Wędzarnia
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wędzarnia
Zamierzam wymurować na wiosnę wędzarnię - taką z prawdziwego zdarzenia - na dym zimny i gorący, najchętniej w połączeniu z grilem. Czy ktoś widział taki projekt, bądź przetestował w praktyce. Za każdą sugestię będę wdzięczny.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- annodomini
- annodomini
i... znalazłem... dzięki uprzejmości i pomocy Forumowiczów
świetny projekt :
http://www.chefpaul.net/smoker.html
Nie wiem jak jest z wykorzystaniem tego projektu w praktyce, bo autor zastrzegł chyba znak towarowy. Dopytam jak to jest...

świetny projekt :
http://www.chefpaul.net/smoker.html
Nie wiem jak jest z wykorzystaniem tego projektu w praktyce, bo autor zastrzegł chyba znak towarowy. Dopytam jak to jest...
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Adasiu, w praktyce- to możesz z tego korzystać i wybudować sobie w/ g Pawłowego wzoru.
Własnie po to, dokładne opisy i rysunki techniczne zostały zamieszczone na stronie autora.
A prawa autorskie są zastrzeżone, by żaden projektant nie sprzedał Ci tego , jako swojej, oryginalnej pracy!
Do dzieła Mistrzu ! :P
Własnie po to, dokładne opisy i rysunki techniczne zostały zamieszczone na stronie autora.
A prawa autorskie są zastrzeżone, by żaden projektant nie sprzedał Ci tego , jako swojej, oryginalnej pracy!
Do dzieła Mistrzu ! :P
- annodomini
- annodomini
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Re: Wędzarnia
Czy da się zrobić wędzarnie z kafli piecowych? Bo tak mój M. wymyslił
a mi jakoś to się nie widzi 

Kafle trzeba wypełnić jakąś zaprawą .romaszka pisze:Czy da się zrobić wędzarnie z kafli piecowych? Bo tak mój M. wymysliła mi jakoś to się nie widzi
A poza tym kafle (w piecach) to tylko osłona cegły szamotowej.
Zastanawiam się nad wędzarnią czytałem , pytałem zdunów i moje wnoiski:
Jak wędzarnia to tylko z drewna lub blachy.

Cegła, kamień musi się nagrzać zanim zaczniemy wędzić

... jutro - jest najbardziej zajętym dniem w roku ...
Jeśli ktoś ma tylko możliwość to niech komorę wędzarniczą zrobi z drewna. Dużo lepiej się wędzi i lepiej kontrolować i utrzymywać temperaturę.
- image
- 200p
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Kontakt:
Na forum "zadymiarzy" znalazłam super kombajn - wedzarnię z piecem chlebowym . Autor pomysłu zgodził się, żebym skorzystała z Jego projektu. Wiosną zaczynamy budować, tylko projekt zmodyfikujemy troszkę
dodając miejsce na gril.
Będzie gdzie uwędzić, pogrilować i upiec pyszny, swojski chlebek na zakwasie
. Już się cieszę 

Będzie gdzie uwędzić, pogrilować i upiec pyszny, swojski chlebek na zakwasie

Pozdrawiam! Róża
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Podrzuć namiary na ten kombajn. Mój fundament pod takie cóś
już czeka około 10 lat 

Pozdrawiam. Gosia
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Witam
Pomalutku przymierzam się do budowy grilo-wędzarni. Moja wędzarnia będzie ulokowana koło altanki.
Mam nurtujące mnie pytanie, do osób już użytkujących te budowle. Czy latem będzie przeszkadzać zapach, wydobywający się z wędzarni ? Piszę oczywiście o momencie, kiedy nie pracuje wędzarnia.
Pomalutku przymierzam się do budowy grilo-wędzarni. Moja wędzarnia będzie ulokowana koło altanki.
Mam nurtujące mnie pytanie, do osób już użytkujących te budowle. Czy latem będzie przeszkadzać zapach, wydobywający się z wędzarni ? Piszę oczywiście o momencie, kiedy nie pracuje wędzarnia.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Chyba masz dużą działkę ...
Ja nie mam, ale kilku sąsiadów zadymia, niestety bywa to uciążliwe dla sąsiadów.
Moje rozwiązanie jest przenośne, wędzę to rozkładam aparaturę, nie wędzę to składam i chowam w domku ogrodowym. W czasie mojego wędzenia dym jest niewidoczny, tylko czuć przyjemny zapach w okolicy, w zależności czy wędzę na zrębkach bukowych czy na liściach laurowych.
Znalazłem nawet drugie, alternatywne zastosowanie dla mojej aparatury, jak zrobi się cieplej pobawię się z pirolizą miskanta, zrębków z gałęzi, szyszek, igieł, plastików domowych by porobić sobie olej opałowy na przyszłą zimę.

Ja nie mam, ale kilku sąsiadów zadymia, niestety bywa to uciążliwe dla sąsiadów.
Moje rozwiązanie jest przenośne, wędzę to rozkładam aparaturę, nie wędzę to składam i chowam w domku ogrodowym. W czasie mojego wędzenia dym jest niewidoczny, tylko czuć przyjemny zapach w okolicy, w zależności czy wędzę na zrębkach bukowych czy na liściach laurowych.
Znalazłem nawet drugie, alternatywne zastosowanie dla mojej aparatury, jak zrobi się cieplej pobawię się z pirolizą miskanta, zrębków z gałęzi, szyszek, igieł, plastików domowych by porobić sobie olej opałowy na przyszłą zimę.