A ja myślałem, że zawsze w ogrodach sadzimy tulipany by pięknie kwitły.ciotka pisze: ... Przede wszystkim wszystko zależy od tego w jakim celu sadzimy tulipany...
Jeśli są to czyste odmiany botaniczne to na stepach i w górach środkowej Azji też ich nikt nie przesadza.ciotka pisze: ...Ja sadzę od wielu lat i stosuję zasady jeszcze mojej babci. Botaniczne siedzą u mnie po kilka lat dopóki nie stworzą pięknego dywanu. Jeśli drobnieją zostają przesadzane...
Każdy może w swoim ogrodzie postępować z roślinami jak chce. Ja podkreślam iż jest to jeden z podstawowych błędów uprawowych. Cebule tulipanów należy wykopać z ziemi każdego roku.ciotka pisze: ... Innych odmian też nie przesadzam co roku...
Zgadzam się całkowicie. Termin wykopania cebul zależy od stopnia ich dojrzałości i nie może być ustalony np. w dniach od przekwitnięcia. Jest wiele czynników wpływających na szybkość dojrzewania cebul: właściwości odmianowe, warunki atmosferyczne, warunki glebowe, sposób nawożenia, itd.ciotka pisze: ...Także wykopywanie to rzecz indywidualna (rozumien jako termin wykopywania. - przypisek eMZet). Trzeba się trzymać ogólnych zasad ale przyglądać się swoim kwiatom czy już są gotowe...
Uprawiam tulipany ponad pięćdziesiąt lat. Dla całkowicie początkujących mam najprostszą metodę: "Kup cebulki. Posadź je na głębokość 10 centymetrów i ... zapomnij o nich aż do wiosny." Jeśli ziemia w Twoim ogrodzie jeszcze nie zamarzła możesz to zrobić jeszcze teraz. Gwarantuję, że pięknie zakwitną.
......................................................... A to dla poprawienia nastroju w oczekiwaniu na wiosnę:
. . . . .. ..