Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

Tak..dla kąpieli korzeni nalezy ten cykl zastosować
Roztwór wodny o stosownym stężeniu robimy zgodnie z zaleceniami producenta.
Resztę -liście ,podłoże ...spryskujemy.
-nie pamiętam jaka jest ustalona proporcja :) ale zasadnicza reguła jest niezmienna:
wykonujemy recepturę roztworu ściśle wg zaleceń producenta .
Czyli ...ani mniej ani więcej.
pozdrawiam JOVANKA
lullaby
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lip 2011, o 20:45

Post »

Witam i dziekuje bardzo za rady. Nawodnilam storczyki i dodaje topsin 500. Mam nadzieje, ze bedzie dobrze. Korzenie juz w lepszym stanie. POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
juku22
50p
50p
Od: 29 cze 2011, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i natsępny storczyk "zmusił" mnie by napisać w tym wątku.
otóż, jakiś czas temu storczyk ten kwitł nagle ktoregoś dnia mając pąki pędzik zaczął usychać, w związku z czym pączki uschł tak smao jak pęd. teraz zauważyłam kilka niepokojących listków, oto zdjęcia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

storczyk też ma keiki z którym w ostatnich dniach też coś się zaczyna dziać

Obrazek

Dodam, że korzenie wyglądają na zdrowe- tylko zauważyłąm coś białego w ziemi -na zdjęciu niestety średnio widoczne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj zauważyłam jakeślatające "robaczki-muszki" i takie białe latające.

Kilka dni temu w niecierpku zobaczyłam na liściach biały nalot, ale liście górne były całe tym "Obspane" niecierpka yrzuciłam, dodam że z tym storczykiem zaczeło sie coś zdiać od kiedy przyniosłam tego nieszczesnęgo neicierpka. Prosze o pomoc co mam z nim zrobić?
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

W doniczce moim zdaniem nic złego się nie dzieje, korzenie ładne zielone [ podlewałaś niedawno ? ], te białe kuleczki to pewnie przyjazne grzybki, które storczykowi nie szkodzą.
Co się jednak dzieje z listkami nie umiem powiedzieć, zrób może jeszcze jakieś zdjęcia i od spodu liścia też ;:108
Widzę pomidora w tle, jeśli masz je w pobliżu i owoce też, to może być przyczyna opadnięcia pąków.
Awatar użytkownika
juku22
50p
50p

Post »

Storczyk jest w kuchni, więc są owoce i warzywa, nie wiedziałam, że to może być przyczyną opadania kwiatków. Dodam, że listki przemyłam rozcieńczonym alkoholem dzisiaj i wczesniej jakiś dwa -trzy tygodnie temu. Zrobie poźniej zdjęcie listka od spodu i wkleję.

Storczyk świeżo podlany - wczoraj rano :D
A oto kilka zdjeć listków od spodu Obrazek

keiki od spodu

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

No bez przesady z tym poświęcaniem czasu, pomagam jak umiem. Owoce wydzielają etylen, który szkodzi storczykom.
Co to jest za plamka na keiki, ta najbliżej trzonu ? Nie wiem czemu te liście marnieją, nie miałam takiego przypadku, na szkodniki mi to nie wygląda. Może to jest ten grzyb, który zaatakował Ci pęd u białego ? Na wszelki wypadek przemyłabym liście środkiem grzybobójczym.
Może ktoś jeszcze się wypowie ?
Awatar użytkownika
juku22
50p
50p

Post »

dzięki, może i rzeczywiście zaraził się od tamtego, bo jakiś czas stały razem w sypialni na oknie, dopiero pozniej przeniosłam go do kuchni, dzisiaj przemyłam rozcieńczonym alkoholem a jutro spryskam bravo 500, Dzięki za pomoc
Pozdrawiam Justyna
_Ewcik_
200p
200p
Od: 8 sie 2011, o 15:08

Post »

witam, mam nadzieję, że znajdę tu pomoc..

Ostatnio przesadzałam tego storczyka, podążając za radami forumowiczów. Nie kwitł mi już chyba dobrze ponad rok. Wcześniej był trochę na balkonie i myślałam, że jeden z liści został poparzony przez słońce, więc natychmiast go wzięłam do domu. Dziś zauważyłam że 3 liście z 6 mają też takie plamy i białe kropki- co to takiego? Kompletnie nie wiem, co robić i jestem przerażona :shock:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

:wit Ewo, nie jedno poparzenie miałam u siebie ;:223 i nieraz to tak wyglądało, te białe punkciki też mi się pojawiały. Miałam szczęście, bo żadna choroba mi się nie wdała w tą uszkodzoną tkankę. Zawsze jednak po zauważeniu zmian od ;:3 smarowałam liście środkiem grzybobójczym i oczywiście zestawiałam storczyka z parapetu.
_Ewcik_
200p
200p

Post »

lucynko ale wiesz co, ja mam wrażenie, ze wtedy tylko jeden liść został poparzony i nie miał tak dużej tej czarnej plamy wokół tej białej.. no i nie było tych białych kropek :? a dziś objęte są już 3 liście..

kochana, a jaki środek proponowałabyś kupić :?: i jak to smarować w ogóle, z jaką częstotliowścią :?: teraz na tym oknie, na którym stoi, nie ma bezpośredniego ;:3 a i tak powiększają się te plamy
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Ewo, obejrzyj sobie zdjęcia w moich wątkach, w pierwszej części na stronie 68, a w drugiej na 5str.
Kiedy dokładnie poparzyło Ci storczyka ? U mnie najpierw pojawiała się plama, a później obwódka, ale to działo się może w ciągu dwóch do czterech dni, później nic się nie powiększało, tylko ewentualnie przysychało. Grewitem smarowałam nierozcieńczonym, a Bioseptem lekko rozcieńczonym. Nie opiszę Ci wszystkiego dokładnie, bo działałam instynktownie, storczyki żyją :roll:
_Ewcik_
200p
200p

Post »

lucynko jakoś na początku tamtego tygodnia..
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Czyli powiedzmy tydzień. Masz pewność, że się powiększają ? Wiadomo, tkanka jest uszkodzona i się zmienia, ale czy wdała się choroba ? Tego nie wiem. Nie chciałabym bagatelizować problemu i źle doradzać. Myślę, że nic złego się nie dzieje, ale gwarancji Ci nie dam. Masz zrobione zdjęcia, jutro możesz storczyka znów obfocić i porównać [zdjęcia to rada Agity ;:180 ].
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”