Sprzęt zalecany do wykorzystania w ogrodach

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kuIeczka pisze:... nie wspomniano tu o takim"sprzecie" :) jak np.stara wanna :D Ja takiej nie mam, mam wkopana pod kranem duzą palstykową beczkę i nie wiem czy nie postaram sie o drugą, bo ta jedna troche mi mało:)
Ale po co Ci ta wanna Kuleczko. Ja mam pod jedną rynną z dachu domku krąg betonowy i to jest wystarczający zapas wody. Z drugiej rynny woda leci mi za pośrednicywem rury spustowej pod ziemię. Jak brak jest opadów deszczu to krąg napełniam wodą z kranu. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
kuIeczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 paź 2005, o 12:22

Post »

własnie potrzebna mi do tego, ze gdy jest woda w kranie, to ta nalana wczesniej do beczki ma inna temperaturę i podlewam nią niektóre rosliny,słuzy mi tez do rozrabianie szczepionki na kompostownik bo do tego woda nie moze byc zimna.A gdy zakręca wodę (u nas 17.10.zakręcili) to jest jak znalazł do podlewania, zwłaszcza nowych nasadzeń. Wczoraj kupiłam z gruntu derenia białego"białobrzegi",mahonie i tawułę szarą po 2.50zł i czym bym to podlała gdyby nie beczka.U nas jest strasznie w tej chwili sucho, zero wody w ziemi.
pzdr
Kuleczka
_________
ogrodnik-scrablista poszukiwany...:)
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

beczkę to rozumię ale wanna? woda szybko zielenieje, wanna brązawieje i jest brzydki wygląd. Beczka, to najlepsze rozwiązanie. No, chyba, że chcesz się ochłodzić. :wink: :lol: 8)
Jakub . . . . .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja jak pisałem zrezygnowałem z beczek na rzecz kręgu betonowego, którego dno zacementowałem. Zrobiłem z boku kranik spustowy na zimę. Ma bardzo dużą pojemności i można w nim hodować rybki. Nieraz wpuszczam złowione małe karasie, które z powodzeniem likwidują komary ... :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Macio

Post »

a jak zrobileś tą rurę spustową pod ziemię ze ci nie wybija woda do góry w czasie padow deszczu ?.
Ja też uważam ze lepsze od wanny są beczki i to plastykowe. Do wanny mozna niechcący wpaść i utopić się po ..... :lol:
kuIeczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 paź 2005, o 12:22

Post »

źle mnie zrozumieliście :D Chodziło mi o to że konieczny jest zbiornik na wodę nawet jeśli jest wodociąg, a z moich obserwacji wynika ze najwiekszym powodzeniem cieszą się własnie stare wanny, byc moze dlatego ze sa najłatwiej dostępne i maja odpowiednia objętość. Ja wolałabym 2 beczke bo lepiej wyglada ale gdybym miała wybór wanna albo nic to oczywiście wybralabym wannę:D Krąg betonowy to dobra mysl ale pewnie sporo trzeba zapłacić za taki krąg a 2x tyle za transport.Ale tez o tym mysle, może w przyszłym roku cos sie uda zorganizować:D
pzdr
Kuleczka
_________
ogrodnik-scrablista poszukiwany...:)
Macio

Post »

wanna psuje tak mi sie wydaje wyglad estetyczny chyba że jest zakopana w ziemi.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kuIeczka pisze:Krąg betonowy to dobra mysl ale pewnie sporo trzeba zapłacić za taki krąg a 2x tyle za transport.Ale tez o tym mysle, może w przyszłym roku cos sie uda zorganizować:D
Krąg betonowy to naprawdę świetna rzecz. Można go trzymać na powierzchni lub zakopać w ziemię. A najważniejsze można w nim łowić karasie :lol:
Nie mam pojęcia ile kosztuje jeden krąg. Ja swój dostałem od kolegi, który ma warsztat betoniarski. Krąg i dowóz - gratis. :wink: :P
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Macio pisze:a jak zrobileś tą rurę spustową pod ziemię ze ci nie wybija woda do góry w czasie padow deszczu ?.
Pod rurę spustową podstawiłem pojemnik plastykowy z otworem na dnie. Do pojemnika powkładałem kamienie ( dla ozdoby). Rurę długości 2 metrów zakopałem pod katem w ziemi na głębokość ok. 30 – 40 cm i ją przedłużyłem rynną 1,7 metra położoną odwrotnie. Rura i rynna pod ziemią jest plastykowa. Połączenie pojemnika i rury kolankiem. Woda wpływa z rynny do pojemnika, a następnie spływa w dół rurą i wsiąka w ziemię pod rynną. W rurze zrobiłem otwory odpływowe ( to tzw. rura rozsączająca) i owinąłem cienką tkaniną, która działa jak filtr i zabezpiecza warstwę filtracyjną przed zamuleniem (zapchaniem ziemią). Pomysł podsunął mi artykuł w Muratorze 12/2003 :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kuIeczka pisze:... A gdy zakręca wodę (u nas 17.10.zakręcili) to jest jak znalazł do podlewania, zwłaszcza nowych nasadzeń. ...
A dlaczego tak wcześnie bo o 17,10 zakręcają u Ciebie na działce wodę? U mnie woda jest przez 24 godz. na dobę. :wink: Mają ją zakręcić dopiero 29 października. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Macio

Post »

I ten wynalazek zdaje egzamin ?. Jak tak to musze to zastosować u siebie. Woda z rynny splywa u mnie na trawę i rzeźbi w niej kanaly i doly dość glębokie.
Z kręgiem też myślę ze to dobry pomysl. Można go obłożyć kamieniami by nie było go widać na zewnątrz.
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

jednym ze "sprzętów" zalecanych na działce jest grill. Bez niego nie ma pobytu na działce, czyli podstawy.
Najprostrzy, to mały przenośny, chowany do altanki czy szopki.
Ja mam taki na małe dwuosobowe posiłki.
Ale mam też duży murowany, w którym grilluję kurczaki.
Obrazek
Jakub . . . . .
Macio

Post »

A ten na zdjęciu to duży czy maly. Jest świetny. :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”