Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

ewikk77 pisze:Hekate, Twoja dynia z marketu wygląda jak ktoś już pisał na Rouge Vif D?etampes. Mam tę odmianę -myślałam, że to Hokkaido i się dziwiłam czemu wygląda inaczej niż Wasze. Dopiero po dochodzeniu od nitki do kłębka, doszłam, że to jest inna odmiana. Obecnie dynie te są pomarańczowe, identyczne jak na Twoim zdjęciu. Są duże, bardzo duże, ale i mniejsze właśnie ok. 4 kg.
Postaram się wkrótce wkleić zdjęcia.
Dzięki, zmyliło mnie określenie olbrzymia i inf w necie że rosną od 8-20kg. A tu jednak do 7kg w koszu były. No i ta moja była najciemniejsza, reszta miała raczej jasnopomarańczowa. Z ciekawością czekam na zdjęcia :wink:
Ania
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obiecane zdjęcie...na razie niestety jedno, trochę od góry robione więc nie widać dokładnie kształtu, ale widać "wgłębienie" w środku, sesje zdjęciową dyni pewnie zrobię bliżej soboty.
Obrazek
pozdrawiam Ewa
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładna:)
Wypatroszyłam swoją marmoladę, i pragnę powiedzieć, że ta "marmellata" to chyba nazwa wioski na którą toto na targ zwożono w średniowieczu.. Z całą pewnością na konfitury się to nie nadaje ani wybitnie słodkie nie jest, miąższ nie szaleje z grubością i jest marnej jakości a konkretnie jest włóknisty. No chyba że mam pecha i to nasiono było jakoś przekrzyżowane, nasiona kupowałam ale kto wie. Na pocieszenie mogę dodać, że pesteczki ma ładne, i sporo. Będzie co dłubać wieczorami.
sasya
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 lut 2011, o 10:03

Post »

80 roślin to piękny zbiór:D
Pierwszy raz prowadzę uprawę dyni Hokkaido, ekologicznie, przed domem rodziny na wsi, to moja praca badawcza na Olimpiadę :wink: Owoców jest dużo, dlatego zastanawiam się co z nimi zrobię... Może ktoś chciały kupić dla siebie? :P
Saris
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2011, o 23:01

Post »

Witam miłośników dyni! Od pewnego czasu z zainteresowaniem obserwuję wątek a dzisiejsza wizyta w ogródku skłoniła mnie do napisania tutaj. Nieśmiało liczę na jakieś podpowiedzi i sugestie od bardziej doświadczonych...

Wysadziłam (wszystko z rozsady własnej) w tym roku dynię hokkaido, ambar i butternut. Pogoda koszmarna i po raz pierwszy borykam się z chorobami i to na wielką skalę. Wszystkie dynie zaatakował mi wg mojej diagnozy mączniak rzekomy (ale mogę się mylić)... ambar trzymała się najdłużej ale też ją dopadło. Jak już się zorientowałam, że rośliny zachorowały (niestety było to już mocno zaawansowane stadium) to wycięłam chore liście (koszmarnie dużo... niektóre hokkaido zostały niemal łyse:-() i potraktowałam je Amistarem wg porady w dobrym sklepie ogrodniczym, dostały też gnojówki z pokrzyw na wzmocnienie.

Ale ciągle coś jest nie tak i oto moje kilka pytań (odnośnie liści to o chorobę):

Dynia Ambar o której nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji, owoc zawiązała już dawno (jakoś w lipcu) ale czytałam iż dynia ta długo dojrzewa więc ją zostawiłam, szczególnie iż jakaś taka mizerna (myślę iż nie więcej niż 1 kg). Dnia 28 lipca miała się jeszcze dość dobrze:
Obrazek
7 sierpnia wycięłam chore liście i zrobiłam oprysk Amistarem.
Obrazek

A dziś jak wróciłam z wakacji to skórka wygląda paskudnie i dyńka jest dość miękka ;:223 Wilgoć czy przejrzała? Ogonek nie jest zdrewniały, skórka matowa.
Obrazek Obrazek

Dla porównania druga dynia, która zawiązała jakieś 2 tygodnie po pierwszej urosła szybciej, większa i w ogóle wygląda inaczej, ma błyszczącą, twardą i gładką skórkę.
Obrazek

Hokkaido... ładnie zawiązała owoce, 2-3 na jednym krzaku, i dopadło ją strasznie po deszczach. Ogólnie rosła bardzo słabo, dwie dynie mają masę 600-800 g a 4 kolejne takie mizerne wielkości piłki do tenisa:-( Wszystkie mają już matowe skórki i niespecjalnie rosną (nie rosły ani przed wycięciem liści ani po i oprysku i gnojówce). Jedna dziś mi sama odpadła od krzaczka... Zdjęcia rośliny jeszcze przed wycięciem liści, większa z dyń która jeszcze nie odpadła oraz chory liść:
Obrazek Obrazek Obrazek

No a butternut nie dość, że też się pochorował to dopiero mam pierwszego owoca! I to jeszcze nie jestem pewna czy to na pewno butternut...
Obrazek Obrazek

Będę wdzięczna ja jakieś sugestie, szczególnie odnośnie dyni ambar... tak na nią liczyłam!
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Jakim symptomem jest dojrzenie dyni ozdobnej? Całkowite wybarwienie, czy ogonek powinien zmienić kolor na bardzociemnozielony? :)
kik1976
50p
50p
Od: 28 maja 2011, o 16:53

Post »

Powiedzcie mi, jakie dynie najlepiej siac, tzn chodzi mi zeby byly atraktycje dla dzieci, kiedy i kiedy powinny pojawic sie owoce. W tym roku posialam dynie i niestety nic mi z niej nie wyszlo. Mysle o jakiejs najprostrzej uprawie, tak zeby dziecko wsadzilo nasionko, a potem patrzylo jak rosnie.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kik, to zależy, czy chcesz,żeby dziecko też tą dynię spróbowało. Bo jak tak, to myślę ,że fajnie rośnie dynia piżmowa ,w kształcie gruszki. Albo dyńki ozdobne ,które rosną w różne zabawne i ciekawe kształty.Są kolorowe.
Asia
kik1976
50p
50p

Post »

Chyba kazda po sztuce, zeby widzialy, ze sa tez inne niz tylko wielkie pomaranczowe. Chociaz jedna wielka by sie przydala, mialby zabawe. Tylko musialby byc naprawde proste w uprawie.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dynie są bardzo proste w uprawie, tylko potrzebują dużo nawozu i regularnego podlewania [no, w tym roku podlewanie można sobie spokojnie odpuścić]. To małe dzieci czy większe? Generalnie dobre byłoby coś co się wyróżnia kształtem lub kolorem, albo malutkie albo wielkie np Atlantic Giant. Z wyróżniających się kształtem jest Butternut ale zdaje się jest dość późny.. Wydaje mi się że dobry byłby Turecki Turban i Wierzbowa Gruszka - ta druga raczej ozdobna, ale turban można przy okazji zjeśc. Baby Boo tez jest ciekawe tylko dyńki są maleńkie, takie miniaturki, za to białe.

Saris: tą miękka zetnij i wyrzuć, ona się psuje w środku.
kik1976
50p
50p

Post »

Dzieci starsze, tzn 4 i 8 lat. Moze i proste w uprawie, ale jakos w tym roku zupelnie mi nie wyszlo. Posialam wiosna, podlewalam i nic, pelno kwiatow, zadnego owocu, a jeśli jakis mini si e pojawil, to odpadal. :roll:
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Następnym razem zrób rozsadę w domu. Będziesz trochę do przodu z warunkami atmosferycznymi.. Jaka siałaś? Ta wierzbowa grucha jak i turban są dość żywotne, nie powinno z nimi być problemów, a są łatwo dostępne.
kik1976
50p
50p

Post »

Posialam w duzej donicy, takiej naprawde sporej. Jedna byla gotowa z sadzonki, reszta z nasion. Rosly pieknie, pieknie kwitly i na tym sie konczylo. Mialam cudny dywanik z lisci i kwiatow.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”