Czosnek zimowy cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czosnek zimowy
Ta 4 wiązka to może być Harnaś. Ma fioletowa łuskę. Mam Harnasia i z wyglądu jest podobny
Asia
Asia
Najważniejsze to je teraz wysuszyć dobrze, najlepiej byłoby powiesić pod daszkiem jakimś na świeżym powietrzu.
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zdjęcie dałem z opóźnieniem. Są już wysuszone dawno Generalnie one wszystkie były po obraniu białe a z czasem zrobiły się fioletowe. Ten środkowy największy gatunek również choc nieco mniej od pozostałych. Podczas sadzenie główki były wielkości pięści dużego dziecka... Nie udało mi się wychodowac aż tak dużych ale i tak jest super w porównaniu do poprzedniego roku kiedy nie miałem pojęcia jeszcze o ucinaniu kwiatostanów.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy wie ktoś może gdzie można kupić czosnek zimowy? Patrzyłem po sklepach i nie znalazłem, a na necie to w ilościach np. 4 tony potrzebuje 4 ... ale główki. Może ktoś z szacownych forumowiczów ma nadwyżki?
-
- Kontakt:
Byłam w piątek w ogrodniczym ,i już mieli czosnek do sadzenia. Ale jakiś mały,marny. Ja mam swój do sadzenia ,ale boję się ,że go zjemy zanim przyjdzie czas na sadzenie
Asia
Asia
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
Dzięki Pelasia za chęci pozdrawiam
-
- Kontakt:
Parę dni temu wykopałam dwie główki czosnku sadzonego wiosną. Przy korzonkach wytworzyły się takie ziarenka (spore) w łupinkach. Są w wielkości paznokcia. Co z nimi zrobić? Kiedy je posiać ? To czosnek z Chorwacji .
Asia
Asia
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też szukam czosnku do posadzenia. Czy ktoś z Wrocławia ma nadwyżki do odsprzedania, a jeśli nie to może wie gdzie u nas w mieście warto kupić??:)
Joasia
- czarna_dco
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 mar 2011, o 14:53
No właśnie dobre pytanie, ja chcę po raz pierwszy posadzić czosnek zimowy i nie wiem zupełnie skąd wziąść ząbki. Czy to może być taki czosnek kupiony na bazarku od rolnika, czy jakiś specjalny musi być? No i jak będę sadzić to ząbek wkładać oczkiem do dołu czy do góry?
-
- Kontakt:
Czosnek połączony w główkę jest piętką. Po rozdzieleniu na ząbki ,trzeba je sadzić właśnie tą piętką w dół. Już pisałm ,że czosnek do sadzenia pojawi się w ogordniczych sklepach. Ja kupuję Harnasia. Ma fioletową łuskę.
Asia
Asia
Można też taki zwykły kupiony na targu posadzić
Pod warunkiem, że to jest czosnek "od rolnika" a nie chiński z hurtowni. U mnie na targu większość handlujących "rolników" ma ten sam towar, bo biorą z tego samego placu hurtowego. Dla pewności polecałbym więc jakiś czosnek ze sprawdzonego źródła.