Nasiona na taśmie
- qrystyna216
- 50p
- Od: 18 sty 2007, o 21:58
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Są, jeżeli wykonasz taśmę we własnym zakresie ;-)Olga00 pisze:Mam jeszcze jedno pytanko czy są też inne warzywa na taśmie oprócz marchewki i rzodkiewki
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a+ta%B6mie
Uprawianie warzyw z taśmy jest bardzo wygodne. Dobry przepis na paski:
-Bierzemy papier śniadaniowy brązowy, szary* w rolce
-Z rolki papieru odcinamy odpowiadającą nam długość papieru (będzie to długość naszej taśmy)
-odcięty kawałek ponownie zwijamy
-na uprzednio zwiniętym kawałku odmierzamy fragmenty o długości ok 3,5-5 cm i tak rozcinamy (będzie to szerokość naszej taśmy)
-rozwijamy jedną taśmę i smarujemy klejem pszennym z dodatkiem zaprawy nasiennej (zaprawa jest tu dowolna w zależności jakie mamy zamiar osiągnąć jej efekty [ochronna bądź nawożąca])
-układamy nasionka na naszej taśmie
-i nakrywamy drugą wstęgą papieru
-dajemy w suche miejsce do wyschnięcia i zwijamy
Objaśnienie - *- papier ten jest ekologiczny nie bielony, a papier bielony zawiera chlor!
-Bierzemy papier śniadaniowy brązowy, szary* w rolce
-Z rolki papieru odcinamy odpowiadającą nam długość papieru (będzie to długość naszej taśmy)
-odcięty kawałek ponownie zwijamy
-na uprzednio zwiniętym kawałku odmierzamy fragmenty o długości ok 3,5-5 cm i tak rozcinamy (będzie to szerokość naszej taśmy)
-rozwijamy jedną taśmę i smarujemy klejem pszennym z dodatkiem zaprawy nasiennej (zaprawa jest tu dowolna w zależności jakie mamy zamiar osiągnąć jej efekty [ochronna bądź nawożąca])
-układamy nasionka na naszej taśmie
-i nakrywamy drugą wstęgą papieru
-dajemy w suche miejsce do wyschnięcia i zwijamy
Objaśnienie - *- papier ten jest ekologiczny nie bielony, a papier bielony zawiera chlor!
Tomek
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona na taśmie
Jaki fajny pomysł na zimowe zajęcia z prac ręcznych :P
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
a czy może być do tego zwykła papierowa taśma klejąca?
było by to o wiele prostsze rozwijasz tyle taśmy ile chcesz naklejasz nasionka i naklejasz drugim paskiem taśmy i gotoweponieważ taśma jest papierowa to sie rospuści po wpływem wody (chyba ) ale czy to nie zaszkodżi nasionkom?
było by to o wiele prostsze rozwijasz tyle taśmy ile chcesz naklejasz nasionka i naklejasz drugim paskiem taśmy i gotoweponieważ taśma jest papierowa to sie rospuści po wpływem wody (chyba ) ale czy to nie zaszkodżi nasionkom?
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
Próbowałem taśmy i rozczarowałem się. Przy siewie tradycyjnym doszedłem do wprawy i prawie nie muszę przerywać. A nasiona na taśmie są wciąż zbyt drogie w porównaniu do normalnie pakowanych.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Hm, ja nigdy czegoś takiego nie praktykowałem, ogólnie nie stosuję nasion na taśmach, aczkolwiek zapewne są domowe sposoby na zrobienie takowej taśmy, niestety ja takich nie znam.zelwi pisze:Witam!
Czy ktoś kiedyś praktykował tworzenie we własnym zakresie taśmy z nasionami rozmieszczonymi w równych odstępach, np. marchwi, pietruszki, jakie można dostać w sklepach? Ma ktoś pomysł jak to by można zrobić, np. wykorzystując papier toaletowy?
- Elzbieta1962
- 50p
- Od: 28 sie 2011, o 18:45
Miałam w ubiegłym roku marchew na taśmie, więcej nie posieję takiej...
Pozdrawiam
Ela
Ela
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też - jak dla mnie za droga, nasion mało. Biorąc pod uwagę, że 100% nie wykiełkuje, wolę marchew czy pietruszkę posiać normalnie i robić przerywki.
Może i wygodna forma siania, bo szybciutko i po problemie, ale ja jednak stawiam na tradycyjną formą
Może i wygodna forma siania, bo szybciutko i po problemie, ale ja jednak stawiam na tradycyjną formą
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- 100p
- Od: 4 lip 2011, o 17:33
A ja za namową pani z ogrodniczego kupiłam 2 (!) opakowania pietruszki na taśmie. Taśma ma 5m długości. Podobno ładnie wschodzi, tylko trzeba bardzo pilnować podlewania, żeby stale miała wilgoć. Pietruszka nigdy mi się nie udawała (ciężka, gliniasta ziemia), może ta na taśmie się sprawdzi. Mam taki pomysł, żeby zrobić rowek, rozłożyć taśmę z nasionkami i przysypać ziemią z kompostu. Czy tak będzie dobrze?
Mi pietruszka na taśmie wychodzi zawsze, zwłaszcza ta naciowa z lidla (jakoś na niemieckich nasionach się jeszcze nie zawiodłam ), gorzej z marchewką. Zdarzyło się że mi nie wyszła
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola