Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie cz.2
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie cz.2
Co do drugiego, to też myślałam, że to G.mihanovichii, aż wyczytałam, że te są głównie zielone lub zielono-brązowe, a taką barwę ma G. friedrichii. Ponadto G.m ma ponoć zawsze 8 żeber, a ten ma 7. Za to prążki są jak u G.m. No i mam mętlik.
A 1. obstawiałam G.baldianum lub G.quehlianum. I teraz to już jest misz-masz
A 1. obstawiałam G.baldianum lub G.quehlianum. I teraz to już jest misz-masz
Sokolico,dzięki za podpowiedź
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Patrzę na gymnokalicja Magdy.
1. Trudno bez kwiatu rozeznać. Jeśli zakwitnie na którąś z odcieni czerwieni to oczywiście G. baldianum bo z ociernienia podobny, jeśli nie to pomyślimy wtedy (G. altagraciense? G adreae?). Roboczo proponuję go podpisać jako G. baldianum.
2. To raczej G. friedrichii - mam podobne. Co do ilości żeber to w opisie łacińskim jest podane 6-8 żeber, podczas gdy u G. mihanovichii 8.
Podczas wizji lokalnej na swoim "pewnym" mihanovichii z Czech policzyłem 7 żeber... Takie to są pewne źródła. Też dziś tak z ciekawości liczyłem żebra na swoich siewkach 3 letnich ślicznego (moim zdaniem najładniejszego z tej rodziny) G. friedrichii v. angustostratum. Dokładnie połowa z nich ma 7 a druga 8 żeber!! Ale są naprawdę ładne pomimo to - te z ośmioma ładniejsze bo z areolami z watą...
3. Absolutnie nie zaryzykuję próby jego identyfikacji. Gymo tej wielkości i bez kwiatu nie jest możliwe do pewnego rozpoznania. Może to być wszystko - od ślicznie wyciernionej formy G. carminathum (mam b. podobne) przez G. mazanense do np. G. catamarcense f. ancinacispinum.
1. Trudno bez kwiatu rozeznać. Jeśli zakwitnie na którąś z odcieni czerwieni to oczywiście G. baldianum bo z ociernienia podobny, jeśli nie to pomyślimy wtedy (G. altagraciense? G adreae?). Roboczo proponuję go podpisać jako G. baldianum.
2. To raczej G. friedrichii - mam podobne. Co do ilości żeber to w opisie łacińskim jest podane 6-8 żeber, podczas gdy u G. mihanovichii 8.
Podczas wizji lokalnej na swoim "pewnym" mihanovichii z Czech policzyłem 7 żeber... Takie to są pewne źródła. Też dziś tak z ciekawości liczyłem żebra na swoich siewkach 3 letnich ślicznego (moim zdaniem najładniejszego z tej rodziny) G. friedrichii v. angustostratum. Dokładnie połowa z nich ma 7 a druga 8 żeber!! Ale są naprawdę ładne pomimo to - te z ośmioma ładniejsze bo z areolami z watą...
3. Absolutnie nie zaryzykuję próby jego identyfikacji. Gymo tej wielkości i bez kwiatu nie jest możliwe do pewnego rozpoznania. Może to być wszystko - od ślicznie wyciernionej formy G. carminathum (mam b. podobne) przez G. mazanense do np. G. catamarcense f. ancinacispinum.
- patusia_90
- 100p
- Od: 18 cze 2008, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hybryd epiphyllum. Prawdopodnie jeśli kwitnie na czerwono to najbardziej popularny i najczęściej spotykany E. ackermannii (poprawnie x Nopalxochia ackermannii).
- sokolica
Henryku ogromne podziękowania Szkoda, że nie przydzielają tu więcej serduszek, ponieważ Tobie z pewnością należy się ich więcej, niż jedno. Więc ode mnie
Nr 1 wypuszcza pączek Na razie maleństwo, jak zdąży się rozwinąć, wtedy pewnie jego identyfikacja będzie już tylko formalnością.
Nr 1 wypuszcza pączek Na razie maleństwo, jak zdąży się rozwinąć, wtedy pewnie jego identyfikacja będzie już tylko formalnością.
- sokolica
Sansevieria cylindrica
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
1. Melocactus azureus?
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Mnie to wygląda na Kalanchoe Luciae