Jako że sadzę truskawki w dość odległych rzędach ( 70- 80 cm od siebie) i mam dość dużo kompostu ze skoszonej trawy na trawniku, zdarza mi się w środku 4-5 letniej uprawy truskawek( w tym samym miejscu), widłami (amerykańskimi), jesienią , wybieram z pierwszego międzyrzędzia w truskawkach ziemię robiąc rowek na szerokość wideł i głębokość około 15-20 cm i ziemię tę magazynuję w wózku i taczce ogrodowej.Pelasia napisał(a):
ja jeszcze mam pytanie.Jak zasilać truskawki obornikiem ,ktore rosną już na stalym miejscu kilka lat?
Następnie do wykonanego rowka wkładam dość dobrze rozłożony kompost i przykrywam ten kompost ziemią z rowka kopanego w następnym międzyrzędziu truskawek, po wykonaniu rowka w ostatnim międzyrzędziu i zapełnieniu go kompostem zasypuję włożony kompost ziemią zgromadzoną w wózku i taczce ogrodowej , którą wydobyłem z pierwszego międzyrzędzia.
Nie zauważyłem ( zapewne z uwagi na duży rozstaw międzyrzędzi) bym wykonując te prace naruszał korzenie rosnących truskawek, zauważałem za to w następnych latach zwiększenie zarówno masy zielonej , jak i owoców plonujących truskawek, oczywiście bez objawów więdnięcia, żółknięcia i zamierania pędów .