Ogórek w gruncie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórek w gruncie

Post »

Wprawdzie w szklarni , ale też w gruncie ,odmiana Atomik Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Miło popatrzeć na ogórkowe liście bez oznak chorób, u mnie Liderki złapały mączniaka rzekomego. Trochę szkoda gdyż uprawa ogórków zajmuje znaczną część mojego warzywnika. Chemię i opryski wykluczam. Ale chyba jeszcze co nieco będzie z tych ogórków.
anula9
50p
50p
Od: 4 mar 2011, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku posiałam trzy odmiany ogóreczków : Izyd, Cezar i Śremianin. Owocują rewelacyjnie. ;:138 Są dorodne, kształtne i smaczne. Zbiory od początku lipca i jeszcze nie koniec. Przetwory zrobiłam ja, moja rodzina, sąsiedzi i znajomi. Zaznaczam, że niczym ich nie pryskałam, zasilone były tylko raz (gnojówką z kurzeńca) na początku wegetacji. Z powierzchni ok. 20 m2 zebrałam kilkanaście koszy (dużych) ogórków.
:wit
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit A u mnie już koniec sezonu ogórkowego.Jeszcze rosną, ale okrągłe i krzywe. Ale to chyba dobrze,bo nie mam juz pustych słoików ;:224
Asia
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie dopiero sie rozkreca, ale po dzisiejszym poranku +2,5 stopnia :shock: i jutrzejszej powtorce, nie wiem czy cokolwiek jeszcze zbiore. Z samego rana prysnelam asahi i wygladaja ok. Kurcze szkoda by bylo, bo nastepne poranki juz w normie jak na ta pore roku 10-14 stopni.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

Anula! To tylko pozazdrościć takich zbiorów :) ;:138
Dobrze, że chwalisz się po, bo ja się pochwaliłam pomidorami przed i sz... je trafił :?
Ja idę jutro na zbiory.
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
anula9
50p
50p
Od: 4 mar 2011, o 13:32

Post »

Diament 79. :wit Przykro mi , że Twoje pomidorki padły. :(

Wybierając odmiany ogórka do siewu, kierowałam się radami forumowiczów. Okazało się, że był to strzał w 10. Dziękuję Wszystkim za cenne wskazówki. ;:196
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Po 10 dniach ogórki trochę podrosły ,już kilka zerwałem ,aby spróbować jaki mają smak,ogórki które mi owocowały od kwietnia padły od przędziorka tutaj zastosowałem spical ,sprawdzę ,czy całkiem biologicznie da się ochronić. Obrazek Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit A moj sezon ogórkowy zakończony. Jutro powyrywam krzaki, które są chore (całkiem suche i brązowe) Nie pryskalam je niczym. ale i tak sporo zebrałam ogórków. Miałam ich pod dostatkiem. I przetwory też są. Kiszone i ogórki z chili
Asia
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ale gdy ogórki się skończą,to jednak ma się chęć na świeżego ogórka.
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

U mnie sezon ogórkowy dobiega końca, wyjątkowo krótko w tym roku :|
Ogórek powoli umiera śmiercią naturalna, zaprzestałem pryskać jakieś 3 tyg temu, grasuję w nim mączniak i mszyca ale i tak zbyt już fatalny na ogórek więc nie opłaca się go trzymać.
Podsumowując z 10 arów zebrałem 7 000 kg, ogórek odmiany Satina - odmiana nie przypadła mi do gustu ocena: 4.
A jak tam u was?
Może Przybysz508 i Krismiszcz się odezwą :wink:
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
luluś
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2009, o 18:40

Post »

rafik_ptp pisze:
Podsumowując z 10 arów zebrałem 7 000 kg

... z którego to blisko połowa to plon poza handlowy typu sałaciak, kiszeniak, krzywy, itp.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

rafik_ptp pisze::wit
Podsumowując z 10 arów zebrałem 7 000 kg, ogórek odmiany Satina - odmiana nie przypadła mi do gustu ocena: 4.
Gratuluje świetny wynik ;:63 Ja niestety po 4 tygodniach zbiorów musiałem zaprzestać, pozostawiając na polu zielone rośliny bez oznak choroby i piękne ogóreczki. Niestety żniwa a potem zbiór cebuli z siewu był priorytetem, do tego dochodziło chore przyjmowania II klasy ogórka, dyskryminowali nas za cene minimalną ;:223 Faktury mam już w ręku i zdałem około 11 ton 45% - I, 40% - II, 15% - III (pod koniec już nie przyjmowali dlatego taka śladowa ilość)
Plany na przyszły rok to jednak zmniejszenie plantacji(ale na taśmie) i lepsze wykorzystanie mocy przerobowych na bardziej dochodową roślinę ;:136
...a odmiana na przyszły rok to Cabaret

Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych amatorów ogórków !
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”