, bo ciągle deszcz . Pomimo zastosowania dwóch oprysków srodkami interwencyjnymi moje pomidory są opłakanym stanie. Ktoś może powiedzieć, że to zdecydowanie za mało- być może.
Tula na czwartej fotce to jaka jest to odmiana? Piękna
Pozdrawiam
Tula na czwartej fotce to jaka jest to odmiana? Piękna
Pozdrawiam
- hancik30
- 50p
- Posty: 98
- Od: 3 sie 2011, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rokietnica/Poznań
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Leszku jak długo można trzymać takie pomidory w zalewie i czy spokojnie w spiżarni(suchej) mogą stać?
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Niestety to zły wybór. Olej słonecznikowy łatwo ulega utlenianiu i polimeryzacji. Nadaje się na bieżąco do sałatek, surówek ale nie do dłuższego przechowywania.11krzych pisze:Olej słonecznikowy też nie jest złą zalewą,
Pozdrawiam
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Witam. Ja tam nie zauważyłem , żeby moje starsze zaprawy na oleju słonecznikowym uległy.....polimeryzacji . No ale jak się kto boi ,to może rownie dobrze zastosować olej rzepakowy . Pewny jestem ,że taka zaprawa pomidorowa w oleju czy to słonecznikowym , czy rzepakowym, czy w samej oliwie w połączeniu z czosnkiem wytrzyma sezon , albo dwa.....tylko ja nie wiem , czy ja wytrzymam....i wcześniej ich nie zjem.... Więc sie specjalnie nie martwie:wit