Robinia akacjowa, grochodrzew (Robinia pseudoacacia )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Akacja blisko domu
Ja mam całą kępę za domem, wcale nie sa takie wielkie, ze 6 metrów góra, i siedza w jednym miejscu. Jak się pozwoli porządnie wyrosnąć głównemu drzewu to wcale nie ma takiej straszliwej ilości odrostów, to raczej rozsiewane nasionka z tego co zauważyłam produkują nowe drzewka, ale też nie mam z tym problemu bo póki małe wyrywam, albo ścinam. Raz do roku i z głowy;) A jakie piękne drzewo cały rok.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Tak, młode robinie zajęte są sobą i są piekne. Za to niech się której 'ma na usychanie'..., to nagle wszędzie rosną młode robinie!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maryann.Co się dziwisz każdy chce zostawić potomstwo po sobie.
Alicja.
Alicja.
- jarko
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
Robinia akacjowa gatunek należy w kraju do najbardziej ekspansywnych drzew. Podam przykłady których osobiście doświadczyłem. Pamiętam z dzieciństwa regularne wycinanie splątanych korzeni akacji z dna otwartego szamba oddalonego od grupy starych akacji ok.8 m.. Korzenie tych samych drzew potrafiły pojawić się w zawilgoconej piwnicy starego budynku oddalonego ok. 20 m.. Pojedyncza również stara robinia na mojej działce potrafi dawać odrosty w odległości do 25 m.. Standardem jest, że korzenie tego samego drzewa poszukując wody potrafią w promieniu ok. 15 m wejść przez otwory w dnie doniczki zakopanej w ziemi (podlewanej) i wypuścić w niej pęd. W tym samym promieniu odrosty wybijają praktycznie na każdym podlewanym zagonie. Obserwuję jak z miesiąca na miesiąc akacje pochłaniają kolejne metry okolicznego lasu, często tworząc dżunglę. Pojawiają się nawet tam gdzie rok wcześniej ich nie było. Po wycięciu drzewa liczne odrosty. Roundap jest skuteczny! i tylko dzięki tego typu środkom można bardzo uciążliwą walkę z akacjami wygrać. Rozkoszuję się widokiem i zapachem robinii , ale tylko wtedy, gdy rosną daleko od mojej działki. Pozdrawiam. Jarko
- miki___
- 50p
- Od: 10 sie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Robinia akacjowa
Dostałam od znajomego z Niemiec kilkanaście sadzonek robinii. Sadzonka ma około 20 cm wysokości, ma dosyć spory korzonek tyle że jest to zupełnie sucha. Sadzonki były czyste, spięte gumką. Moje pytanie dotyczy terminu i sposobu sadzenia takich sadzonek z suchym korzeniem. Czy trzeba namoczyć korzenie no i kiedy sadzić(wiosną, jesienią a może cały rok?)? Dwie z nich (na próbę) moczyłam dobę i wsadziłam jakieś 3 tygodnie temu do gruntu. I nic się nie dzieje, żadnych oznak życia. Proszę o odpowiedź jeżeli ktoś orientuje się w temacie sadzenia takich drzewek. Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam ;)
Re: Robinia akacjowa
Miałem bardzo podobny przypadek. Oto co ja zrobiłem w zeszłym roku (podobny termin): sadzonki do wiadra z wodą na 2godziny, potem do ziemi, zdrowo podlewałem przez 2 dni, obsypałem korą. Myślałem, że jednak padły, a na wiosnę pięknie odbiło i rośnie jak szalone.
Jeśli zdechły, to los Ci sprzyja. To najgorsze świństwo jakie można posadzić w ogrodzie.Sumakmiki___ pisze:Dostałam ... kilkanaście sadzonek robinii...
przy robinni to niewinne niemowlę. Jak zaczęła mi puszczać setki odrostów różowa, to ją wykopałem.
I nadal mam setki odrostów, wszystkie kolczaste, a środki chwastobójcze ich nie likwidują.
-
- 100p
- Od: 12 kwie 2010, o 13:35
Ja kupiłam robinie Tortuosa podobno nana, ale chciałabym się dowiedzieć czy ona też daje odrosty?Jest szczepiona, ale nie wiem na jakiej podkładce i chciałabym ją posadzić dość blisko domu, ale nie wiem czy to dobry pomysł...
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Witam,
Rośliny z gołą bryłą korzeniową sadzimy jesienią (gdy już zgubią liście) lub wczesną wiosną (gdy jeszcze nie pojawią się nowe liście). Nie należy więc oczekiwać od rośliny ''oznak życia'' jeszcze w tym samym sezonie, a poczekać do wiosny gdy ruszą procesy wegetacyjne. Sadzonki wysadzamy do głębokich na 50 - 70 cm dołków i szerokich tak aby swobodnie rozprostować im system korzeniowy. Dołki zasypujemy żyzną i wilgotną ziemią (potrząsając lekko rośliną by wypełnić przestrzeń między korzeniami), uciskamy podłoże wkoło rośliny i podlewamy.
Anndzia - odmiany szczepione na pniu dedykowane są głównie do małych ogrodów, tak więc nie ma co obawiać się ekspansywności takiej rośliny (swobodnie można sadzić ją blisko tarasu - już od ok. 1 m odległości). Podkładka ma z pewnością niewielki system korzeniowy niezbędny do stabilnego utrzymania niewielkiej korony.
Rośliny z gołą bryłą korzeniową sadzimy jesienią (gdy już zgubią liście) lub wczesną wiosną (gdy jeszcze nie pojawią się nowe liście). Nie należy więc oczekiwać od rośliny ''oznak życia'' jeszcze w tym samym sezonie, a poczekać do wiosny gdy ruszą procesy wegetacyjne. Sadzonki wysadzamy do głębokich na 50 - 70 cm dołków i szerokich tak aby swobodnie rozprostować im system korzeniowy. Dołki zasypujemy żyzną i wilgotną ziemią (potrząsając lekko rośliną by wypełnić przestrzeń między korzeniami), uciskamy podłoże wkoło rośliny i podlewamy.
Anndzia - odmiany szczepione na pniu dedykowane są głównie do małych ogrodów, tak więc nie ma co obawiać się ekspansywności takiej rośliny (swobodnie można sadzić ją blisko tarasu - już od ok. 1 m odległości). Podkładka ma z pewnością niewielki system korzeniowy niezbędny do stabilnego utrzymania niewielkiej korony.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
Jeśli jest szczepiona na robinii akacjowej, a nie ma cudów żeby tak nie było, to z tej podkładki mogą wybijać odrosty jak z normalnej akacji, tak jak pisze mirzan
- dianek
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z podkładek nawet odbijają silniej niż z normalnych, bo roślina ma obrywane gałązki, nie dopuszcza się do jej zdziczenia, więc wszystko idzie odrostami
chwasty paskudne...
chwasty paskudne...
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- miki___
- 50p
- Od: 10 sie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za wszystkie informacje. Zdaję sobie sprawę,że robinia jest ekspansywna i może być uciążliwa(a raczej jej odrosty). Mam takie miejsce w ogrodzie gdzie idealnie się nadaje
Pozdrawiam ;)