Paulownia- pąki kwiatowe.Czy zakwitnie?
Re: Paulownia-co to jest?(Pąki kwiatowe-sensacja!)
ma dokładnie 3 lata /u mnie/ i wzrostu powyżej 5 m.
pąki kwiatowe spadają jeden po drugim .

- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak tak Wasze paulownie? Jakieś rekordowe przyrosty?
Widzę, że temat trochę zapomniany 
Z paulownią męczę się od 3 lat.
Moje Paulownie rosną w Kamieńcu Wrocławskim na terenie PZD.
Najpierw na allegro kupiłem nasiona.
Po wysadzeniu wyrosło nie deklarowane przez sprzedawcę 50 drzewek ale ze 200.
Pomyślałem, że to jakieś chwasty i przez zaniedbanie przeżyły tylko 3 sadzonki. Z tych 3 przeżyła jedna która rośnie na mojej działce. Rok później kupiłem na allegro (co to za skrypt zmienia mi Alle. na Allegrooo ?)2 krzaczki paulowni o wysokości ~40cm.
Więc mam 3 krzako-drzewka i niestety rok w rok prawie wszystko mi przemarza. Paulownia wysadzona przeze mnie z nasiona zachowuje się lepiej. Rośnie większa i co roku ma ogromne liście. Paulownie z Allegro nie chcą rosnąć osiągając max 80cm przyrostu rocznie. W tym roku paulownia z nasionka zmarzła do poziomu ziemi. Więc ściąłem ją przy samej ziemi. Pień był dość gruby i miał ~6cm. Paulownia puściła 2 odrosty z podziemnej części rośliny i w tej chwili jeden najdłuższy odrost ma 2 metry wysokości. Największe liście mają po 64cm każdy. Paulownia wypuściła także boczne gałęzie i to wszystko praktycznie w 3 miesiące. Pozostałe 2 paulownie były także ścięte do ziemi ale niestety jak były małe tak samo małe urosły. Więc wnioskuję, że lepiej rosną Paulownie wysiane u nas z nasion oraz nie należy bać się ciąć tych roślin nawet do samej ziemi. Niestety przemarzają ale np. u mnie na podwórku w mieście rośnie Paulownia która chyba przekroczyła 5 metrów. Jest notorycznie łamana przez wandali i mimo wszystko jakoś sobie radzi a na pewno ani razu nie przemarzła. Rośnie otoczona budynkami więc na pewno jest osłonięta od mroźnych wiatrów.
Zaraz zaczynam urlop więc nie będę miał okazji odpisać tutaj w najbliższej przyszłości.

Z paulownią męczę się od 3 lat.
Moje Paulownie rosną w Kamieńcu Wrocławskim na terenie PZD.
Najpierw na allegro kupiłem nasiona.
Po wysadzeniu wyrosło nie deklarowane przez sprzedawcę 50 drzewek ale ze 200.
Pomyślałem, że to jakieś chwasty i przez zaniedbanie przeżyły tylko 3 sadzonki. Z tych 3 przeżyła jedna która rośnie na mojej działce. Rok później kupiłem na allegro (co to za skrypt zmienia mi Alle. na Allegrooo ?)2 krzaczki paulowni o wysokości ~40cm.
Więc mam 3 krzako-drzewka i niestety rok w rok prawie wszystko mi przemarza. Paulownia wysadzona przeze mnie z nasiona zachowuje się lepiej. Rośnie większa i co roku ma ogromne liście. Paulownie z Allegro nie chcą rosnąć osiągając max 80cm przyrostu rocznie. W tym roku paulownia z nasionka zmarzła do poziomu ziemi. Więc ściąłem ją przy samej ziemi. Pień był dość gruby i miał ~6cm. Paulownia puściła 2 odrosty z podziemnej części rośliny i w tej chwili jeden najdłuższy odrost ma 2 metry wysokości. Największe liście mają po 64cm każdy. Paulownia wypuściła także boczne gałęzie i to wszystko praktycznie w 3 miesiące. Pozostałe 2 paulownie były także ścięte do ziemi ale niestety jak były małe tak samo małe urosły. Więc wnioskuję, że lepiej rosną Paulownie wysiane u nas z nasion oraz nie należy bać się ciąć tych roślin nawet do samej ziemi. Niestety przemarzają ale np. u mnie na podwórku w mieście rośnie Paulownia która chyba przekroczyła 5 metrów. Jest notorycznie łamana przez wandali i mimo wszystko jakoś sobie radzi a na pewno ani razu nie przemarzła. Rośnie otoczona budynkami więc na pewno jest osłonięta od mroźnych wiatrów.
Zaraz zaczynam urlop więc nie będę miał okazji odpisać tutaj w najbliższej przyszłości.
Azar
- mmac
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 maja 2011, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, na wiosnę kupiłem na a... jakieś nasiona i w prezencie otrzymałem nasionka paulowni. Nie bardzo wiedziałem co to za za roślina, ale wysadziłem je do doniczek. Większość wykiełkowała, ale później chyba je zasuszyłem, bo w efekcie przeżyły tylko 4
. Teraz mają po 10-15 cm wysokości i zastanawiam się, czy już teraz wysadzić je do gruntu, czy przezimować jeszcze w pomieszczeniu. Dodam, że mieszkam na Dolnym Śląsku (100km na pn.-zach. od Wrocławia), więc zimy są raczej łagodniejsze niż na wschodzie, ale w poprzednie zimy zdarzały się spadki temperatur do -20 stopni . Najbardziej obawiam się, gdy przyjdą mrozy, a śniegu nie będzie, bo tak się dzieje dość często. Podobne obawy miałem co do surmii wielkokwiatowej, ale ona już jest w gruncie i może ją jakoś lekko zabezpieczę na zimę. Dodam jeszcze, że 2 inne kupione sadzonki paulowni są już w gruncie od maja i też się zastanawiam, czy je na zimę jakoś zabezpieczać. I załączam zdjęcie sadzonki w gruncie zrobione w lipcu.

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje takiej wielkości już zimowały i to bez okrycia. Na wiosnę ładnie odbiły od korzenia.
Moim skromnym zdaniem nie ma sensu zabierać do domu. Można przykryć stroiszem lub obłożyć styropianem
Moim skromnym zdaniem nie ma sensu zabierać do domu. Można przykryć stroiszem lub obłożyć styropianem

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Re: Paulownia-co to jest?(Pąki kwiatowe)
Cieszyłem sie całą zimę pączkami. I tyle w temacie... opadają
A tej zimy były ze trzy okresy mrozów w granicach -18; niżej na pewno nie. Ile może być, żeby wytrzymały?

A tej zimy były ze trzy okresy mrozów w granicach -18; niżej na pewno nie. Ile może być, żeby wytrzymały?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
To chyba za duży mróz, miałam tak kilka lat wstecz.
Taka była chętna do kwitnienia ale mróz krzyżował wszystkie plany.
Taka była chętna do kwitnienia ale mróz krzyżował wszystkie plany.
-
Suche nasiona nadal wiszą na gałęziach.

- maryann
Martwię się kwiatkami, a tymczasem prawdopodobnie cała przemarzła...

co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
Re: Paulownia- pąki kwiatowe.Czy zakwitnie?
Zapowiedz kolejnego kwitnienia, o ile mróz ich nie zniszczy.
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Grażyna rewelacyjnie Ci rośnie! Masz jakieś lżejsze zimy niż reszta Polski? Może mieszkasz we Wrocławiu bo tam podobno zawsze +3C więcej jest... Masz jakieś inne rzadkie rośliny? Na twoim miejscu posadziłbym na pewno Albicję i różne Bambusy (u Ciebie nawet trawa pampasowa bez zabezpieczeń powinna dać radę)...
- maryann
Moja jednak przeżyła- ruszyła z miesiąc później jak inne, ale dziś ma się dobrze i też ma pąki!
Wszystko w rękach zimy....
Wszystko w rękach zimy....
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.