Ale po co Ci ta wanna Kuleczko. Ja mam pod jedną rynną z dachu domku krąg betonowy i to jest wystarczający zapas wody. Z drugiej rynny woda leci mi za pośrednicywem rury spustowej pod ziemię. Jak brak jest opadów deszczu to krąg napełniam wodą z kranu.kuIeczka pisze:... nie wspomniano tu o takim"sprzecie" jak np.stara wanna Ja takiej nie mam, mam wkopana pod kranem duzą palstykową beczkę i nie wiem czy nie postaram sie o drugą, bo ta jedna troche mi mało:)
Sprzęt zalecany do wykorzystania w ogrodach
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam Andrzej.
własnie potrzebna mi do tego, ze gdy jest woda w kranie, to ta nalana wczesniej do beczki ma inna temperaturę i podlewam nią niektóre rosliny,słuzy mi tez do rozrabianie szczepionki na kompostownik bo do tego woda nie moze byc zimna.A gdy zakręca wodę (u nas 17.10.zakręcili) to jest jak znalazł do podlewania, zwłaszcza nowych nasadzeń. Wczoraj kupiłam z gruntu derenia białego"białobrzegi",mahonie i tawułę szarą po 2.50zł i czym bym to podlała gdyby nie beczka.U nas jest strasznie w tej chwili sucho, zero wody w ziemi.
pzdr
Kuleczka
_________
ogrodnik-scrablista poszukiwany...
Kuleczka
_________
źle mnie zrozumieliście Chodziło mi o to że konieczny jest zbiornik na wodę nawet jeśli jest wodociąg, a z moich obserwacji wynika ze najwiekszym powodzeniem cieszą się własnie stare wanny, byc moze dlatego ze sa najłatwiej dostępne i maja odpowiednia objętość. Ja wolałabym 2 beczke bo lepiej wyglada ale gdybym miała wybór wanna albo nic to oczywiście wybralabym wannę:D Krąg betonowy to dobra mysl ale pewnie sporo trzeba zapłacić za taki krąg a 2x tyle za transport.Ale tez o tym mysle, może w przyszłym roku cos sie uda zorganizować:D
pzdr
Kuleczka
_________
Kuleczka
_________
-
Krąg betonowy to naprawdę świetna rzecz. Można go trzymać na powierzchni lub zakopać w ziemię. A najważniejsze można w nim łowić karasiekuIeczka pisze:Krąg betonowy to dobra mysl ale pewnie sporo trzeba zapłacić za taki krąg a 2x tyle za transport.Ale tez o tym mysle, może w przyszłym roku cos sie uda zorganizować:D
Nie mam pojęcia ile kosztuje jeden krąg. Ja swój dostałem od kolegi, który ma warsztat betoniarski. Krąg i dowóz - gratis. :P
Pozdrawiam Andrzej.
-
Pod rurę spustową podstawiłem pojemnik plastykowy z otworem na dnie. Do pojemnika powkładałem kamienie ( dla ozdoby). Rurę długości 2 metrów zakopałem pod katem w ziemi na głębokość ok. 30 – 40 cm i ją przedłużyłem rynną 1,7 metra położoną odwrotnie. Rura i rynna pod ziemią jest plastykowa. Połączenie pojemnika i rury kolankiem. Woda wpływa z rynny do pojemnika, a następnie spływa w dół rurą i wsiąka w ziemię pod rynną. W rurze zrobiłem otwory odpływowe ( to tzw. rura rozsączająca) i owinąłem cienką tkaniną, która działa jak filtr i zabezpiecza warstwę filtracyjną przed zamuleniem (zapchaniem ziemią). Pomysł podsunął mi artykuł w Muratorze 12/2003Macio pisze:a jak zrobileś tą rurę spustową pod ziemię ze ci nie wybija woda do góry w czasie padow deszczu ?.
Pozdrawiam Andrzej.
-
A dlaczego tak wcześnie bo o 17,10 zakręcają u Ciebie na działce wodę? U mnie woda jest przez 24 godz. na dobę. Mają ją zakręcić dopiero 29 października.kuIeczka pisze:... A gdy zakręca wodę (u nas 17.10.zakręcili) to jest jak znalazł do podlewania, zwłaszcza nowych nasadzeń. ...
Pozdrawiam Andrzej.