Perełkowiec /szupin japoński ( Styphnolobium japonicum )
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Perełkowiec???
Tak, to perełkowiec (szupin) japoński- Styphnolobium japonicum, dawniej Sophora japonica. Chyba najpóźniej kwitnące z występujących u nas drzew.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 wrz 2010, o 11:55
Perełkowiec /szupin japoński ( Styphnolobium japonicum )
Witam. Właśnie kupiłam roślinkę w szkółce. Właścicielka twierdzi, że to perełkowiec, ale ja mam wątpliwości, ponieważ dorosłe okazy na zdjęciach w internecie mają inne liście. Roślinka nie ma kolców ani cierni. Ma zieloną korę. Listków jest do 29 na jednej gałązce.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Re: Co to za roślina? Kupiona jako perełkowiec japoński
A może jednak to perełkowiec?
Grzebałem w necie i trafiłem na zdjęcie perełkowca oferowanego przez pewną szkółkę.
ZOBACZ TUTAJ
Jest bardzo podobny-nawet identyczny
Grzebałem w necie i trafiłem na zdjęcie perełkowca oferowanego przez pewną szkółkę.
ZOBACZ TUTAJ
Jest bardzo podobny-nawet identyczny
Ja bym powiedziała,że to raczej indygowiec (amorfa krzewiasta) ale nie wiem tego na pewno
Również myślę że to perełkowiec. Także kupiłem niedawno to drzewo i to co widzę ma się nijak do egzemplarzy w internecie, z tą różnicą że na zdjęciach zazwyczaj są duże okazy i myślę że przez to mogą różnić się wyglądem.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 wrz 2010, o 11:55
Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź. Faktycznie roślinka ze szkółki w Sypniewie identyczna jak ta, którą kupiłam. Powiem szczerze, że ucieszył mnie opis jaki tam był dodany, że drzewo to dorasta do 10 m, a nie jak piszą w internecie - 20 m. Mam nadzieję, że to prawda, bo parku krajobrazowego to ja nie posiadam i już kombinowałam jak z niej bonsai zrobić.