Krokosmia, montbrecja, cynobrówka (Crocosmia)
- Krycha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Krokosmia - zdjęcia, uprawa
Adamie, tak to jest lucyfer, dałam go do kościoła na odpust. Ksiądz nie miał nic przeciw temu, aby kwiat o takiej nazwie był w kościele przy ołtarzu Najświętszej Panienki. Zresztą ona potrafi nawet diabła wykorzystać do Swoich celów.
Moje zwykłe krokosmie też pięknie kwitną, a jak u Was?
Niestety w tym roku potrzebują staranniejszej opieki. Moje żółte coś zaczęły chorować, Po oprysku dochodzą do siebie, ale był spóźniony.
Poza tym po każdym większym deszczu spulchniam im ziemie i co jakiś czas podlewam gnojówką.
Gdy liście maja jasno zielony kolor pomimo podlewania gnojówką, a zależy mi na ciemnym soczystym podsypuję krokosmie wapnem. Chyba to wapno, leży u mnie za stodołą cała kupa czegoś co ma siwy kolor, właściwie to nie wiem nawet co to jest. Ale z doświadczenia wiem, że po podsypaniu tym roślinki nabierają wigoru i ładnej zieleni. Zwłaszcza na pomidorach już [po paru dniach widać efekty tego czegoś
Moje zwykłe krokosmie też pięknie kwitną, a jak u Was?
Niestety w tym roku potrzebują staranniejszej opieki. Moje żółte coś zaczęły chorować, Po oprysku dochodzą do siebie, ale był spóźniony.
Poza tym po każdym większym deszczu spulchniam im ziemie i co jakiś czas podlewam gnojówką.
Gdy liście maja jasno zielony kolor pomimo podlewania gnojówką, a zależy mi na ciemnym soczystym podsypuję krokosmie wapnem. Chyba to wapno, leży u mnie za stodołą cała kupa czegoś co ma siwy kolor, właściwie to nie wiem nawet co to jest. Ale z doświadczenia wiem, że po podsypaniu tym roślinki nabierają wigoru i ładnej zieleni. Zwłaszcza na pomidorach już [po paru dniach widać efekty tego czegoś
Krysiu mam od Ciebie z zeszłego roku jeszcze czerwoną , ale słabo skiełkowała i wzeszło jedynie kilka roślin...
Chyba za bardzo cebulki przesuszyłem ... A żółta pięknie wzeszła , jednak Ty lepiej umiesz ją przezimować
moja nie była niczym pryskana i jest zdrowiutka ...
Chyba za bardzo cebulki przesuszyłem ... A żółta pięknie wzeszła , jednak Ty lepiej umiesz ją przezimować
moja nie była niczym pryskana i jest zdrowiutka ...
- Krycha
A pomarańczowe, pewnie Ci nie wysłałam, ano było coś takiego mój małżonek miał zaadresować koperty i wysłać torebki z różnymi cebulkami, a on nie patrzył tylko jak leciało. Twoja czerwona nie ma takich dużych kwiatów jak na zdjęciu powyżej, inny gatunek.
- adrian_lasek
- 50p
- Od: 10 wrz 2009, o 21:43
Aż Wam zazdroszczę, mój mix krokosmii zaczyna dopiero wypuszczać pąki
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Moja krokosmia od Krystyny też dopiero w pączkach ;-)
Ale jest ich całkiem sporo.
Ale jest ich całkiem sporo.
- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A ja tyyyle nasadziłam i żadna nie kwitnie
Siedzą w różnych miejscach o różnym nasłonecznieniu i mają tylko liście.
Miałam z dwóch źródeł.
Siedzą w różnych miejscach o różnym nasłonecznieniu i mają tylko liście.
Miałam z dwóch źródeł.
Przyczyną nie kwitnięcia krokosmi przwdopodobnie jest zbytnie przsuszenie podczas zimowego spoczynku lub późne posadzenie ....
Ja sobie to tak tłumaczę , moje cebulki przeze mnie przechowywane też nie kwitną , oraz te kupione w sklepie . Natomiast nabyte w tm roku u Krysi kwitną pięknie ...
Jeśli miałaś cebulki od Krysi to powinny kwitnąć ... ona ma dobrze przezimowane
Ja sobie to tak tłumaczę , moje cebulki przeze mnie przechowywane też nie kwitną , oraz te kupione w sklepie . Natomiast nabyte w tm roku u Krysi kwitną pięknie ...
Jeśli miałaś cebulki od Krysi to powinny kwitnąć ... ona ma dobrze przezimowane
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
PRZEPIĘKNE, czy to są jakieś nowe odmiany zwłaszcza ta dwukolorowa?
Paulina
- Krycha
Magdalena K-Ch zmoderowałam,o handlu rozmawiamy w sekcji ogłoszeń.K.
paola1a "Emily McKenzie" chyba tak się nazywa, nie spodziewałam się że urośnie taka o dużych kwiatach, bo w ubiegłych latach moje kupowane odmiany były całkiem zwyczajne
paola1a "Emily McKenzie" chyba tak się nazywa, nie spodziewałam się że urośnie taka o dużych kwiatach, bo w ubiegłych latach moje kupowane odmiany były całkiem zwyczajne
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
X zmoderowałam KaRo Przepiękne, jak marzenie. Ile gatunków krokosmi jest w Pani szkółce?
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Krysiu, a czy jest szansa żeby przezimować je w gruncie?? Nie mam gdzie ich przetrzymać przez zimę:(
Joasia
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Ja swoje zimuje w gruncie bez problemów ale tyczy się to tylko odmiany o pomarańczowych kwiatach Ta o czerwonych jest chyba bardziej wrażliwa bo zawsze wymarza
Paulina
Witam
Ja mam właśnie czerwoną pierwszy rok i nie wiem wykopać czy zostawić
Ja mam właśnie czerwoną pierwszy rok i nie wiem wykopać czy zostawić
Beata