Paprocie ogrodowe Cz.1
Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?
Paprociarnia - marzenie. Prawie, jak naturalne środowisko, co ja mówię, lepsze. Wygląda, jakby było w lesie i robione od wielu lat.
Pozdrawiam - Jean
-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Super to wygląda, zzieleniałem z zazdrości. Gratuluje!!!
Rzeczywiście trudno uwierzyć, że ma ona dwa lata.
Zdradź proszę jakich materiałów użyłeś, że wygląda ona jakby miała lata.
Rzeczywiście trudno uwierzyć, że ma ona dwa lata.
Zdradź proszę jakich materiałów użyłeś, że wygląda ona jakby miała lata.
Na mojej rabacie z paprociami robi się ciasno więc co roku się wydłuża... proporcjonalnie do nowych nabytków Niestety zostało mi już tylko kilka wolnych metrów
Dodam dwie odmiany Polystichum setiferum.Pierwsza to 'Lineare',a z tyłu 'Wolastoni'.Chyba jeszcze nie były pokazywane na tym wątku...a jak były to trudno
Dodam dwie odmiany Polystichum setiferum.Pierwsza to 'Lineare',a z tyłu 'Wolastoni'.Chyba jeszcze nie były pokazywane na tym wątku...a jak były to trudno
-
- 50p
- Od: 26 lip 2010, o 02:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może to co powiem nie wniesie niczego do dyskusji na temat paproci, ale ta rabata jest wprost zachwycająca
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 sty 2011, o 12:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wielkie gratulacje TomekMr !!! Ścieżka i paprocie po dwóch stronach wyglądają bajkowo i tajemniczo .
Pozazdrościć obszaru jaki możesz poświecić naszym milusińskim .
Chcę wrócić do ostatnich zdjęć przedstawiających leśną kolekcję paproci .
Mech który porasta piaskowce zawdzięczam nawozom naturalnym stosowanym raz w tygodniu trzeba jeszcze pamiętać o zachowaniu stałej wilgotności kamieni .
Fragment ogrodu przedstawionego nie jest mój . Ja tylko go projektowałem i zakładałem .
Pozazdrościć obszaru jaki możesz poświecić naszym milusińskim .
Chcę wrócić do ostatnich zdjęć przedstawiających leśną kolekcję paproci .
Mech który porasta piaskowce zawdzięczam nawozom naturalnym stosowanym raz w tygodniu trzeba jeszcze pamiętać o zachowaniu stałej wilgotności kamieni .
Fragment ogrodu przedstawionego nie jest mój . Ja tylko go projektowałem i zakładałem .
Tomku, już Cię tu chwalono ale ten widok a co za tym idzie wcześniejsze zaplanowanie - to gotowa ściąga dla tych, którzy planują paprociarnie. Podobnie, jak i Majka dzieło.
Niestety ja już z różnych względów tylko w b. niewielkim stopniu jestem w stanie coś zmienić i mogę tylko Was podziwiać i gratulować.
Niestety ja już z różnych względów tylko w b. niewielkim stopniu jestem w stanie coś zmienić i mogę tylko Was podziwiać i gratulować.
Pozdrawiam - Jean
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 sty 2011, o 12:51
Chcę pokazać moje dwie ciekawsze odmiany Polypodium oraz ciekawostkę paprociową .
1 Polypodium cambricum Richard Kayse
2 Polypodium glycyrrhiza Longicaudatum
3 Phyllitis scolopendrium var.americana
Ten temat na forum ma jakieś kilka lat ale tylko kilka osób jest aktywne .
Namawiam WSZYSTKICH zainteresowanych paprociami do aktywnego udziału.
1 Polypodium cambricum Richard Kayse
2 Polypodium glycyrrhiza Longicaudatum
3 Phyllitis scolopendrium var.americana
Ten temat na forum ma jakieś kilka lat ale tylko kilka osób jest aktywne .
Namawiam WSZYSTKICH zainteresowanych paprociami do aktywnego udziału.
-
- 200p
- Kontakt:
Majku - Twoje Polypodia wyglądają świetnie. Ciekaw jestem jak długo rosną u Ciebie i jak z nimi postępujesz. Obawiam się o zimowanie szczególnie Polypodium cambricum syn. australe. Jak podaje angielski znawca i posiadacz narodowej kolekcji Polypodiów Martin Ricard, P. cambricum to paproć późno rozpoczynająca wegetacje u której nowe liście pojawiają sie w lipcu i wciąż rosną nawet w listopadzie. Jesień i zima w Angli wygląda inaczej niż w Polsce. Jest cieplejsza i nie ma tam takich wściekłych mrozów jak u nas. Z doświadczeń Tomka wiem, że P. cambricum źle znoszą nasze zimy i wiosną wyglądają jak "półtora nieszczęścia". Moje P. cambricum, które mam od wiosny, rosną ładnie ale obawiam się właśnie o zimę. Co robić by wiosną były w dobrej kondycji. Rozważam np. jakiś szczególny rodzaj okrycia, przeniesienie do pomieszczenia gdzie temperatura nie spada poniżej zera. Sam nie wiem. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł?
A tak przy okazji, jak podaja anglicy, P. australe zostało odkryte przez Richada Kaysa, który znalazł tę paproć na wapiennym klifie w Walii, w 1980 roku ponownie odnalazł ją na nim właśnie Martin Ricard. To sterylna forma P. cambricum, którą możemy rozmnożyć tylko przez podział gdyż nie wytwarza zarodników.
A tak przy okazji, jak podaja anglicy, P. australe zostało odkryte przez Richada Kaysa, który znalazł tę paproć na wapiennym klifie w Walii, w 1980 roku ponownie odnalazł ją na nim właśnie Martin Ricard. To sterylna forma P. cambricum, którą możemy rozmnożyć tylko przez podział gdyż nie wytwarza zarodników.
-
- 200p
- Kontakt:
Przepraszam za nieścisłość, powinno być - P. cambricum 'Richard Kayse' zostało znalezione przez Richarda Kaysea ....it.
-
- 200p
- Kontakt:
Od jakiegoś czasu poszukuje dobrej scenografii do moich paprociowych zakątków. Roślin towarzyszących paprocią może nie jest aż tak wiele ale jednak kilka ciekawych można znaleźć. Jedną z nich jest pochodzący z tej samej rodziny paprotników Wroniec widlasty -Huperzia selago.
Ta niewielka, zwykle około 15 centymetrowa roślina, preferuje kwaśne podłoże i półcieniste stanowiska. Dużo Wrońca widlastego można spotkać w górach powyżej granicy 1500 m. Wędrując szczytami Czerwonych Wierchów, czy na Babiej Góry z łatwością się na niego natkniemy.
Dość dobrze rośnie w ogrodzie jeśli zapewni mu się odpowiednie stanowisko, świetnie komponuje się z małymi paprociami skalnymi, pośród mchów, kamieni i korzeni. Poza zarodnikami może rozmnażać się też wegetatywnie gdyż dorosłe rośliny wytwarzają jakby małe rozmnóżki na szczytach pędów, które po opadnięciu są zdolne do ukorzenienia.
Ta niewielka, zwykle około 15 centymetrowa roślina, preferuje kwaśne podłoże i półcieniste stanowiska. Dużo Wrońca widlastego można spotkać w górach powyżej granicy 1500 m. Wędrując szczytami Czerwonych Wierchów, czy na Babiej Góry z łatwością się na niego natkniemy.
Dość dobrze rośnie w ogrodzie jeśli zapewni mu się odpowiednie stanowisko, świetnie komponuje się z małymi paprociami skalnymi, pośród mchów, kamieni i korzeni. Poza zarodnikami może rozmnażać się też wegetatywnie gdyż dorosłe rośliny wytwarzają jakby małe rozmnóżki na szczytach pędów, które po opadnięciu są zdolne do ukorzenienia.
-
- 200p
- Kontakt:
Twoja paproć to Matteuccia struthiopteris - Pióropusznik strusi. Dobrze rozmnaża się za pomocą rozłogów i jest bardzo ekspansywny. Wczesną wiosną pastorały rozwijających się liści maja bardzo ładny kształt i kolor świeżej, soczystej zieleni. Później nie jest już tak ładny. Charakterystyczny jest dymorfizm pomiędzy liśćmi płonnymi i płodnymi. Te płodne sterczą pionowo i utrzymują się całą zimę.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 sie 2011, o 12:46
Witam.
Dziękuję larix za cenne informacje
Moje paprocie rosną w cieniu,więc są ładnie wybarwione,chyba że to się jeszcze zmieni.
Pozdrawiam.
aga
Dziękuję larix za cenne informacje
Moje paprocie rosną w cieniu,więc są ładnie wybarwione,chyba że to się jeszcze zmieni.
Pozdrawiam.
aga