Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
No właśnie, a propos owoców.
Część była właśnie bez oznak choroby, to je zjedliśmy. Część była z oznakami choroby, to się wycięło z pół pomidora a resztę dobrą wizualnie zjadło. I teraz pytanie za 100 punktów: czy można w ogóle jeść takie owoce z oznaką choroby? Jak mówiłem, wycieliśmy te wizualnie chore kawałki owoca a resztę zjedliśmy. Będziemy żyć?
Część była właśnie bez oznak choroby, to je zjedliśmy. Część była z oznakami choroby, to się wycięło z pół pomidora a resztę dobrą wizualnie zjadło. I teraz pytanie za 100 punktów: czy można w ogóle jeść takie owoce z oznaką choroby? Jak mówiłem, wycieliśmy te wizualnie chore kawałki owoca a resztę zjedliśmy. Będziemy żyć?
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tadeuszu!
Dzięki za odp.Mój przepis na ketchup podobny do przepisu Aliny.
Pozdrawiam.
Dzięki za odp.Mój przepis na ketchup podobny do przepisu Aliny.
Pozdrawiam.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
treborx!
Lepiej nie jeść takich owoców.Tak samo jak jabłek nadgniłych nie powinno się jeść.I tak na co dzień jemy różne sztuczności.
Życzę zdrówka.
Lepiej nie jeść takich owoców.Tak samo jak jabłek nadgniłych nie powinno się jeść.I tak na co dzień jemy różne sztuczności.
Życzę zdrówka.
Ok, dziękuję za pomoc.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nic wam nie będzie po zjedzeniu zdrowych części owocu, co innego jakby one były spleśniałe.
Przepraszam, ale w tym momencie nie mogę milczeć. Nie można namawiać nieświadomych ludzi do jedzenia trucizny !.loeb pisze:Nic wam nie będzie po zjedzeniu zdrowych części owocu
Owoc zakażony zarazą ziemniaczaną jest cały przerośnięty grzybnią a nie tylko w tych miejscach gdzie widać plamy. Podobnie jak z grzybami leśnymi, gdzie widoczny owocnik to tylko część grzybni przerastającej ściółkę leśną.Podobna sytuacja może powstać, gdy zbiory ziemniaków ulegną skażeniu pleśnią w wilgotnych warunkach. Dla przykładu, grzyby Phitophtora infestans, Synchytrium endobioticum - to zaraza ziemniaczana. Pleśnie te wytwarzają silna toksynę (dopis. fumonistynę), która ma właściwości uszkadzające tkankę mózgu.
Pozdrawiam
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam prośbę czy ktoś ma z was zdjęcia ze swoich upraw pomidorów,chodzi mi o Malinowy Ożarowski i mógł by wkleić fotkę na forum i jaki jest w smaku był by wdzięczny.
- hancik30
- 50p
- Od: 3 sie 2011, o 11:04
Leszku, jeszcze nie zrobiłam ich- ma wysuszone 2 blachy pomidorków które czekają. Niestety w weekend musiałam poświęcić się innym zajęciom. Jak tylko zrobię- dam znać. Za to zakisiłam 3 kolejne słoiki truskawkowych z cukinią. Słoiki wyglądają bajecznie.Leszek45 pisze:hancik 30 . Jak tam wyszły pomidorki w oleju?A może jeszcze ktoś zrobił pomidorki wg. przepisu z neta i podzieli sie swoimi spostrzeżeniami. A może macie lepsze przepisy, rady, na suszone pomidory. Pozdrawiam
Jest okrągły, kształtny. Rozmiar piłki do tenisa, choć trafiły się też olbrzymie i całkiem malutkie. Kolor ma malinowy, na skórce jakby złote opalizujące kropki (coś jak przenawożenie wapniem albo porównanie motoryzacjne - malinowy metalik), równomiernie się wybarwia. W smaku słodki, zerwany jako zapalony i dojrzewany parapetowo też słodki z delikatnym prawie nieuchwytnym kwaskowym posmakiem. U moich kiperów w tym roku wygrał pierwsze miejsce i w przyszłym będzie go wsadzone więcej. Polecam.sajmon0609 pisze:Mam prośbę czy ktoś ma z was zdjęcia ze swoich upraw pomidorów,chodzi mi o Malinowy Ożarowski i mógł by wkleić fotkę na forum i jaki jest w smaku był by wdzięczny.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Brzmi smakowicie Masz go w tunelu czy w gruncie? Czy jest wczesny?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Tak jak napisał 11krzych, malinowy ożarowski jest bardzo smacznym pomidorkiem. Można powiedzieć, że wczesny. Ja uprawiam go w foliaku.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
No to wciagniety na liste
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Beatko na pewno będzie Ci smakowałRybka pisze:No to wciagniety na liste