Bazylia (Ocimum basilicum ) zapachowa w polskim klimacie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lut 2008, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam!Bazylia sałatolistna - O.basilicum va. lactucoefolium - czyli odmiana botaniczna a gigantea to na pewno jeszcze inna odmiana. Niestety nie posiadam w tym roku nasion b. sałatolistnej ani tajskiej. .A co do sałatolistnej to niestety nie wytworzyła nasion, co często sie zdarza w naszych warunkach. Mam nasiona bazylii ale to już raczej mieszańce , bo bardzo łatwo się krzyżują. Tak że z tych nasion mogą wyrosnąć różne odmiany bo było ich 16( posadziłem 16 odmian)
I fotka Sałatolistna
II fotka Sweet

I fotka Sałatolistna
II fotka Sweet

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lut 2008, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Raczej nie jest możliwe przezimowanie bazylii, gdyż w naszym klimacie jest ona rośliną jednoroczną. Bazylia pochodzi z rejonu Indii (klimat gorący bez zim) i niestety w naszym klimacie umiarkowanym nie zimuje, chyba ze posiada się szklarnie ogrzewaną i nie dopuści do spadku temp poniżej 15 - 20 C to wtedy można próbować.
Re: Bazylia w mieszkaniu na własny użytek - wskazówki.
Przeczytałem cały wątek, szukając informacji, do czego używacie bazylii cynamonowej? Mam taką odmianę i nie wiem, czy też będzie pasować jako dodatek do warzyw?
Pozdrawiam,
Ryszard
Ryszard
Re: Bazylia w mieszkaniu na własny użytek - wskazówki.
Cynamonowa raczej do deserów, z pomarańczą się dobrze komponuje...
Re: Bazylie zapachowe w polskim klimacie
Ma ktoś zdjęcia Bazyli Neapolitańskiej?
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bazylia (Ocimum basilicum ) zapachowa w polskim klimacie
W tym roku wysiałam bazylię waniliową, część nasion, resztę dopiero w kwietniu. W ubiegłym roku uprawiałam bazylię cytrynową, jeszcze wcześniej cynamonową i zwykłą. Mi generalnie bazylia nie smakuje na świeżo. Preferuję suszoną.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.