Szachownica cesarska(Fritillaria imperialis) Cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cesarska korona

Post »

czyli wynika z tego że coś nie grało naszym cesarkom.... co do wielkości cebul i ich znaczenia na kwitnienie to ja mam wielkie cebule od men211 i też nie kwitły... ;:223
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Moje zapowiadały się pięknie ale nici z kwitnienia Śnieg i mróz w maju zrobiły swoje
Paulina
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Częste są pytania, dlaczego cesarska korona nie kwitnie? Przyczyn może być kilka:

* zbyt lekka jałowa ziemia
* za słabe nawożenie
* kwaśna ziemia
* zagęszczenie roślin
* sadzenie w obrębie systemu korzeniowego drzew i krzewów
* duże wahania temperatury w glebie w pobliżu cebuli przy zbyt płytkim posadzeniu
* przechowywanie wykopanych cebul w zbyt wysokiej temperaturze

Szachownica cesarska lubi ziemię żyzną i przepuszczalną. W glebach bardziej zwięzłych konieczny jest drenaż (przynajmniej 10 cm warstwa gruboziarnistego piasku). Najlepiej prezentuje się posadzona na rabacie bylinowej lub w grupach na trawniku. Sadzić należy w sierpniu na głębokość co najmniej 20 cm.Jeżeli cebule są mniejsze to oczywiście sadzimy płyciej . Stanowisko słoneczne,lecz zauważyłem że bardzie tolerują aby w południe przebywały w półcieniu.
Co 2-3 lata po zagęszczeniu się roślin należy je wykopać po zaschnięciu pędu i liści i po rozdzieleniu cebul posadzić na nowe miejsce.Przypada to na okres koniec czerwca , początek lipca
Ja osobiście wykopuję i przesadzam każdego roku.
Sadząc cebule do ubogiej ziemi należy ją dobrze i głęboko nawieźć kompostem lub rozłożonym obornikiem pamiętając, aby cebul nie sadzić wprost w obornik. Można też nawozić pogłównie mineralnymi mieszankami wieloskładnikowymi we wczesnym okresie wegetacji, Temperatura przechowywania cebul nie powinna być wyższa niż 20°C. Na terenach występowania kwaśnych gleb stosować dolomit
Oraz najważniejsze
Wysokie wody gruntowe ,woda zalegająca w miejscu sadzenie, eliminuje te miejsca pod uprawę szachownic.Należy także zwrócic bardzo ważną uwagę czy po wykopaniu dołka pod szachownice woda z opadów atmosferycznych będzie mogła odpłynąc czy będzie zalegała w dołku .
Czyli drenaż ,drenaż i jeszcze raz drenaż. Szachownice są bardzo kapryśne i mimo tego że moje doświadczenia z nimi to przeszło 20 lat to do końca ich jeszcze nie zrozumiałem :D i nie za każdym razem każda posadzona cebula odwdzięcza się pięknym kwiatostanem.
Bardzo ważną sprawą jest przeglądnięcie czy cebula nie posiada oznak zagniwania .
Nawet bardzo niewielkie ognisko zgnilizny może unicestwic całą cebulę.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź, chyba je sobie odpuszczę, gleba gliniasta i wilgotna ...
I obsługa pracochłonna...
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Witam ja już posadziłam moje cesarskie korony na nowym miejscu zobaczymy co z nich urośnie teraz posadziłam w kole aby nie za gęsto wyszły zobaczymy :D
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Ten rok fatalny dla cebul cesarskiej korony ,bo za mokro. Pozostaje mieć nadzieję,że w przyszłym roku będzie lepiej.Jeśli oczywiście nie zgniją.Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
JaBaal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2007, o 02:26

Post »

Hej, czytając to, co było w tym wątku zwróciłem uwagę, że Wam 'Cesarskie korony' też zdychały jak mnie. Kupiłem i wsadziłem 3 lata temu 3 cebule, wyrosły dwie, z tym, że zakwitła tylko jedna. Do tego żona jedną ścięła po zakwitnięciu więc rozumiem, że ta cebula mogła zdechnąć. Ta druga powinna żyć, ale nie odbiła. Takie pytanie: czy jakbym jeszcze raz kupił cebulę, to powinienem zdrenować miejsce wsadzenia jakimś gruzem, keramzytem itp.?
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Kontakt:

Post »

Keramzytem może nie konieczne ale jakieś drobne kamyczki albo gruby żwir na dno dołka pod cebulą korony cesarskiej jest mile widziany :-)
Awatar użytkownika
madzisia777
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 12:40

Post »

Hejka :wit

Moje korony już w ziemi.
Udało mi się nabyć te cudeńka aż 3 piękne sztuki :heja
Ciekawe czy na wiosnę będę oczy cieszyć kwiatami.

....a tak na marginesie.....ale cuchną te cebule :shock: , oj jak kwiaty smierdzą tak samo to ;:131
Oczy cieszyć i nosa wykręcać :roll:

;:3
Pozdrawiam Magda
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

No niestety kwiaty też nie nasycą nas swoim przyjemnym zapachem.
Ale dzięki posadzeniu Cesarskiej korony w ogrodzie nie będziemy musieli męczyć się z gryzoniami. Zapach cebul cesarskiej korony odstrasza krety i inne niechciane gryzonie ziemne ;).

Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

"LeroyMerlin" - Nie chciałbym Cię martwić , ale to tylko pobożne życzenia.... ;:108
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Oj pobożne, pobożne. Sprawdzone i lipa. Kret zadomowiony ,widocznie ryje w maseczce.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14

Post »

U mnie niestety to samo, albo kret 'pracuje' w maseczce albo ma wieczny katar i żadne zapachy mu niestraszne.
Pozdrawiam Paulina
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”