Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róża pustyni cz.3

Post »

Co do nasion mi słabo wypadło kiełkowanie na 47 obesum 9 wykielkowalo tylko ;( na 5 plumeri to nie wiem jeszcze a na 10 arabicum 10.
Obesum chyba jakieś kiepskie u mnie sie trafily nie wiem jak u was.
A do ziemi do kaktusów zapewne tak jak wszystkie Adenia ;)
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Flichoo, eba mieliście rację :( Korzonki zgniły, roślinka nie do odratowania. Przynajmniej jedna. Druga ma zdrowe, białe korzenie, a też jest pomarszczona. Zmieniłam substrat, na razie wstrzymam się z podlewaniem kilka dni. Może to coś da.
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26

Post »

Obesum i u mnie stosunkowo kiepsko bo tylko 50% nasion wykiełkowało dając ~50 siewek. Arabicum bardzo dobrze - na 9 mam 7 dorodnych siewek. Plumeria wciąż pojawiają się nowe. Jeszcze wczoraj miałem tylko 2 siewki a dziś już 4 z 20 możliwych. Nie wiem czemu obesum tak marnie u ciebie natomiast znam powód słabego kiełkowania u mnie. Ja moczyłem w "zimnej" wodzie :P

Aktualnie moczą się nasionka z wczorajszej dostawy + płomień afryki i noga słonia . Już w ciepłej tym razem :P Oby ładnie kiełkowały.

sokolica - no jak podgniły korzeń to rzeczywiście ciężka sprawa. Dziwi mnie że moczenie nic nie pomogło i nie absorbują wody. Wczoraj zmieniałem podłoże u swoich 5 miesięcznych. Jedna różyczka była jak galareta. Wstawiłem w nowym podłożu do pojemnika z wodą na noc a dziś rano była jak kamień. Woda zwykła, zimna kranówka ^^
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

U was to jeszcze i tak dobrze bo u mnie na 150 obesum mam 45 siewek . Ale to pewnie z mojej winy bo moczyłem w zimnej wodzie i kiełkowały na dworze bo w domu nie ma miejsca a było zimno i pewnie dla tego ale co tam i tak się cieszę z tych które są . Oby dobrze rosły to będzie git . :D
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

hehe ja to w porze zimowo-wiosennej zachwycilem sie Adeniami i zaszalałem i kupiłem 500 nasion. z czego 150 tylko wykielkowalo a mialy bardzo dobrze ;) gdzies zdjecia są jak cały duzy parapet zajety moze gdzies znajde jeszcze ; )
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=910
jutro wstawie jak aktualnie wygladają ;)
Rosną jak szalone a grubaski ze szok ;o
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

myszor81 pisze:Właśnie przytargałem do domu nowy nabytek :D .... Adenium
Mam w domu ok 10 szt adenium ale nigdy nie miałem i nie widziałem takiego dziwoląga-jakieś dziwne no i dosyć spore,ocencie sami
fakt trochę podobne do datury, liście jedynie się nie zgadzają :) ciekawe jak będzie wyglądała jak obrośnie bo na razie jakaś taka wyskubana.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Kilka moich 17 - to miesięcznych sadzonek Adenium obesum w tym wątku jeszcze ich nie pokazywałem po przycięciu:
- sadzonki w doniczkach 6x6x6:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- sadzonki w doniczkach 7x7x7

Obrazek

Obrazek

Jeszcze jedno zdanie odnośnie moczenia nasion przed wysiewem - te sadzonki wyrosły z nasion zwilżanych wodą około 4 godzin. Zwilżenie miało na celu tylko zmiękczenie "osłonki" nasion, a nie doprowadzenie do kiełkowania nasion. Tak zwilżone nasiona wysadziłem do bardzo "lekkiego" podłoża na bazie włókna kokosowego z dodatkiem perlitu, vermiculitu oraz keramzytu - składniki mineralne w granulacji od 1 do 4 mm. Po przycięciu, przesadzone zostały do podłoża również na bazie włókna kokosowego z takimi samymi dodatkami mineralnymi, wzbogaconego o przekompostowany nawóz bydlęcy. Obecnie część najładniejszych sadzonek ma średnicę około 3 cm i stoją - rosną na południowym balkonie w pełnym słońcu.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
zbyshq
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 sty 2011, o 17:40

Post »

Wspaniałe beczułki. Powiedz kiedy przycinałeś, na jesień ubiegłego roku czy na wiosnę tego roku - przed nowym okresem wegetacji czy już jak zaczęły rosnąć po zimie??
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadzonki Adenium przycinałem w tym roku na wiosnę, dokładnie 4 kwietna - pokazałem jak wyglądały po przycięciu w moim wątku: zobacz- kliknij - w środku strony.
Mieczysław
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26

Post »

Akwelan_2009 pisze:rosną na południowym balkonie w pełnym słońcu.
Ot i cała tajemnica. Ty nie mieszkasz w Polsce :P Hahahaha ... w tym kraju naprawdę ciepłej i słonecznej pogodny nie było od bardzo dawna. Słońce pojawia się sporadycznie. Takie "pełne słońce" widziałem ostatnio koniec maja-początek czerwca. Ma być jeszcze, podobno, kilka ładnych dni, ale nie oszukujmy się ... pozostaje już tylko czekać na kolejny, oby lepszy, sezon ...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieszkam od bardzo dawna w Polsce, patrząc na dość dobre nowo wybudowane "połączenie drogowe" z Warszawą mogę napisać, że mieszkam w niezbyt dużej odległości od Warszawy, czyli też w okolicach Warszawy :D .
ArkadiuS pisze: / ... /... w tym kraju naprawdę ciepłej i słonecznej pogodny nie było od bardzo dawna. Słońce pojawia się sporadycznie. Takie "pełne słońce" widziałem ostatnio koniec maja-początek czerwca. / ... /
Chyba nie jest aż tak źle, ostatnie trzy wolne dni trochę tego "pełnego" słoneczka nam dały, na balkonie miałem temperaturę w okolicach 39 st. C. Przyznaję rację, że mogło by być więcej "czystego" słońca, moje sadzonki może w mniejszym stopniu "kierowały by korony" w jednym kierunku z drugiej strony mały plus, unika się konieczności cieniowania młodych sadzonek przed poparzeniem słonecznym, czyli nie jest aż tak tragicznie, jeżeli rośliny rosną i wydaje się, że mają się dość dobrze :wink: .
Mieczysław
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Akwelan_2009 pisze:Kilka moich 17 - to miesięcznych sadzonek Adenium obesum w tym wątku jeszcze ich nie pokazywałem po przycięciu
Wspaniałe okazy....

moje to mikruski :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym nie powiedział, że mikruski. Mają ładny zielony kolor liści, pobierają pokarm z podłoża i witaminki z powietrza, a to już bardzo duży plus, widać że Opiekun(ka) ma dobrą rękę do tych roślin ;:63 . Teraz potrzebują również jak i moje rośliny sporo słońca, którego jak pisał ArkadiuS w tym roku jest jak na lekarstwo. Zapowiadają kilka słonecznych dni, dobre i to niż nic :wink:
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”