doniczki od Nati :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: doniczki od Nati :)

Post »

Witaj Natalko na Forum ;:7
Stwierdzam, że niewątpliwie zostałaś już zarażona zielonym wirusem. Ale to chyba najprzyjemniejsza z chorób na świecie. :tan
Chyba jeszcze nikt Ci nie zidentyfikował tych roślinek, których nazw nie znasz:
natalka_klb pisze: nie wiem jak się te roślinki nazywają, jak ktoś jest zorientowany jakie to gatunki to bardzo byłabym wdzięczna za informację :)
Obrazek Obrazek
No więc na pierwszym zdjęciu jest Kroton a na drugim Kordylina :wink:
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
natalka_klb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lip 2011, o 09:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Filigranowa27 nie ma za co :) po to to forum jest, żeby sobie pomagać w miarę możliwości ;)

zeberka4, justus27 dziękuję za odwiedzinki i miłe słowa :)

sangwinaria na pewno się jeszcze zjawię z wizytą ;), a miejsca naprawdę szybko braknie, bo mam w domu tylko 3 normalne parapety, bo pozostałe 4 okna to okna dachowe ;/ no i mój 9-miesięczny szkrab zaczął się dwa dni temu rozbijać po domu w chodaku, więc wszystkie kwiatuszki będą musiały być poza zasięgiem tych ciekawskich łapek :D

elcia1974 dziękuję serdecznie za nazwy, w życiu bym nie powiedziała, że ten "nakrapiany" to kroton!

a wieczorkiem kilka nowych zdjęć i relacja o zdobyczach z dzisiejszego wypadu do centrum ogrodniczego ;)
moje roślinki (: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=46029" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42

Post »

:wit

Wszystkie do tej pory oglądane u Ciebie kwiatuszki bardzo mi się podobają i...
już się wieczorka nie mogę doczekać - ciekawią mnie Twoje zdobycze :wink:
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

czekam na zdobycze :shock:
Awatar użytkownika
natalka_klb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

heh... zdobycze może wizualnie nie cieszą jeszcze wcale, ale po przeczytaniu wątku Stokrotkani o ziołowym ogródku w domu postanowiłam iść w jej ślady i zakupiłam 10 torebek nasion :D Tak więc w drodze na ten świat bazylia zielona i czerwona, oregano, meliska, mięta, lawenda, lubczyk, estragon i koperek :) szczypiorku niestety nie było, a roszpunkę chyba od razu do ogrodu zasadzę :D minusem to że miałam tylko 3 pojemniczki nadające się d siewu więc trochę ciasno mają, ale zobaczymy czy się polubią, najwyżej przeprowadzka ;) Posiane wieczorem, wszystkie nasionka pod ziemią i póki co nie ma co oglądać.
Za to upatrzyłam roślinkę która jest na liście moich chciejstw :D sanseweria cylindryczna

A teraz z innej beczki - powrót do fuksji. Z 3 sadzonek zostały tylko dwie, jedna w stanie b. dobrym, druga gorszym, bo zaczęła tracić listki, choć widać, że obie powolutku rosną. Fuksja przewieszająca się po prostu spleśniała na moje oko, chyba była niedostatecznie wietrzona (choć tak jak pozostałe :() no nic, ukradnę mamie kolejną i do skutku ;D
oto dwa które się uchowały do tej pory:

Obrazek

No i miałam się pochwalić jeszcze raz storczykiem, że oprócz nowego listka wypuszcza także nowy pędzik kwiatowy :heja
Obrazek
a na starym pędzie kwiatowym może jakieś keiki się pojawią :roll:

ach i wynik dzisiejszego wypadu do Dronki, już przesadzony na miejsce docelowe (wiem wiem, że nie powinien być w tym dziale ale... ;)) śliczny rojniczek nad brzeg oczka :D
Obrazek

oraz na koniec łupy z ogrodu przeniesione do doniczek - w planach na przyszły rok jako wypełnienie doniczek balkonowych z innymi roślinkami :D (kto wie co to i do czego się nadaje, w nagrodę otrzyma wirtualny buziak :P)
Obrazek Obrazek

na koniec zagadka - kto wie jak się nazywa ten krzew? wiem, że marnie wygląda, ale wyratowałam go na początku wakacji od mszyc, aż cały czarny był, nowe przyrosty już bardzo ładne, no i na jednej gałązce zakwitł ponownie ;:138 oto fotki:
Obrazek Obrazek

pozdrawiam wszystkich, buziaki :)
moje roślinki (: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=46029" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42

Post »

:wit
No i proszę jak ładnie się wszystko prezentuje - np. storczyk się rozwija, małe fuksyjki rosną, rojniczek super wyglada na brzegiem tego oczka...co będę wymieniała jak wszystko ładniusie ;:138
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

W domu masz śliczne roślinki, na balkonie z resztą również ;:138 . Trzymam kciuki za pozostałe fuksje - niech się szybko ukorzeniają i pięknie rosną ;:108 . Ta pierwsza "mama-fuksja" jest po prostu wspaniała :) . I na koniec takie pytanie: czy w doniczce "fikusowej" rośnie jeden beniamin, czy może dwa różne :roll: ? Bo tak mi jakoś wygląda na zdjęciu, jakby tam był zwykły ciemnozielony i dwubarwny jasno- i ciemnozielony.
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
natalka_klb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

agarow78 dziękuję ślicznie w imieniu roślinek :D

Wiktoria_W równie wielkie dzięki, a w doniczce fikusowej faktycznie są dwa drzewka, ale oba takie same - to tylko liście z zeszłego roku, które nie spadły tak się mocno wybarwiły, a wszystkie tegoroczne przyrosty są wyraźnie dwubarwne i socyście zielone :D

a tu jeszcze fotka moich surfinii z których jestem coraz bardziej dumna ;:80 tak się pięknie zagęściły w 1,5 miesiąca
Obrazek

pozdrawiam ;:184
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

No, faktycznie ślicznie wyglądają ;:138 . Te butelki z wodą w tle to dla nich?
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
nowika
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 16:11

Post »

mi to wygląda na krzewuszkę

Obrazek
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Surfinie z wysiewu ?
Awatar użytkownika
natalka_klb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wiktoria_W tak tak butelki z wodą dla nich i pozostałych, w sumie wiszą 4 doniczki 80 cm i na parapeciku stoją jeszcze trzy małe z szałwiami (których o mało ostatnio nie upiekłam na słońcu :P) :)

nowika dzięki za odwiedzinki i podpowiedź ;:196

Stokrotkania niestety nie, to moje pierwsze surfinie w życiu więc są z sadzonek, zastanawiam się właśnie czy na jesień nie zebrać nasionek i ich nie wysadzić, ale wtedy chyba dość późno kwitną :(

a teraz wieści z sadzonek, niestety przykre - po dwóch tygodniach padła mi wczoraj druga sadzonka fuksji (zrzuciła wszystkie listki, a po wyciągnięciu nie zauważyłam żadnych zmian na łodyżce ;/) a dziś widzę, że z ostatnią zaczyna się dziać to samo ;:98
tak więc kolejne podejście do fuksji jak znów zdobędę szczepki od mamy i tym razem spróbuję w wodzie :x

za to nasionka z zielnika mnie pocieszyły - prawie cała bazylia czerwona i zielona już wzeszła, widać także zaczątki mięty :D reszta na razie jeszcze śpi :)

pozdrawiam :)
_Ewcik_
200p
200p
Od: 8 sie 2011, o 15:08

Post »

natalka piękne roślinki ;:108 surfinie superowe, ja w przyszłym roku też chyba sobie takie posadzę na balkonie, bo w tym roku miałam taki miszmasz plus pelargonie i coś nie bardzo chcę to powtórzyć w przyszłym roku. Co do surfini, to jeśli chciałaoby się je wyhodować z nasionek, to kiedy może wysiać i jak w ogóle, czy ktoś się orientuje :?:
Awatar użytkownika
natalka_klb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ewcik ja to samo miałam, wpadłam na targowisko i brałam mi się akurat spodobało bez żadnego zastanowienia ;P no i teraz to też trochę misz-masz mam i rodzajowy i kolorowy ;] ale na przyszły rok mam już plany, na pewno powtórzę surfinie i marzy mi się balkon w pastelowej tonacji biało-fioletowo-różowej :D i nawet już się w tym roku przyszykowałam i kupiłam kratki na ścianę tak więc jakieś pnącza - powojniki lub róże chciałabym puścić żeby zakryć nieciekawe tynki :) zobaczymy w przyszłym roku ile z tych planów uda się zrealizować :)

tu bazylia :) dzień szósty. w tle lubczyk i estragon, nie chcą wychodzić jeszcze :(
Obrazek

Awatar użytkownika
natalka_klb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dałam pożyć bazyli trzy dni i wczoraj w końcu padła z wycieńczenia na słońcu ;] ech nawet tydzień ze mną nie wytrzymały ;] ale tak szybko się nie dam, wysiałam dzisiaj nowe :twisted:
za to miniaturowa petunia trzyma się całkiem dobrze jak na fakt, że też ją kiedyś prawie zabiłam poprzez wysuszenie :) oto ona:
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”