U Oliwki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Oliwki

Post »

U mnie siewki tego żółtego agastache są żółciutkie, dorobiłam się kilkudziesięciu siewek w tym roku, szkoda, że mateczna mi padła. Nie zakwitnie mi w tym roku.
Pełna rutewka fajna jest, ale myślałam, że te kwiatki będą większe, można przejść koło niej i jej nie zauważyć, musi sie rozrosnąć, żeby rzucać się w oczy.
Widzę jabłka na trawniku...chyba musisz je wybierać tak ja ja, część roślin rośnie w cieniu starych jabłoni.
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widoczek z Anabellą śliczny ;:138
Zielono u ciebie tak jak i w moim ogrodzie. Stanowczo wolę wiosnę kolorową, buchającą życiem i jesień pełną ognistych barw.
Pewnie gdyby była inna pogoda to i nastrój miałabym lepszy a tak walka z chorobami i szkodnikami strasznie mnie zniechęca :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Wczoraj dotarł, dziś posadziłam: bez Eva:

Obrazek

Wasterland kwitnie cały czas:

Obrazek

Nela mnie zaraziła kielisznikiem:

Obrazek
Buszowato:

Obrazek

druga Anabelle, której nijak nie umiem sensownie podwiązać i się gadzinka rozwala:

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj z rana było wsadzanie, przesadzanie i rozsadzanie.
Udało mi się w końcu porozsadzać 4 kępy kosaćców bródkowych, ale ile jeszcze tych kęp przede mną!
Koniecznie też muszę zrobić porządek z kilkoma liliowcami, a jakoś mi się już nie chce kopać w ogrodzie od rana do nocy :roll:
W przyszłym tygodniu spodziewam się paczki z żurawkami, żuraweczkami i hostami. No i jeszcze narcyzy kupione tu na forum.
Trochę pojechałam z tymi zakupami :oops:

Ooo, Kasiu - to świetna wiadomość, że będą z nich kolejne żółtki. Ta odmiana jakoś bardziej mi się podoba niż zwykłe agastache, a białokwiatowe to już całkiem jakieś takie mało wydarzone.
Z rutewką masz rację, kwiatuszki mikre są. Może i nikt jej nie zauważy, ale i tak mnie cieszy :lol:
Jabłoni mam kilka i jestem zmuszona do zbieranie spadów. Na szczęście mieszkająca w pobliżu ciotka trochę mnie w tym wyręcza i też je zbiera.
Teraz zakładam kolejna rabatkę pod inną jabłonią, więc zabawy będzie więcej :twisted:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dodad pisze:Widoczek z Anabellą śliczny ;:138
Zielono u ciebie tak jak i w moim ogrodzie. Stanowczo wolę wiosnę kolorową, buchającą życiem i jesień pełną ognistych barw.
Pewnie gdyby była inna pogoda to i nastrój miałabym lepszy a tak walka z chorobami i szkodnikami strasznie mnie zniechęca :(
Nie przepadam ogólnie za sierpniem w ogrodzie.
Rośliny są jakieś sponiewierane życiem, a zabiegi liftingujace w postaci przycinania nie wszystkim służą :;230

Czekam zawsze do września, bo wtedy ogród znowu pięknieje ;:108
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

oliwka pisze:
Dzisiaj z rana było wsadzanie, przesadzanie i rozsadzanie.
Udało mi się w końcu porozsadzać 4 kępy kosaćców bródkowych, ale ile jeszcze tych kęp przede mną!
Koniecznie też muszę zrobić porządek z kilkoma liliowcami, a jakoś mi się już nie chce kopać w ogrodzie od rana do nocy :roll:
:;230 Mam to samo, przekopywanie zaczęło się przedwczoraj, wczoraj dostałam paczkę z roślinami, więc trzeba było sadzić a przy okazji coś podosadzać bo kompozycje w głowie się urodziły, dziś miałam skończyć...czy ja to dokończę w jeden dzień :roll: z 10 kęp liliowców do przesadzenia i rozsadzenia plus kilka irysów...dzisiaj pada, więc oglądam sobie ogrody na forum a kilkanaście kęp czeka na bardziej sprzyjające okoliczności przyrody. Czasem sobie klnę na nadmiar, nie ma to jak sadzonki z dwoma pędami, hop i z głowy :lol: od nadmiaru czasem boli głowa.

Białe agastache...hmmm...podagrycznik chyba efektowniej kwitnie :D
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Jejku, no ja dziękuję...Oliwko, łododa, to jest to, to ten chwast, który gdzieś podziwiałam z uwagi na kolor, ale nie mogłam zidentyfikować! No to juz wiem...i pewnie spróbuję poszukać gdzieś we świecie.

A agastache jest wspaniałym przykładem, że rośliny same w sobie średnio atrakcyjne, robią furorę w odpowiednim otoczeniu :-)

I w ogóle już chyba nie dam rady więcej komentować, bo by mnie nocka zastała :-) te nasadzenia bylinowe są po prostu, ech... ;:167
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie w sierpniu rzeczywiście robi się nieszczególnie, ale u Ciebie - tylko trochę mniej kwiatów, a własciwie mniej róż :lol: Zazdroszczę jednak zdrowia Twoim roslinom! Moje w sierpniu zazwyczaj zaczynaja chorować, podsychać i ogólnie robi się nieciekawie :?
Widzę, że powtarzają Ci pięknie dzwonki brzoskwiniolistne - moje podeschły i chyba szykuja się do zimy :lol: Westerland śliczny i kielisznik ... A co to za rosliny na 4 zdjęciu, u dołu, o niebieskawych listkach, przypominajace trochę piołun?
aha! Chciałam jeszcze powiedzieć, że rutewka o pełnych kwiatach czy pojedynczych- cudna jest!
To co, ze mała? Każdy kiedyś był mały! Urosnie! :D
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - z dwojga złego to ja jednak wolę agastache biało kwitnące niż podagrycznik :twisted:
Jest on moim największym chwastowym wrogiem (nie jestem pewnie tu zbyt oryginalna), wszystko jakoś się da wytępić, ale tego dziadostwa nie. Jak się go pozbędę w jednym miejscu, to w magiczny sposób odrasta w innym.

100krotko - łobody to chyba nie trzeba w świecie szukać. Ona tak jakoś sama do mnie trafiła, może z ziemią, może już jako siewka.
Wyjątkowo urodny chwast :lol: , tyle tylko że nie lubi przesadzania i źle rośnie po tym zabiegu.
Ja tam lubię agastache, rośnie jak głupie, fajnie pachnie, samo się sieje, wiatr go nie wywraca. W kępie się nawet prezentuje.

Izo - u mnie też wszystko jest podeschnięte zazwyczaj w sierpniu, ale w tym roku pada od miesiąca, więc może wygląda ciut lepiej.
Te dzwonki to nie są dzwonki, tylko rozwar. Jedna kępa, ta przed Wasterlandem rośnie w półcieniu i dlatego się pewnie dość mocno wyciąga.
Mam ich sporo, bo wyhodowałam z nasion, zdecydowanie im lepiej w większej kępie.
Iza, chyba coś pomieszałaś z nr zdjęć, albo mnie już na oczy padło, bo nijak nie mogę wypatrzeć, o którą roślinę pytasz :oops:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

:roll: Chyba przestanę zaglądać...Ten kielisznik mnie zauroczył i już wiem, że kiedyś będzie mój. Niech no tylko gdzieś go znajdę. Istne cudo! Tylko czy nadaje się na moje zimy... ;:224
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

jejku ja też chcę takie widoczki u siebie .
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

oliwka pisze:Kasiu - z dwojga złego to ja jednak wolę agastache biało kwitnące niż podagrycznik :twisted:
Jest on moim największym chwastowym wrogiem (nie jestem pewnie tu zbyt oryginalna), wszystko jakoś się da wytępić, ale tego dziadostwa nie. Jak się go pozbędę w jednym miejscu, to w magiczny sposób odrasta w innym.
Ja sobie w ostatnich latach odpuściłam trochę ogród, to diabelstwo błyskawicznie to wykorzystało, czasem chce się płakać. Pryskam, wydłubuję kłącza, końca walki nie widać. A tam gdzie go nie ma rośnie skrzyp ;:223 Moje dwa koszmarki ;:145
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Oliwuś, moja świecznica od Ciebie też będzie kwitła ;:196
Awatar użytkownika
mateola
200p
200p
Od: 20 kwie 2008, o 12:47

Post »

Przepiękne kompozycje - nawet, jak róże strajkują. A właściwie - to dlaczego one strajkują?
Zakładanie nowej rabatki to suuuper radość ;:3
Ps. mam biały kłosowiec i go lubię, i tego się będę trzymać :uszy
Pozdrawiam - Małgosia
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

Witam śliczne zakątki i zakamarki.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

oliwka pisze:Ja tam lubię agastache, rośnie jak głupie, fajnie pachnie, samo się sieje, wiatr go nie wywraca. W kępie się nawet prezentuje.
:
Bardzo fajnie się prezentuje! To taka bylina trochę jak przywrotnik, ani nie ma dużych kwiatów, ani koloru specjalnego, a jednak właśnie dzięki temu nadaja szlachetność, spokój, klimat i strukturę nasadzeniom.

Ciekawe, jakie owoce ma ta Eva...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”