Żabi parapecik:) cz. II
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żabi parapecik:) cz. II
Hybrydki, jak zwykle u Ciebie, przepiękne. Biały z biskupią warżką....najbujniejsze kwiatuszki ma
Gratuluję kwitnienia na Angraecum
I...cambria... dziękuję za dedykację zdjęcia. Ma piękne połączenie kolorów. Brąz i żółty... ładnie się dopełniają na tych kwiatach.
Moja ma już duże pąki. Zakwitnie pewnie w przyszłym tygodniu...
Gratuluję kwitnienia na Angraecum
I...cambria... dziękuję za dedykację zdjęcia. Ma piękne połączenie kolorów. Brąz i żółty... ładnie się dopełniają na tych kwiatach.
Moja ma już duże pąki. Zakwitnie pewnie w przyszłym tygodniu...
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Kasiu pokaż swoje Angraecum - z chęcią je obejrzę ;) Powiem Ci jakie mój ma warunki u mnie. Prowadzę ją na oknie południowym. W czasie mocnego słońca - cieniuję ją pod innymi storczykami. W okresie jesieni podlewam sporadycznie poprzez przelewanie,a zimą tylko zraszam podłoże. Latem obficie podlewam poprzez namaczanie kilkuminutowe. Jest posadzone w mieszance : kora + sphagnum. Na wierzchu ma sphagnum dla zwiększenia wilgotności.
Temperatura : lato około 24 stopnie (czasem nawet więcej!), zimą na poziomie 15 stopni Celsjusza.
Wilgotność: - w okresie wzmożonej wegetacji około 70-80%, zimą ok. 50-60 %.
Nawożenie: tylko w okresie wiosna-lato, kropelki nawozu do namaczania. Wczesną wiosną używam nawozu z przewagą azotu, a pod koniec lata jest to nawóz z przewagą fosforu mianowicie Blossom Booster(N:P:K - 10:30:20). Przy zraszaniu podłoża używam wyłącznie czystej wody destylowanej bez nawozu.
To chyba tyle na temat tego botanika.... prowadzę go tak jak Leptotes bicolor ;)
Kasiu74,Goskle,Ewarost,Iwka2, dziękuję
Kasiu01 podejrzewam, że MM mógł być przenawożony. Zaprzestałam go nawozić jakiś czas temu i teraz widzę poprawę w jego wyglądzie
Henryku spójrz na mój avatar i powiedz... CZY TE OCZY MOGĄ KŁAMAĆ??? ;:106 hihihi ....
Asiu/Joane dziękuję Kwiaty fioletowego faktycznie mogły by iść na wystawę , bo on kwitnie praktycznie NON stop! Jednak jego liście są nieco wiotkie... Za dużo ma kwiatów i ciągle tworzy nowe i przez to tracą liście. Więc na wystawę go nie puszczę :P
Justynko/Justus27 dziękuję Jak tylko zakwitnie Ci Cambria to zdaj mi relacje jaki wg Ciebie wydziela zapach ;) Bo on mi się podoba ,ale ciężko określić i porównać do czegoś ten zapach...
A teraz kolejne fotki...
Angraecum scottianum 10 sierpień
A takie trzy "cosie" wystają z trzech psb na mojej BL Yellow Bird x C. forbesii.. co to?
I roślina w całości:
Temperatura : lato około 24 stopnie (czasem nawet więcej!), zimą na poziomie 15 stopni Celsjusza.
Wilgotność: - w okresie wzmożonej wegetacji około 70-80%, zimą ok. 50-60 %.
Nawożenie: tylko w okresie wiosna-lato, kropelki nawozu do namaczania. Wczesną wiosną używam nawozu z przewagą azotu, a pod koniec lata jest to nawóz z przewagą fosforu mianowicie Blossom Booster(N:P:K - 10:30:20). Przy zraszaniu podłoża używam wyłącznie czystej wody destylowanej bez nawozu.
To chyba tyle na temat tego botanika.... prowadzę go tak jak Leptotes bicolor ;)
Kasiu74,Goskle,Ewarost,Iwka2, dziękuję
Kasiu01 podejrzewam, że MM mógł być przenawożony. Zaprzestałam go nawozić jakiś czas temu i teraz widzę poprawę w jego wyglądzie
Henryku spójrz na mój avatar i powiedz... CZY TE OCZY MOGĄ KŁAMAĆ??? ;:106 hihihi ....
Asiu/Joane dziękuję Kwiaty fioletowego faktycznie mogły by iść na wystawę , bo on kwitnie praktycznie NON stop! Jednak jego liście są nieco wiotkie... Za dużo ma kwiatów i ciągle tworzy nowe i przez to tracą liście. Więc na wystawę go nie puszczę :P
Justynko/Justus27 dziękuję Jak tylko zakwitnie Ci Cambria to zdaj mi relacje jaki wg Ciebie wydziela zapach ;) Bo on mi się podoba ,ale ciężko określić i porównać do czegoś ten zapach...
A teraz kolejne fotki...
Angraecum scottianum 10 sierpień
A takie trzy "cosie" wystają z trzech psb na mojej BL Yellow Bird x C. forbesii.. co to?
I roślina w całości:
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ależ ciekawie się zapowiada kwiatuszek na Angraecum...wasik ma super
Hmm..nie mam już brassiocattleyi...ale obstawiam pochewkę ;)
Do mojej cambrii zaglądam codziennie, ale jeszcze nie chce pęknąć pierwszy pączek. Trzyma mnie w napięciu
Hmm..nie mam już brassiocattleyi...ale obstawiam pochewkę ;)
Do mojej cambrii zaglądam codziennie, ale jeszcze nie chce pęknąć pierwszy pączek. Trzyma mnie w napięciu
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Monisiu przepiękne masz kwitnienia a jeszcze piękniejsze się szykują
Co do avatarka to ja nie jestem tak fotogeniczna jak Ty.
Co do avatarka to ja nie jestem tak fotogeniczna jak Ty.
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniczko pięknie zapowiada się pączuś na Angraecum scottianum aż dziw, że jeszcze ani jednego storczyka nie mam z tego gatunku Pięknie zapowiadają się cosie na BL Yellow Bird x C. forbesii, cała roślinka super wygląda i jak dla mnie to nawet nie musiała by kwitnąć.
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
A od kilku dni mam taki cudny widok na parapecie....
Angraecum scottianum
Pachnie!!! Zapytacie pewnie "A jak?" ... Wiecie co nie potrafię określić tego zapachu. To coś jakby zmieszać słodki zapach z benzyną.. zapach z czymś mi się kojarzy ,lecz nie mogę skojarzyć. W każdym razie - mnie zapach zawiódł... Ale kwiat : MARZENIE spełnione
No a tu pączek na Masdevallii peristeria x coccinea alba. Ciekawe czy zdąży rozkwitnąć przed moim sobotnim wyjazdem...
Angraecum scottianum
Pachnie!!! Zapytacie pewnie "A jak?" ... Wiecie co nie potrafię określić tego zapachu. To coś jakby zmieszać słodki zapach z benzyną.. zapach z czymś mi się kojarzy ,lecz nie mogę skojarzyć. W każdym razie - mnie zapach zawiódł... Ale kwiat : MARZENIE spełnione
No a tu pączek na Masdevallii peristeria x coccinea alba. Ciekawe czy zdąży rozkwitnąć przed moim sobotnim wyjazdem...
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Monia kwiat bajka łał ,no niemożna mieć wszystkiego ,zapach i cudo kwiat .
I zaraz kwiatuszek na mazdev.
I zaraz kwiatuszek na mazdev.
Moniu- piszesz że rozczarowana jesteś zapachem kwiatu Angraecum scottianum... Na szczęście nie Ciebie ma wabić
Zresztą zawsze byłam ciekawa jak wygląda delikwent chętny do zapylenia kwiatu o tak ciekawej budowie.
Fajnie zrobione zdjęcia i oczywiście bardzo gratuluję tego kwitnienia
Uwielbiam widok pączków Masdevallii, a potem fazy rozkwitania
Zresztą zawsze byłam ciekawa jak wygląda delikwent chętny do zapylenia kwiatu o tak ciekawej budowie.
Fajnie zrobione zdjęcia i oczywiście bardzo gratuluję tego kwitnienia
Uwielbiam widok pączków Masdevallii, a potem fazy rozkwitania
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- victorys
- 200p
- Od: 11 lut 2011, o 20:21
Kwiatuszwek naprawdę jak z bajki, jakby ktoś namalował
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
- Kooo
- 10p - Początkujący
- Od: 8 sie 2011, o 14:12
Witaj
Gratuluję wspaniałej kolekcji i jaka różnorodność
Pozdrawiam,
Sylwia
Gratuluję wspaniałej kolekcji i jaka różnorodność
A ten jest boski! Bardzo, bardzo mi się podoba... Ten wąsik jest uroczyZabka_Monis pisze:A od kilku dni mam taki cudny widok na parapecie....
Angraecum scottianum
Pozdrawiam,
Sylwia
- syljed
- 200p
- Od: 17 lis 2010, o 18:12
Moniczko gratuluję spełnionego marzenia świetne zdjęcia
Kwiat jak marzenie.... a że nie pachnie zbyt ładnie oj tam taki drobiazg....
i pędzik na masdev. gratulacje
i pędzik na masdev. gratulacje