Falenopsisowy fan i jego rośliny :]

Zablokowany
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Falenopsisowy fan i jego rośliny :]

Post »

Piotrze, widzę, że bryła korzeniowa jest mocno rozrośnięta. Miałam takie okazy kilka razy. Opowiem ci sposób przesadzania z własnego doświadczenia.
Przy tak rozrośniętych korzeniach nabieram do miski ciepłą wodę i wstawiam wyjętą z doniczki roślinę, aby trochę rozmokła. Następnie, po około pól godziny zaczynam powoli ściskać bryłę korzeniowa, aby wypłukać z niej podłoże, zazwyczaj trwa to około godziny :? Powoli jeden po jednym oddzielam korzenie od podłoża (jeśli któryś jest zbyt mocno przyrośnięty do kory, to nie odrywam go na siłę, zostawiam tak jak jest). Gdy uda mi sie wypłukać maksymalnie dużo starego podłoża jeszcze na ostatek robie ciepły prysznic wypłukujac resztki podłoża, później odstawiam roślinę na jakiś czas do przeschniecia, lub delikatnie owijam korzenie ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar wody. Do nowej doniczki z dziurkami na dno wsypuję warstwę keramzytu, trochę kory, następnie wsadzam roślinę i dosypuję substrat, czas od czasu potrząsam doniczką aby równomiernie się rozłożył. Po przesadzeniu 4-5 dni nie podlewam. Po tym terminie dbam o roślinę jak o inne storczyki (czyli podlewam jak przeschnie podłoże, raz na jakiś czas nawóz. No i tyle. Powodzenia! To nie jest takie trudne jak się wydaje.
P. S. przy przesadzaniu czasem się zdarza, że kilka korzonków się ułamie... ja nic z tym nie robię, roślina sobie jakoś z tym radzi przy tak dużej bryle korzeniowej ;:108
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

Witam,
Bardzo podoba mi się tu u Ciebie :)
Muszę tu częściej zaglądać.
Przesadzanemu Dendrobium kibicuję i życzę by Wam się udało ;)

Powodzenia w uprawie
Pozdrawiam
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, Moniko, bardzo Wam dziękuję za miłe słowa ;:196

Wando, naprawdę ciesze się że przebrnęłaś przez mój wątek - od twojego ostatniego wpisu u mnie rzeczywiście minęło sporo czasu ;:108 Bardzo dziękuję również za miłe słowa ;:196 A co do syneczka - Wysiewaj nasionko miłości do roślin czym prędzej - niech ma kto mamusi pomagać ;:108 :;230

Justynko, niech tylko się pojawi chociaż zalążek pąka to pierwszy o tym napisze ;:108

Wiktorio, naprawdę BARDZO DZIĘKUJĘ CI ZA PORADY DOTYCZĄCE PRZESADZANIA . Opisałaś mi to tak przystępnie że wszystko zrozumiałem i zastosuję się do tego. ;:108 ;:196 :tan

Za przesadnie zabiorę się jutro - dziś już jest troszkę za późno ;:108

Aniu, witam serdecznie w moim wątku :wit Ciesze się że podoba Ci się u mnie ;:108
Wiki mi to tak fajni opisała że przesadzie na pewno się uda :tan Mocno w to wierzę :tan
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Piotrze, cieszę się, że moja rada jest pomocna, zapomniałam tylko dodać, że jak trafisz na jakiś pusty lub nadgnity korzeń nie wahaj się by go uciąć ;:108 Podejrzewam, że takowe korzenie mogą być w samym środku. Nie warto też szczegółowo wymacywać wszystkie korzenie, bo przy takiej ilości zajęło by to cały dzień :roll: Ot tak obciąć co widoczne i namacalne i starczy.
Zobacz, tak wyglądała bryła korzeniowa mego dendrobium:

Obrazek

Obrazek

Jak widzisz w trakcie przesadzania dendrobium miało sporo młodych przyrostów, a nawet małe paczki kwiatowe. I przesadzanie nie wpłynęło źle ani na jednych ani na drugich :wink: Rozplątałam korzenie maksymalnie jak to było możliwe:

Obrazek

po czym wsadziłam do nowej doniczki i nowego podłoża. No i to by było na tyle! :D Na pewno ci sie uda, nie wątpię w to!

Obrazek
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p

Post »

Wiktorio, naprawdę jesteś nieoceniona, medal ci się należy ;:180
Teraz to już na pewno sobie poradzę i też wstawię zdjęcia z mojego przesadzania ;:108

Jeszcze raz ogromnie dziękuje ;:196
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Nie ma sprawy! :uszy
Pozdrawiam, Wiktoria
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p

Post »

Tak więc zdecydowałem się przesadzić moje Dendrobium ;:108 Wszystkie kroki wg. opisu Wiktorii i myślę że się udało ale o ostateczną ocenę proszę was ;:108
Opisze teraz krok po kroku jak to u mnie wyglądało :) Specjalnie włączyłem w aparacie datownik :P

Obrazek

Wstawiłem roślinkę do ciepłej wody aby kora rozmokła, i muszę powiedzieć że dużo mi to pomogło ;:108 Kora bez problemu odpadała od korzeni i po niedługim czasie wyczerpałem sporą większość . W środku oczywiście znalazłem sphagnum ale naprawdę niewielka ilość i nie było ono zbite. Następnie wyciąłem zgniłe korzonki i rozplątałem większość korzeni - niestety sporo również nie dało się rozplatać bo były jakby zrośnięte :roll: Po tym moczeniu postanowiłem że zostawię w takim stanie do dnia następnego i wtedy wsadzę .

Obrazek

Tak to wyglądało przed wsadzeniem - przepraszam za złą jakość zdjęcia ;:108

A tu już po wsadzeniu :wink:

Obrazek Obrazek

Moim zamiarem było wsadzenie do plastikowego przeźroczystego ( nawet tak radziła Lucyna ) i miało być w przeźroczystym niestety nie mogłem dobrać odpowiednie dużego pojemnika :roll: .
Standardowa doniczka ( taka 12 cm. ) była zbyt mała żeby "upchać" tam korzenie a co dopiero substrat. Inne, zwykłe białe plastikowe również były za małe :roll: I tu narodził się problem - w co wsadzić moje DENDROBIUM !!! Niestety nie mam ogrodniczego pod nosem więc tym bardziej maiłem problem :roll:

Na szczęście, znalazłem taką drewniana odpowiednią doniczkę :tan
Wiem że takie doniczki można kupić z taką folią w środku aby doniczka nie uległa rozkładowi :;230 jednak moja żadnej takiej folii nie posiada - kora jest wsypana wprost do niej ;:108 Wiem że jest do doniczka nietrwała ale przewiewna, lekka i dla mnie była najodpowiedniejsza może nawet z tego powodu że tylko takie coś miałem :;230
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Piotrze, super to zrobiłeś i przedstawiłeś ;:215 Opis Wiktorii, a później Twój utrwali nam w pamięci ten sposób przesadzania ;:108 Świetna robota :uszy
Co do doniczki, to pewnie storczykowi będzie w niej dobrze, ale tak jak piszesz, trwała to ona nie będzie :roll: Chociaż teraz to pięknie wygląda ;:333
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35

Post »

Zgadzam się z Lucynką, ślicznie wygląda w tej doniczce ;:224
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

Jestem pod wrażeniem ogromnej bryły korzeniowej... :shock:
Nowa doniczka prezentuje się całkiem nieźle, szkoda tylko, że nie jest zabezpieczona folią od środka, bo od storczykowych kąpieli pewnie się szybko zniszczy, a co za tym idzie - kolejne przesadzanie. Mimo wszystko pięknie się prezentuje :wink:
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
moniczka82+
100p
100p
Od: 22 lip 2011, o 08:21
Kontakt:

Post »

Nio super to zrobiłeś!! :D
Pozdrawiam, Monika

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45820" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p

Post »

Lucyno, gdyby nie Wiktoria to storczyk nadal rósłby w ciasnocie - to ona zmotywowała mnie do przesadzania :tan . Sposób jej autorstwa naprawdę jest pomocny i niedoświadczeni ( tak jak ja przed przesadzaniem ;:14 :D ) naprawdę sobie z tym poradzą ;:108

Kasiu, ;:196

Klaudio, też byłem pod ogromnym wrażeniem bryły korzeniowej :shock: Trafił mi się naprawdę zadbany okaz :tan

Doniczka jak dziewczyny zauważyłyście jest rzeczywiście nietrwała :? :wink: ale naprawdę nie miałem nic innego pod ręką a gdy wsadziłem to dopiero zobaczyłem jak pięknie to wygląda ;:167

Moniko, nie mogę teraz od niego oderwać wzroku :;230 tak pięknie wygląda ;:108
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

No witaj Piotrze, no cóż, przyznam,że należą ci się wielkie brawa ;:138 Nie było takie trudne, prawda? :wink: Tak jak myślałam, świetnie sobie poradziłeś ;:215
A swoją drogą, tak zachwalasz mój sposób przesadzania, że aż mi się głupio robi :oops: Jak kupiłam swoje pierwsze Dendrobium, to sama nie wiedziałam nic o jego przesadzaniu, robiłam wszytko na czuja, no i udało się, roślinka żyje, coś wypuszcza i kwitnie, więc chyba przesadzanie zakończyło się powodzeniem :roll:
Obstawiam, ze twoje dendrobium na wiosnę puści co najmniej 6 nowych przyrostów z tak rozrośniętego okazu ;:108 Będziesz mógł go nawet podzielić, co też wcale nie jest takie trudne :wink:
Tak jak większość tu pisała, lepsza by była doniczka przezroczysta, zanim się nauczysz wyczuwać suchość podłoża "na wagę", no ale cóż, z braku laku... poradzisz sobie i tak. teraz odczekaj 3-4 dni i namocz doniczkę, a przy nastpnym podlewaniu zrób tak: jak już będziesz miał wrażęnie, że należy podlać, to odczekaj jeszcze 2 dni i wtedy podlej. Czasem nam się wydaje, ze podłoże przeschło, a w środku może być jeszcze całkiem wilgotno. Pamiętaj, storczyki lepiej znoszą przesuszanie, niż przelanie (choć nie wszystkie), ale w przypadku dendrobium, to się sprawdza.
Chuch... coś ja się rozpisałam na noc ;:224
Pozdrawiam, Wiktoria
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”