Chcę się dowiedzieć czy mogę liczyć na kwitnięcie tej /chyba/ mamilarii , a nie wiem jak naprawdę się zwie.
Czy tylko ten echinopsis ma "jednonocne" kwiaty czy każda odmiana? Posiadam echinopsis multiplex który jak na razie ma 3 malutkie pączki. Kwitł on miesiąc temu ale niestety nie mogłam widzieć kwiata (pilny wyjazd). Gdy wrociłam, niestety kwiatek był już uschnięty..chaveiro pisze:Witam, ten kulisty kaktus to na 100% echinopsis eryesii i z pewnością będą kwiatki, tylko (sprawa oczywista) nie należy go teraz przestawiać bo nie rozwiną się kwiaty a pąki opadną i nie może zostać zalany i przesuszony bo efekt będzie taki jak z przestawianiem, kwiaty niestety są jednodniowe a właściwie "jednonocne" bo rozwijają się wieczorem a rano już obumierają, chyba że jest niezbyt wysoka temperatura w nocy to mogą przetrwać dłużej, ja kiedyś żeby przetrwał kwiat dwa dni (chciałem się pochwalić znajomym) włożyłem po rozwinięciu się kwiatu do lodówki na noc (kwiat przetrwał w sumie od rozwinięcia do przekwitnięcia 3 doby) więc bardzo długo w tym przypadku