Stapeliowate (stapelia, orbea,caralluma itp.)
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kwitnąca Stepelia w zimie?
Ogólnie, to ja też ma dwie, ale rosną blisko i tak się poszczepiały, że nie wiem, która jest która.
Mirabilis, Twoje rośliny, najwyraźniej konkurują i jedna jest silniejsza i osłabia drógą, raczej powinno się je rozsadzić. Twoje Stapelie, nie pochodzą od tego samego organizmu macieżystego, prawda? Bo na ogół, odnóżki z tej samej "matki", rosną zgodnie, ale dwa różne (genetycznie) kwiaty (nawet, jeżeli będą z tego samego owocu itp.) będą się "gryźć".
Mirabilis, Twoje rośliny, najwyraźniej konkurują i jedna jest silniejsza i osłabia drógą, raczej powinno się je rozsadzić. Twoje Stapelie, nie pochodzą od tego samego organizmu macieżystego, prawda? Bo na ogół, odnóżki z tej samej "matki", rosną zgodnie, ale dwa różne (genetycznie) kwiaty (nawet, jeżeli będą z tego samego owocu itp.) będą się "gryźć".
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
No więc jeden pąk mi usechł, a drugi zakwitł! Codo zapachu, cóż, przypomina mi to zdechłego ślimaka... Ale aromat jest słaby, żeby go poczuć, trzeba dosłownie "wsadzić" nos w kwiat. Z boku rośnie mi też nowy, mały pączek. Zamieszczę zdjęcia.
To Orbea variegata.
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sie 2010, o 09:06
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co to za piękna roślina?
Stapelia hirsuta
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 wrz 2010, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co to za piękna roślina?
Ale zbieg okoliczności mam tą samą roślinkę i o nazwie dowiedziałem się około. 2 tyg. temu i jest to z pewnością stapelia
- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Re: STAPELIOWATE (stapelia, orbea,caralluma itp.)
Piekne kwitnienia:)
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
britvictango! Balkon południowy i stoi w pełnym słońcu?
Szalenie mi się u tych kwiatków podoba to,że często kwitną na tle doniczki, jak na zdjęciu u Ewy, tak, jakby się nie przyznawały do tego zielonego w doniczce.
Szalenie mi się u tych kwiatków podoba to,że często kwitną na tle doniczki, jak na zdjęciu u Ewy, tak, jakby się nie przyznawały do tego zielonego w doniczce.
Waleria
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
O jeju śliczne są, co za różnorodność kolorów i kształtów
- britvictango
- 200p
- Od: 3 cze 2010, o 17:05
Balkon nie jest południowy - jest wschodni. Pełne słońce roślinka ma do godz ok 15 - potem stoi w cieniu.Waleria pisze:britvictango! Balkon południowy i stoi w pełnym słońcu?
Ja u swojej zapachy nie czuję normalnie - jak wsadzę nos do kwiatka to wtedy czuć delikatny zapach. Niezbyt przyjemny, ale i nie śmierdzący. Za to dla much jest dobrym wabikiemtheoria_ pisze: opisywać jeszcze zapaszki, bo jak wiadomo różnie z tym bywa u stapeliowatych.
"Głupota też jest pewnym sposobem używania umysłu"
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Podoba mi się wątek,podobają mi się roślinki Według mnie nie są bardzo trudne w uprawie