Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Agnieszko, Ty się nie dziw, że Twoje pomarańczowe cudo swym blaskiem sprawia, że wszystko inne w jej otoczeniu blednie ;:180 Dla mnie jest ona jednym z najcudowniejszych storczyków ;:167
No to teraz przejdźmy do pietruszki :lol: Na zimę będzie jak znalazł ;:224
Półmetrowe korzenie wspaniałe, ale widok :shock:
Dendrobium ;:92 może i moje kiedyś tak zakwitnie :D
Buraczek i biały z lekkim rumieńcem śliczne ;:138 Jeszcze masz parę pędzików ;:138
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Agnieszko w tym odcinku stawiam na żurawia :lol: d. jagodowego i pietruszkę :tan gratuluję pędzików i długaśnych korzonków :uszy pozostałe też fajnie się prezentują :D
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Aguś kwitnienia masz przeurocze - gratuluję :) ;:63 Także buraczkowe Dendrobium ma swój wdzięk.. ;:167

Zaintrygowało mnie coś w Twoim opisie. Piszesz, że pęd wyrasta zaraz obok starego pędu. Ponoć Phalaenopsis i inne nie wypuszczają pędów z tego samego miejsca.... hmmm.... i tutaj mamy obalenie teorii!! Wyobraź sobie, że właśnie na moim parapecie są świeże przypadki gdzie pęd rośnie obok drugiego starego pędu. Jak zobaczyłam to niedawno to myślałam, że śnie, bo przecież to.. niemożliwe ;:88 A jednak!!! ;:1 Jeśli tylko zechcesz to wstawię fotki.
Powiedz mi jaki kolor ma ten wyjątkowy storczyk obalający teorię? Moje mają kolor : jasnoróżowy oraz biały w bordo ciapki. Może to jakieś uwarunkowania genetyczne? A może JOVANKA potrafi wyjaśnić tę sytuację?? Dodam , że oba storczyki są u mnie dobre 2 lata i nigdy nie miałam takiej sytuacji.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Iwonko, ten "kwietniczek" splotłam tak na szybko ze zwykłego sznurka; miał być "chwilówką" na jakiś miesiąc, zanim się kwiaty na niespodziance nie rozwiną i nie postanowię co dalej ze storczykiem (a nie chcę wieszać w oknie kolejnej doniczki, bo za dużo zabiera światła- okno już zastawione i zawieszone gdzie się da :| ) - miała zresztą być porządna makrama, ale się zleniłam :D No i tak wisi chwilowo, na dole zwykły podstawek plastikowy...

Wiktorio, cieszę się, że Cię u mnie widzę- też śledzę Twój wątek, ale na razie "po kryjomu"- obiecuję się wkrótce ujawnić ;) Dzięki za dobre słowo! :)

Renatko, fakt, kolorek bardzo energetyczny- chyba najładniejsze moje kwitnienie- pierwszy raz ascocenda zakwitła w pełni lata, pewnie więc słoneczko pomogło jej się tak ładnie wybarwić. A może zawsze tak wygląda, nie wiem sama, nie ma jak porównać... ;)

Lucynko, chyba muszę Ci zadedykować którąś z fotek ascocendy. Bardzo Ci takiej życzę, i to w przyzwoitej, czyli oczywiście jak najmniejszej, cenie! ;:215
Pędziki u phal. mam obecnie chyba tylko dwa- akurat się udało nimi zaszpanować :;230
A moje półmetrowe korzenie pokażę jeszcze raz- poprzednio chyba nie tę stronę wybrałam co trzeba i wrażenie nie takie, jakie powinno być- a przecież ten "falek", to już prawie vanda :lol: :lol:

Obrazek

Ewo, cieszę się bardzo, że ktoś docenił żurawia! ;) Podobno jest dość rzadkim okazem w Polsce.

Moniu, ten mój ma małe kwiatuszki, białe ze środeczkiem różowo-bordowym, typ multiflora chyba- miałaś chyba kiedyś podobny z keiki, o ile się nie mylę.
Wiesz, z tymi teoriami to jest chyba tak, że każda jest zasadna, dopóki nie zostanie obalona przez... same storczyki :D Trochę już różnych teoretycznie niemożliwych dziwactw widziałam, choćby tu na forum. Myślę, że może to też być wynik manipulacji genetycznych- po nich, wiadomo, różne rzeczy się dzieją.
U mnie być może jest też taka tego przyczyna, że oba te pędy wyrosły dość wysoko; storczyk niewiele ma już liści nad nimi- może 2, młode, takie chyba jeszcze rosnące, więc może kolejne miejsce- to powyżej- nie było jeszcze gotowe /tzn. dojrzałe/, a pędzik koniecznie chciał wyrosnąć. Ale to takie tylko moje amatorskie kombinowanie... ;)
Jeśli masz ochotę- wstaw swoje zdjęcia, zapraszam, chętnie popatrzę na kolejne ciekawostki w naturze :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21

Post »

A ja się tak przez chwilę wpatrywałam w zdjęcie i zastanawiałam czemu ta vanda ma takie dziwne liście :;230 :;230 :;230
Fajnie rośnie ten twój storczyk, a te korzenie tylko świadczą o dobrej opiece włascicielki oraz dobrej kondycji rośliny. ;:138
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko zawsze podziwiam u Ciebie jak pięknie rosną korzonki u Ciebie ale ten to chyba rekordzista. :roll:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, to raczej zasługa dobrej wilgotności u mnie w domu- na co nie mam za bardzo wpływu, po prostu mieszkam w dość fajnym miejscu, przy lesie ;)
Najlepsze jest to, że na górze między liśćmi storczyk ma drugie tyle korzeni powietrznych, tegorocznych- za rok będzie z daleka widać najpierw korzenie, a potem liście i kwiaty. I chyba przejdę na uprawę wazonową! ;:112

Joasiu, zgadza się, rekordzista absolutny! :)

Fajnie to wygląda, ale już z moczeniem jest mały problem, bo naczynie, w którym go namaczam musi stać na samym brzegu stołu czy szafki, inaczej połamałabym korzenie - no i zawsze mam stresik, że mi go dziecko strąci niechcący... :roll:
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

I ja zdążyłam wejść do Ciebie...

Świetne ma korzonki ten falenopsis. Ale chyba nie chciałabym mieć takiego "vandowatego falka" ;:224

Dendrobium phal. ma piękne psby i śliczne kwiaty.

A buraczek jest buraczkowy.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

No tak, jedna z moich Vand ma na pewno mniej korzeni niż Twój Phalaenopsis ;:224
Pomysł z wazonem wydaje się trafny ;:109
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rysiu, czyli zapanowała u nas wąska specjalizacja; podzieliłysmy się rolami :D

Justynko, no coś Ty, jak to nie chciała :wink: - takiego z wiszącymi korzeniorami na pewno nie kupisz w sklepie i to jest w nim takie fajne- biały kruk! :;230

Lucynko, szkoda, że vandy nie mają takiego szybkiego tempa rośnięcia jak phal., ale wierzę w Twoją vandę- pewnie jeszcze przegoni mojego szalonego falka długością korzeni. A przynajmniej tego Tobie i sobie życzę :lol:

Popatrzcie...:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jak tu ich nie kochać... ;:170
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Na Twoich parapetach Agnieszko, widać wyższy stopień zażyłości - aż strach pomysleć, co z tego wyniknie ;)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21

Post »

Strasznie towarzyska ta Twoja masdewalia :;230
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Masdevallia chyba pokochała towarzystwo falenopsisów... Cudna jest :tan
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.