Gajeczko wydaje mi się że wina odpadania kwiatków jest po stronie pogodygajeczka pisze:Witam
A powiedzcie mi, jak zapylić bakłażanki? Bo u mnie wszystkie kwiatki opadają, pada cały czas i pszczółki nie latają za bardzo. Nawet przynosiłam je specjalnie, ale nie były w ogóle zainteresowane kwiatkami. No to chyba ja muszę się zamienić w pszczołę. Tylko jak?
a w te które wyglądają solidnie to ja w nie tak lekko pstrykam (jak w pomidory pod folią)czasem nawet widzę jak chmurka pyłku się wysypie ,pszczółek też nie widuje tam zbyt często jednak nie mogę wykluczyć ich pomocy,więc na 100%to nie wiem czy to pomaga czy nie ,ale mam ok. 10szt zawiązanych i fioletowych owocków
i właśnie chcę je zerwać jak będą mieć max 12cm tylko nie wiem czy mogę
po czym poznać że bakłażan już się nadaje do jedzenia?
ktoś pisał że muszą mieć błyszczącą skórkę ale moje maluchy są pięknie błyszczące tyle że nie są tak bardzo ciemnofioletowe jak te ze sklepu
tylko czy muszą takie być ?
jeśli ktokolwiek ma jakiś pomysł jak rozpoznać minimalną konieczną dojrzałość młodych bakłażanów do spożycia to bardzo proszę o pomoc