Paprocie ogrodowe Cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?

Post »

Paprociarnia - marzenie. Prawie, jak naturalne środowisko, co ja mówię, lepsze. :D Wygląda, jakby było w lesie i robione od wielu lat.
Pozdrawiam - Jean
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Super to wygląda, zzieleniałem z zazdrości. Gratuluje!!!
Rzeczywiście trudno uwierzyć, że ma ona dwa lata.
Zdradź proszę jakich materiałów użyłeś, że wygląda ona jakby miała lata.
TomekMr
100p
100p
Od: 3 lis 2008, o 10:25

Post »

Na mojej rabacie z paprociami robi się ciasno więc co roku się wydłuża... proporcjonalnie do nowych nabytków :wink: Niestety zostało mi już tylko kilka wolnych metrów :?
Obrazek

Dodam dwie odmiany Polystichum setiferum.Pierwsza to 'Lineare',a z tyłu 'Wolastoni'.Chyba jeszcze nie były pokazywane na tym wątku...a jak były to trudno :wink:
Obrazek
Adriel
50p
50p
Od: 26 lip 2010, o 02:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może to co powiem nie wniesie niczego do dyskusji na temat paproci, ale ta rabata jest wprost zachwycająca :D
majek68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 sty 2011, o 12:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wielkie gratulacje TomekMr !!! Ścieżka i paprocie po dwóch stronach wyglądają bajkowo i tajemniczo .
Pozazdrościć obszaru jaki możesz poświecić naszym milusińskim .
Chcę wrócić do ostatnich zdjęć przedstawiających leśną kolekcję paproci .
Mech który porasta piaskowce zawdzięczam nawozom naturalnym stosowanym raz w tygodniu trzeba jeszcze pamiętać o zachowaniu stałej wilgotności kamieni .
Fragment ogrodu przedstawionego nie jest mój . Ja tylko go projektowałem i zakładałem .
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Tomku, już Cię tu chwalono ale ten widok a co za tym idzie wcześniejsze zaplanowanie - to gotowa ściąga dla tych, którzy planują paprociarnie. Podobnie, jak i Majka dzieło.
Niestety ja już z różnych względów tylko w b. niewielkim stopniu jestem w stanie coś zmienić i mogę tylko Was podziwiać i gratulować. ;:63
Pozdrawiam - Jean
majek68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 sty 2011, o 12:51

Post »

Chcę pokazać moje dwie ciekawsze odmiany Polypodium oraz ciekawostkę paprociową .

1 Polypodium cambricum Richard Kayse
Obrazek

2 Polypodium glycyrrhiza Longicaudatum
Obrazek

3 Phyllitis scolopendrium var.americana
Obrazek

Ten temat na forum ma jakieś kilka lat ale tylko kilka osób jest aktywne .
Namawiam WSZYSTKICH zainteresowanych paprociami do aktywnego udziału.
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Majku - Twoje Polypodia wyglądają świetnie. Ciekaw jestem jak długo rosną u Ciebie i jak z nimi postępujesz. Obawiam się o zimowanie szczególnie Polypodium cambricum syn. australe. Jak podaje angielski znawca i posiadacz narodowej kolekcji Polypodiów Martin Ricard, P. cambricum to paproć późno rozpoczynająca wegetacje u której nowe liście pojawiają sie w lipcu i wciąż rosną nawet w listopadzie. Jesień i zima w Angli wygląda inaczej niż w Polsce. Jest cieplejsza i nie ma tam takich wściekłych mrozów jak u nas. Z doświadczeń Tomka wiem, że P. cambricum źle znoszą nasze zimy i wiosną wyglądają jak "półtora nieszczęścia". Moje P. cambricum, które mam od wiosny, rosną ładnie ale obawiam się właśnie o zimę. Co robić by wiosną były w dobrej kondycji. Rozważam np. jakiś szczególny rodzaj okrycia, przeniesienie do pomieszczenia gdzie temperatura nie spada poniżej zera. Sam nie wiem. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł?
A tak przy okazji, jak podaja anglicy, P. australe zostało odkryte przez Richada Kaysa, który znalazł tę paproć na wapiennym klifie w Walii, w 1980 roku ponownie odnalazł ją na nim właśnie Martin Ricard. To sterylna forma P. cambricum, którą możemy rozmnożyć tylko przez podział gdyż nie wytwarza zarodników.
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Przepraszam za nieścisłość, :oops: powinno być - P. cambricum 'Richard Kayse' zostało znalezione przez Richarda Kaysea ....it.
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Od jakiegoś czasu poszukuje dobrej scenografii do moich paprociowych zakątków. Roślin towarzyszących paprocią może nie jest aż tak wiele ale jednak kilka ciekawych można znaleźć. Jedną z nich jest pochodzący z tej samej rodziny paprotników Wroniec widlasty -Huperzia selago.
Ta niewielka, zwykle około 15 centymetrowa roślina, preferuje kwaśne podłoże i półcieniste stanowiska. Dużo Wrońca widlastego można spotkać w górach powyżej granicy 1500 m. Wędrując szczytami Czerwonych Wierchów, czy na Babiej Góry z łatwością się na niego natkniemy.
Dość dobrze rośnie w ogrodzie jeśli zapewni mu się odpowiednie stanowisko, świetnie komponuje się z małymi paprociami skalnymi, pośród mchów, kamieni i korzeni. Poza zarodnikami może rozmnażać się też wegetatywnie gdyż dorosłe rośliny wytwarzają jakby małe rozmnóżki na szczytach pędów, które po opadnięciu są zdolne do ukorzenienia.

Obrazek
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Witam serdecznie.
Od kilku już lat posiadam tę paproć w swoim ogrodzie.Niestety nie wiem ,co to za gatunek.Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu.
Pozdrawiam i dziękuję.
aga
Obrazek Obrazek
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Twoja paproć to Matteuccia struthiopteris - Pióropusznik strusi. Dobrze rozmnaża się za pomocą rozłogów i jest bardzo ekspansywny. Wczesną wiosną pastorały rozwijających się liści maja bardzo ładny kształt i kolor świeżej, soczystej zieleni. Później nie jest już tak ładny. Charakterystyczny jest dymorfizm pomiędzy liśćmi płonnymi i płodnymi. Te płodne sterczą pionowo i utrzymują się całą zimę.
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Witam.
Dziękuję larix za cenne informacje ;:180
Moje paprocie rosną w cieniu,więc są ładnie wybarwione,chyba że to się jeszcze zmieni.
Pozdrawiam.
aga
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”