Jaki iglak posadzić?
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaki iglak posadzić?
Dostałem ostatnio enkianta i pierisa. Są to rośliny kwaśnolubne. Nie mam jeszcze rabaty z roślinami typowo kwaśnolubnymi więc już pora ją założyć. Doradźcie mi proszę jaki iglak pasowałby przy takim zestawieniu.
Pozdrawiam. Mirek.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 mar 2011, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: jaki iglak
Kwaśną glebe lubią sosny , świerki i modrzewie
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
Dzięki. Wiem jakie są kwaśnolubne. Może ktoś zaproponuje jakąś konkretną odmianę, która będzie ładnie wyglądała w tym zestawieniu.
Pozdrawiam. Mirek.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Ładnie będzie wyglądał Jałowiec sabiński odm. 'Blaue Donau' (ma ładny rozłożysty pokrój i niebieskawe łuski ) oraz Jałowiec pospolity odm. 'Arnold' (pokrój kolumnowy - dla kontrasu, niewielkie gabaryty - dorasta do 1,5 m wys.).
Ładnie będzie wyglądał Jałowiec sabiński odm. 'Blaue Donau' (ma ładny rozłożysty pokrój i niebieskawe łuski ) oraz Jałowiec pospolity odm. 'Arnold' (pokrój kolumnowy - dla kontrasu, niewielkie gabaryty - dorasta do 1,5 m wys.).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Pierisa dostałeś z etykietką? Bo to może być zarówno miniatura jak i 1,5 m krzak.
Enkiant będzie spory.
Jeśli oba krzewy będą duże to musisz poszukać czegoś płożącego żeby uzupełnić dól. Jeśli Pieris będzie miniaturą to trzeba uważać z parterem, żeby nie tworzyć mu zbędnej konkurencji i w tym wypadku ja bym szukała czegoś w rozmiarze pośrednim między Pierisem (miniaturą) a Enkiantem.
Teraz kwestia koloru iglaka. Większość Pierisów ma wiosną czerwone przyrosty (ale bywają też bordowe lub różowawe). Z kolei Enkiant na czerwono przebarwia się jesienią. Ja z czerwieniami najbardziej lubię soczystą zieleń.
Na swojej kwaśnej rabacie (z Wrzosami) mam Kosodrzewinę i uważam, że wygląda to naturalnie. Dodatkowo Kosodrzewina jest łatwo dostępna, łatwa w uprawie i raczej tania. Przy takim wyborze parter możesz uzupełnić właśnie Wrzosami.
Enkiant będzie spory.
Jeśli oba krzewy będą duże to musisz poszukać czegoś płożącego żeby uzupełnić dól. Jeśli Pieris będzie miniaturą to trzeba uważać z parterem, żeby nie tworzyć mu zbędnej konkurencji i w tym wypadku ja bym szukała czegoś w rozmiarze pośrednim między Pierisem (miniaturą) a Enkiantem.
Teraz kwestia koloru iglaka. Większość Pierisów ma wiosną czerwone przyrosty (ale bywają też bordowe lub różowawe). Z kolei Enkiant na czerwono przebarwia się jesienią. Ja z czerwieniami najbardziej lubię soczystą zieleń.
Na swojej kwaśnej rabacie (z Wrzosami) mam Kosodrzewinę i uważam, że wygląda to naturalnie. Dodatkowo Kosodrzewina jest łatwo dostępna, łatwa w uprawie i raczej tania. Przy takim wyborze parter możesz uzupełnić właśnie Wrzosami.
- miki___
- 50p
- Od: 10 sie 2011, o 22:02
Fajnie prezentują się w takich zestawieniach np świerk kłujący 'Glauca Globosa', świer biały 'Conica', jodła balsamiczna 'Piccolo', jałowiec łuskowaty 'Blue Star', niezawodne kosodrzewinki, hebe 'Green glob', klon palmowy 'Atropurpureum' (lub jakiś inny o wolniejszym wzroście), paprocie.
Pozdrawiam ;)
Jeśli chodzi o iglaki to jest ich naprawdę ogromny wybór. Polecałbym raczej odmiany miniaturowe. Istnieją w różnych kolorach (różne kolory przyrostó wiosennych) np: Picea abies Białobok - przyrosty białe, picea abies Maigold - złote, picea abies Rydal - czerwone, są również srebrne, z poświatą niebieską, sosny zmią żółte -pinus mugo ophir. Jest rónież wiele odmian bardzo pięknych, których roczny przyrost wynosi od 0,5 do 5 cm. Szczepione są one zazwyczaj nieco wyżej np: picea omorika peve tijn - zielono,żółto,niebieski, picea abies push - z różowymi szyszkami.
Wszystko zależy ile się ma miejsca w ogrodzie to takiej wielkości odmianę się wsadza. Na niżej wymienionej stronie będzie kilka Cię interesujących odmian. Strona jest w ciągłej rozbudowie.
Pozdrawiam.
Wszystko zależy ile się ma miejsca w ogrodzie to takiej wielkości odmianę się wsadza. Na niżej wymienionej stronie będzie kilka Cię interesujących odmian. Strona jest w ciągłej rozbudowie.
Pozdrawiam.
- marko7
- 50p
- Od: 1 mar 2010, o 23:14
Pytanie : Jaki iglak........... jest bardzo ogólne i zależne od indywidualnych celów,...
....
większość z nas sadzi iglaki wzdłuż ogrodzenia,.. ja mam już sporo,..
ale jest kwestia, ze nie lubię ich przycinać,.. dlatego zawsze zadawałem pytanie, które nie wymagają cięcia,.. ( nie wspominam o drobnych korektach, które zawsze można zrobić)
...
moje najważniejsze pytanie na dziś,. to które iglaki zatrzymują lub znacząco spowalniają swój wzrost na wysokości ok 2m,.. 2,5 m,.. ?
które z kolei rosną do wysokości 1,5 m .. i są ładne,... ?
...
no i oczywiście zasadnicza sprawa = nie wymagające cięcia ( ew minimalne korekty)
ciekawe czy ktoś z Was przemyślał już taki temat
....
większość z nas sadzi iglaki wzdłuż ogrodzenia,.. ja mam już sporo,..
ale jest kwestia, ze nie lubię ich przycinać,.. dlatego zawsze zadawałem pytanie, które nie wymagają cięcia,.. ( nie wspominam o drobnych korektach, które zawsze można zrobić)
...
moje najważniejsze pytanie na dziś,. to które iglaki zatrzymują lub znacząco spowalniają swój wzrost na wysokości ok 2m,.. 2,5 m,.. ?
które z kolei rosną do wysokości 1,5 m .. i są ładne,... ?
...
no i oczywiście zasadnicza sprawa = nie wymagające cięcia ( ew minimalne korekty)
ciekawe czy ktoś z Was przemyślał już taki temat
Pozdrawiam, Marek
Moja działka za miastem - marzenia i fantazje
Moja działka za miastem - marzenia i fantazje
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Marko - Twoje pytanie również jest bardzo ogólne. Obecnie istnieje niezliczona ilość odmian i z każdą chwilą pojawiają się nowe.
Jeśli chcesz aby roślina nie wymagała cięcia szukaj tych o pokroju kolumnowym lub stożkowym, a nie rozłożystym. Ja często korzystam z wyszukiwarki roślin na stronie ZSzP, tam możesz wybrać sobie grupę roślin (w tym wypadku iglaste), wymagania, siłę wzrostu, docelową wysokość, kolor itp. Życzę miłej zabawy.
Jeśli chcesz aby roślina nie wymagała cięcia szukaj tych o pokroju kolumnowym lub stożkowym, a nie rozłożystym. Ja często korzystam z wyszukiwarki roślin na stronie ZSzP, tam możesz wybrać sobie grupę roślin (w tym wypadku iglaste), wymagania, siłę wzrostu, docelową wysokość, kolor itp. Życzę miłej zabawy.
Ja mogę polecić np mikrobiotę syberyjską,która lubi kwaśne i dość wilgotne gleby i jest bardzo tolerancyjna wobec nasłonecznienia tzn rośnie dobrze zarówno w słońcu jak i w cieniu.Według mnie to jeden z ładniejszych okrywowych iglaków ma bardzo ładny "płączący" pokrój ale należy przeznaczyć na nią sporo miejsca bo z czasem może się rozrosnąć nawet w średnicy 4m.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Na stanowisko półcieniste lub zacienione proponuję Cisy. Przy ogrodzeniach dobrze sprawdza się Cis pośredni 'Wojtek' dorastający do 2 m wys., a jako forma niższa - odmiana 'Farmen' dorastająca do 1,5 m wysokości. Lubią gleby żyzne i wilgotne. Niestety tylko wolno rosną.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
Jaki iglak posadzić?
Mam taką rabatkę - miejsce przed drzwiami wejściowymi do domu
Poszukuję jakiegoś pięknego iglaka , takiego na lata , żeby nie wypiętrzał się po latach , nie brązowiał na zimę , nie chorował i był b. ozdobny Możecie mi coś doradzić ??? Myślałam o kształcie stożkowym i mocnej zieleni . Tak może żeby zimą np. przyozdabiać go na święta .
Poszukuję jakiegoś pięknego iglaka , takiego na lata , żeby nie wypiętrzał się po latach , nie brązowiał na zimę , nie chorował i był b. ozdobny Możecie mi coś doradzić ??? Myślałam o kształcie stożkowym i mocnej zieleni . Tak może żeby zimą np. przyozdabiać go na święta .
duduś