Jak pozbyc sie korzenia ??

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
kuIeczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 paź 2005, o 12:22

Post »

że tak z ciekawości spytam, czemu chcesz ją usunąć? 5 cm pod ziemią: trawa spokojnie urosnie.Chyba że w tym akurat miejscu zamierzasz coś posadzić o głębokim systemie korzeniowym? ale i tak powinno sobie poradzić, omijając przeszkody bokiem... :D Ja miałam na grządkach karpy po gruszkach poprzednika, obkopałam solidnie, następnie silniejszy czlek z siekierą (piła mechaniczna nie wchodzi w gre, bo nie da sie tego na tyle oczyscic z ziemi zeby nie uszkodzić łańcucha) wyrąbal na głębokości ok 10 cm pod powierzchnią ziemi, zasypaliśmy i napilismy się piwa.Cała operacja trawała razem z piwem 1/2 godziny. Myslę ze te korzenie co zostały w ziemi, sobie tam sprochnieja z czasem.Przez całe lato na tym miejscu pieknie rosła cukinia:)
W innym miejscu mam wielki pniak po leszczczynie.Poradzono mi ubiegłej jesieni solidnie nasączyc go wodą - tak zrobiłam i chyba mróz udatnie przyspieszył proces rozpadania.Teraz tez go podlewam a na wiosnę...cóż zaprosze chyba kolegę z siekierą:)
pzdr
Kuleczka
_________
ogrodnik-scrablista poszukiwany...:)
Macio

Post »

Chcę ją usunąc gdyż w tym miejscu jest górka i dlatego karpe tą odkrylem. Chce wyrównać teren.Gdy to zrobie to karpe będzie widac. Planuję też w pobliżu posadzić drzewo i nie wiem czy karpa nie będzie przeszkadzala we wzroscie tego nowego.Nie mam pily spalinowej a siekierka kilka dni. Nie chce mi się za bardzo. Chce by to przyroda zrobila sama w krótkim czasie.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

dam ci ciekawy link
http://skocz.pl/ajci
może to rozwiąze twój problem ,nie jestem w tym specjalistą wiec rady zaciągnij jeszcze tu http://skocz.pl/ajck

Janusz
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
pithal
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 sie 2005, o 11:07

Post »

Kwas siarkowy zanieczyści Ci działkę - mocno zakwasi glebę , nie wiadomo też jakie związki dodatkowo powstaną . Musiałbyś potem usuwać
całą ziemię w tym miejscu ; biorąc pod uwagę że nie wszystkie fragmenty karpy rozłożysz kwasem pod ziemią pozostaną odgałęzienia utrudniające wybranie skażonej ziemi .
Radzę w miarę dokładnie obkopać korzeń w promieniu 1 m odcinając poziome odgałęzienia siekierą właśnie (robiłem tak sam z trzema wiśniami) . Większość drzew owocowych ma korzenie raczeh płytko i poziomo rozłożone , więc po tej operacji wyjmiesz z ziemi pień zostawiając dalsze korzenie w ziemi , Moje wiśnie o średnicy ok.20 cm każda zajęły mi (sam robiłem) ok 3 godzin każda z wyjęciem też większości grubszych poziomych korzeni w promieniu do 2 m .
Chemia jest dobra w kontrolowanych warunkach i nie każda - będziesz tam żył i Twoje dzieci może też - pamiętaj i o tym :D
pozdrawiam pithal
Macio

Post »

Dziękuję za porady. Może jednak spróbuje ją wykopać jak mi radzicie.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

a jakbyś sie nie zdecydował to żylice olbrzymią kupisz tutaj
Zakład Przetwórczo-Usługowo-Handlowy
"BIOFOOD s.c."
ul. Bydgoska 41
68-600 Wałcz
tel./fax (067) 258-24-65

Janusz
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Macio

Post »

Dziękuję za adres. Chyba jednak poprosze brata o pomoc i razem usuniemy ją z ziemi.
Macio

Post »

Dziś z bratem wykopalismy w wolnym dniu od pracy ten pieniek. Jestem tak zmeczony ze idę spać.
Awatar użytkownika
pithal
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Gratuluję wolnego dnia :)
Ile czasu zajęło to na Was dwóch i jak wycinaliście gada ?
pozdrawiam pithal
Macio

Post »

No coś około 5 godzin. Mielismy 2 ostre siekiery.
Czy ktoś wycinal sliwke. Jaki ma korzeń. Mam sliwke odmiany nie znam dośc starą. jak sie do niej zabrać. :cry:
Awatar użytkownika
pithal
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wycinałem , łatwiejsza od wiśni bo korzenie ma cieńsze (moja miała) :) Nie ścinaj pnia nisko przy ziemi , tylko zostaw co najmniej metr - ułatwisz sobie wyciąganie karpy bo będziesz miał dźwignię :D
Przy śliwie ważne jest usunięcie sporej liczby korzeni , tych grubszych bowiem ma tendencję do silnych odrostów . U mnie odrosty pojawiały się ponad 5 m od śliwy :shock: Po wycięciu i usunięciu korzeni w promieniu metra (miały grubość ok 3 cm do 5 cm w tej odległości) no i odrostów tam gdzie były więcej się nie pojawiły .
Korzenie w zasadzie same poziome ok 20 cm pod ziemią .

W tym przypadku jest też druga możliwość , bo drzewo żyje : chemia wg.
http://ogrod.to.jest.to/instrukcje/roundup.htm
Tam jest jak to zrobić , jednak stracisz cały sezon zanim skończysz usuwanie . Suche też trzeba wyciąć za rok :D
pozdrawiam pithal
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

aby usunąć drzewo najlepiej obciąć gałęzie a do górnej części pnia przywiązać linę. Kopać przy korzeniach i obcinać. Po znacznym usunięciu korzeni spróbować naciągać linę. Gdy nie pomaga obcinać dalej korzenie. Liną próbować, z której strony jeszcze trZyma korzeń. Po ogbaleniu pnia możźna go pociąć łańcuchową i wynieść. Dół najlepiej napełnić odpadami organicznymi i zasypać.
Opisałem mój sposób rugowania drzew.
Jakub . . . . .
Macio

Post »

Pithal piszesz” miały grubość ok 3 cm do 5 cm”
moje korzenie mialy średnicę 10 do 25 cm. To była niezapomniana walka. Brat ledwo chodzi.
Karpe pocięliśmy pilą spalinową ale na trawie zostalo trochę wiórów. Nie będą one szkodzić trawie ?.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”