Termin sadzenia cebul tulipanów
- dagmara312
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 lis 2009, o 23:21
Re: Cebule tulipanów
Witam wszystkich. Ponieważ mój mały ogródek jest cały czas w fazie zmian, dopiero niedawno przyszedł pomysł na roślinki cebulowe (tulipany, narcyzy, hiacynty, krokusy). Posadziłam je w tamtym tygodniu i jeszcze w tym tygodniu przyjdzie paczka z następną partią i te również posadzę. Troszkę późno ale przykryję stroiszem i nie będę się wcale o nie martwić. Z doświadczenia (na ogródku u babci, a później na działce u mamy) wiem, że cebulki można posadzić nawet po pierwszych przymrozkach, trzeba je tylko okryć i nic im się nie stanie. Pozdrawiam
Re: Cebule tulipanów
Tulipany, krokusy, hiacynty można jeszcze posadzić.Narcyzy trzeba jednak wcześniej, pod koniec sierpnia.Potrzebują więcej czasu do ukorzenienia.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tulipany - kiedy sadzić?
Dzisiejsze fotki:
Tulipany 'Banja Luka':

Tulipany Botaniczne 'Lilac Wonder':

Tulipany 'Banja Luka':

Tulipany Botaniczne 'Lilac Wonder':

- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Re: Tulipany - kiedy sadzić?
Fajne, ja bym po kiełkach nie poznał ;-)
W całej Polsce pokrywa śnieżna będzie błyskawicznie znikać, więc i na forum pojawi się cała masa zdjęć przedwiośnia...
W całej Polsce pokrywa śnieżna będzie błyskawicznie znikać, więc i na forum pojawi się cała masa zdjęć przedwiośnia...
Tomek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wykopywanie i sadzenie cebul tulipanów.
W jaką glebę najlepiej sadzić tulipany? 

- Silvia_pl
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2011, o 08:31
Re: Cebulki tulipanow
pomocy!
W środku sezonu na sadzenie cebul przyszło mi wyjechać na tydzień do Polski.
Ponieważ wyczytałam gdzieś tu na forum, że cebule powinno się zabezpieczać przed wyschnięciem - włożyłam je do pojemników (po śmietanie) przysypałam torfem i zostawiałam w piwnicy.
Tylko że po powrocie okazało się, ze mają jakiś dziwny zielony nalot - pleśń????
Zastanawiam nad tymi tulipanami, jak bym je wymyła i pomoczyła w kaptanie, wysuszyła na wietrze i dopiero wtedy spróbowała posadzić? Czy mnie już fantazja ponosi?
Czy ktoś miał podobne przypadki?
W środku sezonu na sadzenie cebul przyszło mi wyjechać na tydzień do Polski.
Ponieważ wyczytałam gdzieś tu na forum, że cebule powinno się zabezpieczać przed wyschnięciem - włożyłam je do pojemników (po śmietanie) przysypałam torfem i zostawiałam w piwnicy.
Tylko że po powrocie okazało się, ze mają jakiś dziwny zielony nalot - pleśń????
Zastanawiam nad tymi tulipanami, jak bym je wymyła i pomoczyła w kaptanie, wysuszyła na wietrze i dopiero wtedy spróbowała posadzić? Czy mnie już fantazja ponosi?
Czy ktoś miał podobne przypadki?
Silvia_pl
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
To na pewno jakaś pleśń.
Z tego co wiem tylko cebule lilii nie mogą być zasuszone, a tulipany wręcz powinny podeschnąć.
Myślę że jeśli zrobisz jak planujesz to będzie OK.
Suszyć nie musisz, wymocz i posadź.
Z tego co wiem tylko cebule lilii nie mogą być zasuszone, a tulipany wręcz powinny podeschnąć.
Myślę że jeśli zrobisz jak planujesz to będzie OK.
Suszyć nie musisz, wymocz i posadź.
-
- 100p
- Od: 5 paź 2011, o 19:55
Re:
możesz pokazać jak wygląda taka siatka?Ania Banaszek pisze:A ja kolejny rok z rzędu zakupiłam 100 cebulZapłaciłam 36zl
Więc problem gdzie je posadzę jest po prostu nieistotny
Ponadto z moimi tulipankami dzieje się to co Anulce z początku wątku-> rozmnażaja sie przez podział cebulki ;) Jest ich już zatrzęsienie
Ja swoje sadzę w stalowych siatkach -korytach. Cebule nie uciekają a nornice nie mają do nich dostępu. Jak jtoś ma z nimi taki problem jak jak to jest to całkiem dobre rozwiązanie
torebka kobiety nie jest po to, aby coś w niej znaleźć, tylko po to aby wszystko w niej mieć 
działka z widokiem na... samoloty:)
gry planszowe-sposób ma kreatywne spędzenie czasu ze znajomymi

działka z widokiem na... samoloty:)
gry planszowe-sposób ma kreatywne spędzenie czasu ze znajomymi
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Chyba nic innego Ci nie zostało - zrób tak jak piszesz ale już nie susz. I tak jak ktoś wspomniał powyżej to na przyszłośc akurat cebule tulipanów należy przesuszyć.Silvia_pl pisze:pomocy!
.....
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Ja też tak miałam. Wymoczyłam w kaptanie, nie suszyłam, a jedynie posadziłam do gruntu. Chyba będzie ok
Na wiosnę sie okaże 

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Kontakt:
W tym roku posadziłam tulipany tu i ówdzie w grupach. Wyglądało ładnie, dopóki kwitło - teraz strasznie szpeci. Czy jeszcze długo muszę czekać, aby je wykopać? Muszę zaczekać na całkowite zaschnięcie liści? A gdyby je tak wykopać z liśćmi i łodygami i umieścić w suchuym miejscu, w trocinach np, aby sobie spokojnie zaschły?
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Saskja teraz to powinnać dbać o te jeszcze nie do końca zaschnięte kikuty - podlewać i nawozić. Teraz 'dojrzewają' cebule przybyszowe, z których przecież coś ma być w przyszłym roku..więc odradzam wykopanie
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
? propos wcześniejszego wykopywania czy ktoś tak w ogóle próbował? Ok miesiąc temu już mój sąsiad wykopywał swoje przekwitnięte tulipany i podobno robi tak co roku. Widziałam te cebule, spore były, ale nie wiem, czy zdarzały się jakieś przybyszowe. Miałam już wykopywać swoje w ramach zdobywania nowego doświadczenia, ale zrezygnowałam, bo nie miałam planów co do tak wczesnego obsadzenia pustych miejsc.
Jeśli były spore to były to przybyszowe
bo cebula po zakwitnięciu zanika i wokół 'łodygi' tworzą się właśnie cebule przybyszowe...ale wykopywał miesiąc temu? trudno w to uwierzyć żeby były duże.
Ja w ubiegłym roku wykopałam część wcześniej, chyba gdzieś o tej porze, przybyszowe były różnej wielkości i tylko część zakwitła w tym roku, reszta poszła w liście. W tym roku nie wykopuję cebul

Ja w ubiegłym roku wykopałam część wcześniej, chyba gdzieś o tej porze, przybyszowe były różnej wielkości i tylko część zakwitła w tym roku, reszta poszła w liście. W tym roku nie wykopuję cebul