parapetowce Ani

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: parapetowce Ani

Post »

Michał, jaką
kompiel
masz na myśli? W jakim płynie do
nacyń
i co to jest
Dendroium Bery Oda
albo
bakterio bujczt
O
wyzucić
rolslinki
nie wspomnę ;:155

Aniu, przyczyną występowania przędziorków jest niska wilgotność powietrza.
Temat znany i powielany, dlatego przed zadaniem kolejnego pytania proponuję skorzystać z wyszukiwarki.

Pozdrawiam,
Ewelina
nikusia1101
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 sie 2011, o 20:00

Post »

Aniu dziękuję Ci za odp, ja na razie na pw nie mogę pisać bo chyba za krótko tu jestem, podaj mi prosze swojego meila na pw to jeszcze cosik napiszę do ciebie:)
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

-ewelina-: miło mi, że zajrzałaś do mnie i zostawiłaś ślad swojej obecności w moim wątku...

rysia13: co do Zygopetalum to prawdopodobnie mam go ponad 4 lata, i tak sobie u mnie wegetuje, wcześniej zdychało. To kwitnienie ze zdjęcia jest sklepowym. Pamiętam jak przez mgłę, że pachniały te kwiaty nieziemsko. W "hodowli" którą zafundowałam tej roślinie popełniłam takie błędy, że mi wstyd, ale ja nic nie wiedziałam o tej roślinie, nawet nazwę odkryto dla mnie dopiero tutaj ;). Teraz mam Was na forum, jest internet z masą info i myślę, że odbijemy się od dna z moim Zygo ;)
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kambodza5
50p
50p
Od: 9 sie 2011, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

"ewelina" chodziło mi o całkowite umycie roslinki czyli wyjęcie jej z doniczki oczyszczenie z substratu i wymyciu jej dokładnie w letniej wodzie z płynem do naczyń. a jeżeli chodzi o wyrzucenie jej to przed Bożym Narodzeniem moi rodzice kupili Dendrobium phalenopsis które wcześniej było zarazone jakś choroba wirusową. Zaraziło mi wiec miltassie Aztac ( udało się ją uratowąc poprzez kompiel w wodzoe z płynem do naczyń), padłomi też jedno z 2 zygopetalum luisendorf i własnie po zarażeniu padło mi tez dendrobium bery oda , a drugie dpadly przedziorki także wiesz nie mogę więcej ryzykować a teraz mam jedną pseudobulwę Dendrobium Bey Oda i właśnie spojżałem na nie (teraz) i widze że może wypuści keiki ze starych pseudobulw którym poucinałem liście i wymoczyłem pól dniaw wodzie z płynam do naczyń na razie brak szkodników .
Moje Wątki
zapraszam :wit
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Tak Michale..... dobrze, że tłumaczysz.
Ale chodzi o coś innego ---> o złą pisownię, najeżoną masą błędów. .

Nie jest do przyjęcia post na forum z nadmierną ilością błędów .

Tego nie dopuszczamy/Regulamin Forum/ .Obowiązuje nas poprawna polszczyzna i wszelkie reguły języka ojczystego.
Zaznaczam,ze "purystami językowymi " ; o przecinek nikt nie zginie.
Jednym słowem staranność w każdym calu wskazana.

Wpis moderacji:
Posty z błędami niestety, ale...będą wracać do autora celem korekty.
A przy braku reakcji i poprawy będą kasowane.

Uniknąć tego można, sprawdzając swoją twórczość. Są korektory w "sieci" , a funkcja PODGLĄD przy pisaniu postu na dole,wskazuje... aby bezwzględnie sprawdzać co serwuje się czytajacym i co można jeszcze poprawić.

Proszę o bezwzględne dołożenie starań, aby teksty były możliwe do akceptacji. Poprawne.
moderator JOVANKA
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Zrobiło się trochę gorąco w moim wątku, więc dla rozładowania atmosfery chciałam pokazać wam coś miłego :)
Phalaenopsis nierokujący nadziei jeszcze miesiąc temu, dziś pokazał mi czubeczek listka :) :D
Jest to storczyk z pierwszego zdjęcia na str 15 w pucharze ;) Ale od dziś mieszka w kuflu ;) (Zdjęcia jeszcze sprzed przeprowadzki)
Obrazek Obrazek
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21

Post »

Gratuluję listka! ;:138 Wszytko jest na dobrej drodze ;:3 Takie widoki cieszą niesamowicie a jednocześnie są naszymi małymi sukcesami, co nie może nie nastrajać optymistycznie ;:170
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

Witaj Aniu :wit
Na początku powiem że bardzo podoba mi się twój sposób uprawy - jest bardzo Ciekawy ;:108
Następnie bardzo podobają mi się twoje storczyki i cieszę się że tyle ;:167 wkładasz w to co robisz ;:108
Pozdrawiam i trzymam kciuki za reanimka :tan ;:108
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Witam,
Dziś chciałam przedstawić zieleninę i nie tylko ;)

Listeczek, który już pokazywałam str wcześniej (na "bidoku") rośnie w siłę :D
Obrazek

Dodatkowo jego sąsiedzi pozazdrościli i też mają młode liście :)
Obrazek

Obrazek

No i najważniejsze: Phalaenopsis, który ma dwa stare pędy kwiatowe - przedłuża je oba i... puszcza całkiem świeży pęd :D Nie mogłam uwierzyć, że spotkało mnie takie szczęście :heja
Obrazek

A tak wygląda mój parapet w słońcu:
prawie cały
Obrazek

same Phalaenopsis
Obrazek
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p

Post »

Aniu, storczyki rosną w siłe co jest zwiastunem niedługiego kwitnienia ;:108
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Witam z szerokim uśmiechem :)

Darzy się u mnie w pędy ostatnio. Dziś ujawniła się dość sporych rozmiarów niespodzianka na kolejnym Phalaenopsis.

Obrazek

Poznajecie "Strażników"? Porównać można z poprzednim zdjęciem 15str (z 22 lipca)
Obrazek

Bardzo dobrze widać różnicę między pędem kwiatowym a korzeniami. (Częste pytanie na forum: czy to pęd, czy korzeń? ;))

A tu jeszcze kilka zdjęć malutkiego pędu na innym Phalaenopsis. Przedstawiałam go kilka dni temu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Zygopetalum od momentu przeprowadzki z keramzytu do kory stoi w miejscu. Liście nie przyrastają. Lekko odgarnęłam korę i zobaczyłam, że korzenie pomału rosną, więc może jednak coś kiedyś z tego będzie.

Obrazek Obrazek

Niestety Miltonia, którą prezentowałam w reanimacji w keramzycie (str 12-13; 1 lipca) - nie przeżyła. Ale wiem jaki błąd popełniłam i myślę, że kiedyś jeszcze spróbuję Miltonii.
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p

Post »

Aniu, zapowiada się kolorowa jasień ;:138

Ps. Ja też właśnie reanimuję Miltonię w keramzycie, niestety na razie bez rezultatów :roll: Co stało się u Ciebie że twoja odeszła do ;:118 storczykowatego nieba ?
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”