Mój ogród - Ewelina - 2008r
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wiosna , Elu, na pewno !
Powalczyłam dziś trochę w ogrodzie - właściwie to zrobiłam sobie teraz tylko małą przerwę na kawę i zaraz wracam do pracy. Ze wszystkich zakątków ogrodu coś się z ziemi gramoli... A jak to cieszy , wie tylko ten, kto ma ogród ! Przebiśniegi kwitną na potęgę , złoci się Forsycja, Kalina ma pąki kwiatowe, zieleni się Berberys, za moment będą Krokusy- kilka już kwitnie... Łagodna zima pozytywnie wpłynęła na wegetację bylinek- są już Serduszka i Rozchodniki, Cebulica i Narcyzy... Ogrodowe Prymulki mają maleńkie pączki kwiatowe . A na dodatek u mnie świeci słoneczko i ptaki śpiewają ! Jest cudnie !!!
Tyle na razie- zmykam do ogrodu, póki jest słoneczko. Pracy mnóstwo, śmieci pozimowych... mnóstwo,ale "damy radę!"
Powalczyłam dziś trochę w ogrodzie - właściwie to zrobiłam sobie teraz tylko małą przerwę na kawę i zaraz wracam do pracy. Ze wszystkich zakątków ogrodu coś się z ziemi gramoli... A jak to cieszy , wie tylko ten, kto ma ogród ! Przebiśniegi kwitną na potęgę , złoci się Forsycja, Kalina ma pąki kwiatowe, zieleni się Berberys, za moment będą Krokusy- kilka już kwitnie... Łagodna zima pozytywnie wpłynęła na wegetację bylinek- są już Serduszka i Rozchodniki, Cebulica i Narcyzy... Ogrodowe Prymulki mają maleńkie pączki kwiatowe . A na dodatek u mnie świeci słoneczko i ptaki śpiewają ! Jest cudnie !!!
Tyle na razie- zmykam do ogrodu, póki jest słoneczko. Pracy mnóstwo, śmieci pozimowych... mnóstwo,ale "damy radę!"
Piękny ogród,pochodziłam pooglądałam i na pewno będę go często odwiedzać,widać,że w Twoim ogrodzie już wiosna w pełni
Al 56 - Ogród Alicji
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Ewuniu! Ależ już ma piękne pąki forsycja! I te kwitnące gałązki w domu ;:26
Forsycja należy do jednego z moich ulubionych krzewów. W zeszłym roku jesienią posadziłam jedną - ciekawa jestem, kiedy pierwszy raz mi zakwitnie!
Sorki, ale jak czytam Twoje posty, to od razu nasuwają mi się jakieś moje pytania - mam nadzieję,że nie masz nic przeciwko temu, że tak się dopytuję?
Dziękuję za odpowiedź w sprawie zasilania roślin.
Napisałaś:
"Łagodna zima pozytywnie wpłynęła na wegetację bylinek- są już Serduszka i Rozchodniki, Cebulica i Narcyzy..."
Czy to znaczy, że rozchodniki znikają na zimę? Niestety zimą byłam tylko raz na działce i akurat
było trochę śniegu, tak że nie widziałam wielu moich roślin.
Książek też trochę mam. Czytam je, oglądam, wertuję ... a i tak jak widać pewnych rzeczy dalej nie wiem,
umykają mi, lub zapominam. Ech...
Forsycja należy do jednego z moich ulubionych krzewów. W zeszłym roku jesienią posadziłam jedną - ciekawa jestem, kiedy pierwszy raz mi zakwitnie!
Sorki, ale jak czytam Twoje posty, to od razu nasuwają mi się jakieś moje pytania - mam nadzieję,że nie masz nic przeciwko temu, że tak się dopytuję?
Dziękuję za odpowiedź w sprawie zasilania roślin.
Napisałaś:
"Łagodna zima pozytywnie wpłynęła na wegetację bylinek- są już Serduszka i Rozchodniki, Cebulica i Narcyzy..."
Czy to znaczy, że rozchodniki znikają na zimę? Niestety zimą byłam tylko raz na działce i akurat
było trochę śniegu, tak że nie widziałam wielu moich roślin.
Książek też trochę mam. Czytam je, oglądam, wertuję ... a i tak jak widać pewnych rzeczy dalej nie wiem,
umykają mi, lub zapominam. Ech...
Pozdrawiam serdecznie
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Broszura o clematisach to pozycja szkółki p. Marczyńskiego- przegląd odmian i wskazówki ad. pielęgnacji. W części omówione są też inne pnącza: Wiciokrzew, Milin, itp. Niezłe.eleka pisze:Mam również tę pozycję- 1001 sposobów... - bardzo przystępny elementarz ogrodniczy.A - Clematis- to katalog, czy coś więcej?
Wisienko dopytuj się , dopytuj...jeśli wiem , to odpowiem Nadziemne część Rozchodników znika , ale przy ciepłej , łagodnej zimie , bardzo szybko "wychodzą" młode rozetki spod ziemi.