Traktor ogrodowy,ciągnik,minitraktor
- Teigrek
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 lip 2011, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Traktorek ogrodowy
Witam jestem nowy na tym forum. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, a w szczególności posiadaczy małych traktorów
Od marca mam Yanmara YM1810D, z którego jak na razie jestem zadowolony. Traktorek został kupiony z prywatnego ogłoszenia, od drwala, który używał go do zrywki (poprzedni właściciel kupił go w Miliczu w Boss'ie). Yanmar miał uszkodzone sprzęgło -docisk i łożysko były po prostu zmielone -pewnie poprzedni właściciel jeździł z nogą na sprzęgle, albo miał źle wyregulowany pedał i łożysko cały czas dotykało docisku. Na szczęście sprzęgło udało się zregenerować, a właściwie odbudować, podjęła się tego firma Zaset z Kożuchowa i zrobili to profesjonalnie. Trzeba było też wymienić łożyska w przekładni kierowniczej. Łożyska udało się kupić poprzez serwis Johna Deere'a gdyż małe JD (650, 750 i jeszcze jakieś) to były Yanmary odziane w "karoserię" JD.
Od dwóch lat mam 4-hektarowe gospodarstwo położone w dość górzystym terenie pod Wałbrzychem, gdzie zaczynam budować dom, rozbieram poniemieckie ruiny i przekształcam zapuszczony teren w ogród. Do tych zajęć potrzebny mi traktorek. Z wyposażenia razem z traktorkiem dostałem mygłownicę (taka rama do zaczepiania przy pomocy łańcucha drzew podczas zrywki), a we własnym zakresie zrobiliśmy z tatą szuflę samowyładowczą na TUZ (przydaje się do wywożenia gruzu z rozbiórki, przewożenia kompostu itp) oraz spychacz na TUZ. Obecnie pracujemy nad bardziej skomplikowanym sprzętem, a mianowicie kosiarką bijakową... W planach jest jeszcze równarka/niwelator (z ang. Box blade), przyczepka i tur.
Tu mam taki filmik z moim Yanmarkiem nakręcony jakiś czas temu,
http://www.youtube.com/watch?v=s9qs7UIy43I
jak będę maił czas to postaram się nakręcić więcej filmów z osprzętem,
pozdrawiam
Michał
Od marca mam Yanmara YM1810D, z którego jak na razie jestem zadowolony. Traktorek został kupiony z prywatnego ogłoszenia, od drwala, który używał go do zrywki (poprzedni właściciel kupił go w Miliczu w Boss'ie). Yanmar miał uszkodzone sprzęgło -docisk i łożysko były po prostu zmielone -pewnie poprzedni właściciel jeździł z nogą na sprzęgle, albo miał źle wyregulowany pedał i łożysko cały czas dotykało docisku. Na szczęście sprzęgło udało się zregenerować, a właściwie odbudować, podjęła się tego firma Zaset z Kożuchowa i zrobili to profesjonalnie. Trzeba było też wymienić łożyska w przekładni kierowniczej. Łożyska udało się kupić poprzez serwis Johna Deere'a gdyż małe JD (650, 750 i jeszcze jakieś) to były Yanmary odziane w "karoserię" JD.
Od dwóch lat mam 4-hektarowe gospodarstwo położone w dość górzystym terenie pod Wałbrzychem, gdzie zaczynam budować dom, rozbieram poniemieckie ruiny i przekształcam zapuszczony teren w ogród. Do tych zajęć potrzebny mi traktorek. Z wyposażenia razem z traktorkiem dostałem mygłownicę (taka rama do zaczepiania przy pomocy łańcucha drzew podczas zrywki), a we własnym zakresie zrobiliśmy z tatą szuflę samowyładowczą na TUZ (przydaje się do wywożenia gruzu z rozbiórki, przewożenia kompostu itp) oraz spychacz na TUZ. Obecnie pracujemy nad bardziej skomplikowanym sprzętem, a mianowicie kosiarką bijakową... W planach jest jeszcze równarka/niwelator (z ang. Box blade), przyczepka i tur.
Tu mam taki filmik z moim Yanmarkiem nakręcony jakiś czas temu,
http://www.youtube.com/watch?v=s9qs7UIy43I
jak będę maił czas to postaram się nakręcić więcej filmów z osprzętem,
pozdrawiam
Michał
- Teigrek
- 0p - Nowonarodzony
Usuwanie krzaków przy pomocy traktorka
http://www.youtube.com/watch?v=6mtmHhLMpbs
http://www.youtube.com/watch?v=6mtmHhLMpbs
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Świetnie sobie radzi, jak na jego gabaryty jestem pod wrażaniem. . Wrzucaj więc filmów z jego pracy, bo te co już są, to wszystkie obejrzałem
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te zabawy z wyciąganiem krzaczorów trochę niebezpieczne. Gdyby linka, czy łańcuch się urwała, to obrażenia u operatora kamery i traktorzysty niemal pewne. Skąd wiem? Też się tak kiedyś bawiłem i wszystko szło ładnie, do czasu pęknięcia łańcucha. Na szczęście ominął głowę, ale od tej pory zawsze podkopuję korzenie, a traktorkiem tylko wyciągam z ziemi.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
- Teigrek
- 0p - Nowonarodzony
To prawda, szczególnie niebezpieczne może być zerwanie elastycznej liny która potrafi "strzelić" ze spotęgowaną siła. Na tym filmie robiliśmy takie próbne rwanie, żeby przekonać się czy traktorek w ogóle daje radę i wyciągaliśmy krzaki nieco podmyte przez strumień. Lina występująca w filmie sprawdzała się już w cięższych warunkach (wyszarpywałem nią terenówką inne auta z rowów czy zasp) aczkolwiek parę dni temu kupiłem profesjonalny łańcuch, przeznaczony do zrywki ciężkim sprzętem, więc Yanmarem na pewno go nie zerwę. Należy jedynie pilnować prawidłowego zapięcia. Większe pieńki też podkopuję i przekładam łańcuch tak żeby objął pieniek i przeszedł pod jednym grubym korzeniem.
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Koła by trzeba dociążyć, bo się ślizgają. Ja też bym raz zerwaną liną w głowę dostał, to faktycznie nie są żarty. Co do boxblad'a, to już sobie takiego wykonałem, jakby co to pisz, to opowiem na co zwracać uwagę. Pozdrawiam posiadacza Yanmara i pożytku ze sprzętu życzę
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jakubie jak tam koparka przy Yannarze już działa? Może jakiś filmik z pracy? Jak wrażenia?
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Koparka podłączona. Ile było kombinowania z hydrauliką... Już mam olejowstręt normalnie No ale rama wyspawana, hydraulika do stabilizatorów zrobiona. Niestety skręt ramienia jest na jednym siłowniku i łańcuchach. Łańcuch już dziś zerwałem Tak więc przymierzam się do przerobienia i tego elementu na dwa siłowniki po bokach. Skręt na boki jest zbyt szybki, natomiast brakuje siły, np do przepchania ziemi w bok. Jak dodam gazu, to skręt na bok jest jeszcze szybszy i pracować się nie da.
http://youtu.be/jZ9Np5XtIx0
http://youtu.be/jZ9Np5XtIx0
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
witam wszystkich
chciałbym zapytać czy nie wie ktoś gdzie można kupić wkład filtra hydrauliki do kuboty bultry? nigdzie nie mogę znależć takiego a pasowało by wymienić olej w skrzyni.
pozdrawiam
chciałbym zapytać czy nie wie ktoś gdzie można kupić wkład filtra hydrauliki do kuboty bultry? nigdzie nie mogę znależć takiego a pasowało by wymienić olej w skrzyni.
pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
A tutaj pytałeś się - http://land.twinpower.pl/oferta/kubota- ... 3godimKl0g
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
pisałem do nich. nie odpisują niestety
-
- 100p
- Od: 29 paź 2010, o 19:46
A telefon masz ?
dzwoń:
tel. +48 22 614 01 12
tel. +48 22 424 75 12
dzwoń:
tel. +48 22 614 01 12
tel. +48 22 424 75 12
telefon mam. dzwoniłem. niestety nie mają. ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?