Ketmia syryjska- Hibiskus ogrodowy
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2011, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ketmia syryjska
Witam,
U siebie mam aż 7 dużych krzewów ketmii, dwa najstarsze mają na pewno ponad 10 lat, pozostałe są wyhodowane z nasion od tych pierwszych krzaków. Poza przycinaniem na wiosne i obrywaniem kwiatów nic nie jest z nimi robione. Nie okrywam na zime, nie podlewam. Mam pare w pełnym słońcu, mam pare w półcieniu - zawsze radzą sobie świetnie
Przesadzałem też dwa spore kilkuletnie krzewy na wiosne (pierwszy w zeszłym roku, drugi teraz). W pierwszym roku po przesadzaniu troche karłowacieją, mają mniejsze listki i kwiaty, ale już na drugi rok wyglądają normalnie
Ssstrasznie się rozsiewają, nawet jak pozrywam owoce to zawsze i tak coś się gdzieś zasieje i co roku znajduje na trawniku, czy nawet między płytkami młode siewki ;)
Pozdrawiam
U siebie mam aż 7 dużych krzewów ketmii, dwa najstarsze mają na pewno ponad 10 lat, pozostałe są wyhodowane z nasion od tych pierwszych krzaków. Poza przycinaniem na wiosne i obrywaniem kwiatów nic nie jest z nimi robione. Nie okrywam na zime, nie podlewam. Mam pare w pełnym słońcu, mam pare w półcieniu - zawsze radzą sobie świetnie
Przesadzałem też dwa spore kilkuletnie krzewy na wiosne (pierwszy w zeszłym roku, drugi teraz). W pierwszym roku po przesadzaniu troche karłowacieją, mają mniejsze listki i kwiaty, ale już na drugi rok wyglądają normalnie
Ssstrasznie się rozsiewają, nawet jak pozrywam owoce to zawsze i tak coś się gdzieś zasieje i co roku znajduje na trawniku, czy nawet między płytkami młode siewki ;)
Pozdrawiam
Michał
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
A podzielcie się doświadczeniem w temacie przycinania ketmii? Moja na razie jest dość młoda i jeszcze jej nie przycinałam, ale w ogrodach w mojej okolicy, gdzie ketmie są bardzo popularne, widzę dużo wielkich krzewów - te młodsze mają ładny pokrój, chociaz nie sa cięte co roku, ale te starsze strasznie się rozłażą na boki, coś jak aronia.. ja nie zamierzam mojej ciąć co roku, ale moze jakieś odmładzanie sieprzydaje?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
100krotko, na mojej fotce kilka postów wcześniej pokazałam jedną z moich ketmii. Ma kilka lat, wysokość ok. 2 metrów i gęsty, zwarty pokrój. Nigdy jej nie przycinałam, chociaż chyba będę musiała zacząć, bo ona rośnie przy ścianie domu, pod oknem i zwyczajnie zaczyna 'włazić' mi na to okno. I myślę, że właśnie w stanowisku tkwi tajemnica sukcesu uprawy ketmii - południowa ściana bardzo się nagrzewa i oddaje ciepło, a ona to uwielbia :P Mam jeszcze trzy inne krzaczki, posadzone mniej więcej w tym samym czasie i one są zupełnie inne - zwłaszcza jeśli chodzi o pokrój i obfitość kwitnienia. Ale zapewne przycięcie po kwitnieniu lub wiosną im nie zaszkodzi...
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja tnę co roku mocno- czasem nawet w trakcie kwitnienia- strasznie mi mocno rośnie i czasem przeszkadza w dojściu do kompostu- miejsce ma tuz przy kompostowniku. Widzę, że lubi przycinanie...Dwa dni temu sporo wycięłam jej gałęzi , dołem krzaka- zakrywały rosnącą w nogach Ballerinę.
Po kwitnieniu skrócę o połowę wzrost- a za rok będzie jeszcze wyższa...
Po kwitnieniu skrócę o połowę wzrost- a za rok będzie jeszcze wyższa...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja też nie tnę swojej,nigdy jej nie cięłam.
Rośnie sztywna i zwarta i co 'najgorsze' nie rozsiewa się
Nigdy nie miała żadnej siewki nad czym ubolewam.
Rośnie sztywna i zwarta i co 'najgorsze' nie rozsiewa się
Nigdy nie miała żadnej siewki nad czym ubolewam.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2011, o 14:35
Ja tne starsze krzewy na wiosne jak tylko zauważe, że wypuszczają pączki, właśnie po to, by uniknać tego efektu rozłazenia się na boki. Inaczej to by też miały już pewnie z 4 metry, bo teraz mimo paroletniego przycinania najwieksze mają coś 2,5m. Młodych krzaczków nie tne, najpierw czekam żeby się rozrosły ;)
KaRo, to u mnie jest wprost odwrotnie, obrywam kwiaty i owoce, zeby tylko się nie rozsiewały, a i tak co roku znajduje w trawniku kilkanaście siewek ;) Szkoda mi ich wyrzucać więc przesadzam gdzieś z boku i potem komuś rozdaje. Z jednej próbuje zrobić krzaczek na pniu, bo jak ma zostać kolejna ketmia, to niech będzie choć troszke inna ;)
KaRo, to u mnie jest wprost odwrotnie, obrywam kwiaty i owoce, zeby tylko się nie rozsiewały, a i tak co roku znajduje w trawniku kilkanaście siewek ;) Szkoda mi ich wyrzucać więc przesadzam gdzieś z boku i potem komuś rozdaje. Z jednej próbuje zrobić krzaczek na pniu, bo jak ma zostać kolejna ketmia, to niech będzie choć troszke inna ;)
Michał
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście próbuj Michale z pewnością się uda i pokazuj nam na forum
Och gdybym i ja miała siewki też bym robiła
Och gdybym i ja miała siewki też bym robiła
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
A propos drzewek z ketmii - wiecie, co widziałam w ogrodniczym? Coś sprzedawane jako "hibiscus tricolor", które składało się z trzech ketmii posadzonych razem i splecionych pędami w jedno drzewko - oczywiście w trzech różnych kolorach. Kosztowało to cudo ponad 80 złotych - no cóż, jeśli ktoś lubi ciekawostki, mozna sie pokusić ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem od czego zależy kolor ketmii, ale mam taki jeden egzemplarz co w pierwszym roku był niebieski, a od kilku lat jest dwukolorowy - jedna gałąź jest fioletowa, a reszta krzewu jasno różowa ...
A nie ma tam 2 krzewów razem? ja kupiłem ketmię rosła 3 lata zakwitła w 2 kolorach zdziwiło mnie to, wykopałem krzew i okazało się że w doniczce były dwa krzewy miałem jeden teraz po rozdzieleniu mam dwa
- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Kontakt:
Re: Ketmia( hibiskus)
Witam mam młode siewki 5-10cm w doniczkach czy wsadzic do ziemi je ,czy zostawic w doniczkach??
Re: Hibiskus - gdzie najlepiej go wsadzić?
kiedy najlepiej wsadzić Hibiskusa do ogrodu??
mój już ostro się zazielenił ale poki co nie jest jeszcze na tyle ciepło by go tam przesadzić...
powiedzcie co i jak.
miejsce mam dla niego już wybrane
mój już ostro się zazielenił ale poki co nie jest jeszcze na tyle ciepło by go tam przesadzić...
powiedzcie co i jak.
miejsce mam dla niego już wybrane
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;