Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1411
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Urszula dziękuje za zaproszenie jak się uporam ze wszystkim /psy, koty, kozy, kury, 2 ciasta do kościoła i 3 wiadra jabłek do przerobienia / to się wpiszę do Was.
Pomidory gruntowe z targu nadają się, jak najbardziej, oby były jędrne ale nie zielone. Oczywiście szkoda, ze Ty swoich nie masz. To tak jak ja, bakłażanów, w ogóle mi nie urodziły. Ale mam nadzieje, ze my Lubelaki (inni oczywiście też ), poznamy się bliżej i w przyszłości będziemy się dzielić nadwyżkami.
A ja ze swojej strony serdecznie zapraszam Wszystkich do odwiedzin Wątku Wszystko o zwierzętach gospodarczych ( nie umiem wstawić adresu linka )
Pomidory gruntowe z targu nadają się, jak najbardziej, oby były jędrne ale nie zielone. Oczywiście szkoda, ze Ty swoich nie masz. To tak jak ja, bakłażanów, w ogóle mi nie urodziły. Ale mam nadzieje, ze my Lubelaki (inni oczywiście też ), poznamy się bliżej i w przyszłości będziemy się dzielić nadwyżkami.
A ja ze swojej strony serdecznie zapraszam Wszystkich do odwiedzin Wątku Wszystko o zwierzętach gospodarczych ( nie umiem wstawić adresu linka )
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zaproponujcie jakiś sprawdzony przepis na patisonki w słoiki.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zapowiada się urodzaj gruszek Konferencji. Poproszę o ratunek w formie sprawdzonych przepisów na przetwory z gruszek
Pozdrawiam - BabajAGA
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3696
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja uwielbiam 140. Kompocik z gruszek-obrane do słoika,ja sypię 3 łyżki cukru,i szczyptę kwasku cytrynowego ,2,3 goździki na słoik,oczywiście pasteryzować,krótko,bo gruszki lubią się rozgotować.
- minia821
- 500p
- Posty: 660
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Robiłam w zeszłym roku 141. Konfiturę z gruszek:
Gruszki oczyszczamy z gniazd z nasionami, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem (każdy według upodobania) i smażymy do niemal całkowitego rozpadu. Potem gorącą masę blenderujemy, ponownie zagotowujemy i wlewamy do słoików. Zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Nie trzeba pasteryzować. Słoiki ładnie się zamkną.
a w tym roku odkryłam przepyszny sorbet gruszkowy, z tego przepisu: http://mojewypieki.blox.pl/2009/07/Sorb ... monem.html
Mam nadzieję, że można wklejać takie linki.
Jeśli nie, proszę o usunięcie
Gruszki oczyszczamy z gniazd z nasionami, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem (każdy według upodobania) i smażymy do niemal całkowitego rozpadu. Potem gorącą masę blenderujemy, ponownie zagotowujemy i wlewamy do słoików. Zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Nie trzeba pasteryzować. Słoiki ładnie się zamkną.
a w tym roku odkryłam przepyszny sorbet gruszkowy, z tego przepisu: http://mojewypieki.blox.pl/2009/07/Sorb ... monem.html
Mam nadzieję, że można wklejać takie linki.
Jeśli nie, proszę o usunięcie
Pozdrawiam Kaśka
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
To ja mam pytanie teoretycznie nie na temat ale wiem, że Wy tu odpowiecie najlepiej.
Mam na dzierżawionej działce gruszkę. Oblepiona mocno, nie znam gatunku, ale póki co twarda jak kamień. Kiedy mneij więcej wypadnie zbiór tego owoca? Chciałabym zrobić i trochę przetworów i nalewki, którą swego czasu próbowałam na naszym lubelskim spotkaniu.
Mam na dzierżawionej działce gruszkę. Oblepiona mocno, nie znam gatunku, ale póki co twarda jak kamień. Kiedy mneij więcej wypadnie zbiór tego owoca? Chciałabym zrobić i trochę przetworów i nalewki, którą swego czasu próbowałam na naszym lubelskim spotkaniu.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
142. Gruszki suszone i kompot z gruszektralaluszy pisze:Zapowiada się urodzaj gruszek Konferencji. Poproszę o ratunek w formie sprawdzonych przepisów na przetwory z gruszek
1.Suszę konferencje (bez skórki, pokrojone na plasty grubości 1-3 cm) w suszarce do grzybów i potem sobie podjadam w zimie zamiast cukierków. Daje kopa jak napój energetyzujący.
Suszone gorącym powietrzem mają zupełnie inny smak niż suszone w piekarniku. Nie jest to taki "spalony" smak kompotu wigilijnego ze śliwek, tylko prawie naturany smak gruszki. Oczywiście nie suszyć na wiór, tylko na "gumki".
2.Upycham uprzednio sparzone połówki (sparzone, bo miękkną i więcej wchodzi) do litrowych słoików i zalewam osłodzoną wodą. Pasteryzacja 10-15 minut. Wychodzi kompot + twarde gruszki do jedzenia. Super na zimno z lodówki jako lekarstwo na zespół dnia poprzedniego.
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
143. SAŁATKA Z POMIDORÓW
1kg twardych pomidorów
1 duża główka czosnku (6-8 ząbków)
3 średnie cebule
natka pietruszki
ZALEWA:
1L WODY
3 ŁYŻKI CUKRU
1 ŁYZKA SOLI
1 ŁYŻKA OCTU
Pomidory umyć i pokroić w grubsze plastry(w szerz pomidora). W słoikach ułożyć pomidory przekładane czosnkiem, cebulą i posiekaną pietuszką. Przygotować zalewę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 min. Schłodzić, zalać pomidory. Pasteryzować 10 min.
Potem tylko odlewamy zalewę i wykładamy na stół.
1kg twardych pomidorów
1 duża główka czosnku (6-8 ząbków)
3 średnie cebule
natka pietruszki
ZALEWA:
1L WODY
3 ŁYŻKI CUKRU
1 ŁYZKA SOLI
1 ŁYŻKA OCTU
Pomidory umyć i pokroić w grubsze plastry(w szerz pomidora). W słoikach ułożyć pomidory przekładane czosnkiem, cebulą i posiekaną pietuszką. Przygotować zalewę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 min. Schłodzić, zalać pomidory. Pasteryzować 10 min.
Potem tylko odlewamy zalewę i wykładamy na stół.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Szukam odpowiedzi jaka może być przyczyna pleśni na soku malinowym swojskiej roboty??
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6620
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Czy ktoś zna przepis na cukinie Ala Śledź?
Asia
Asia
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
144. Cukinia jako matiasy
5 kg cukinii
1 kg cebuli
5 łyżek cukru
5 łyzek soli
1/2 paczki pieprzu mielonego
1 paczka pieprzu w ziarenkach, liście aurowe
Zalewa:
1/2 l octu 10%
1/4 l oleju
2 łyżki soli
150-200 ml wody
Cukinię pokroić wzdluż na cienkie plastry, wymieszać z cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, dodać cukier, sol i pieprz.
Dobrze wymieszać, pozostawić na min. 3 godziny.
Słoiki napelłniamy mieszanką odsączając sok, który puściła cukinia.
Do każdego słoika wlożyć 5-6 ziaren pieprzu i 1 lisc laurowy, zalać zalewą i pasteryzować ok. 5 minut w temperaturze 80 stopni.
5 kg cukinii
1 kg cebuli
5 łyżek cukru
5 łyzek soli
1/2 paczki pieprzu mielonego
1 paczka pieprzu w ziarenkach, liście aurowe
Zalewa:
1/2 l octu 10%
1/4 l oleju
2 łyżki soli
150-200 ml wody
Cukinię pokroić wzdluż na cienkie plastry, wymieszać z cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, dodać cukier, sol i pieprz.
Dobrze wymieszać, pozostawić na min. 3 godziny.
Słoiki napelłniamy mieszanką odsączając sok, który puściła cukinia.
Do każdego słoika wlożyć 5-6 ziaren pieprzu i 1 lisc laurowy, zalać zalewą i pasteryzować ok. 5 minut w temperaturze 80 stopni.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
We wszystkich wekach masz pleśń?chmara3 pisze:Szukam odpowiedzi jaka może być przyczyna pleśni na soku malinowym swojskiej roboty??
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Pewnikiem powietrze się dostało.chmara3 pisze:Szukam odpowiedzi jaka może być przyczyna pleśni na soku malinowym swojskiej roboty??
Jeśli nie za wiele tego bedzie mozesz zebrać pleśń, dosypać cukru i dobrze przegotować.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2021
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No to ja proponuje145. Ogórki z curry.
2 - 2,5 kg ogórków.
1 - 2 żółte papryki.
6 - średnich cebul.
Farfocle - liście selera, te zielone, z dwóch selerów.
Ja jeszcze dodaje zieloną pietruszkę. Dużo.
5 - łyżeczek curry.
Wszystko wymyć. Ogórki w całości, ze skórką, papryki pozbawić pestek, cebule obrać i przekroić na pół. Wszystko pokroić na możliwie duże plastry malakserem.
Wywalić do dużej michy, dodać curry. Wymieszać. Niech poleżą z godzinkę.
Zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
3 łyżki soli
1 łyżeczka curry
Trochę ziaren kopru, gorczycy sporo, może dodać czosnek. Jak kto lubi.
Napełnić słoiki, zalać zalewą. Pasteryzować 10 minut.
I po kilku dniach jeść.
2 - 2,5 kg ogórków.
1 - 2 żółte papryki.
6 - średnich cebul.
Farfocle - liście selera, te zielone, z dwóch selerów.
Ja jeszcze dodaje zieloną pietruszkę. Dużo.
5 - łyżeczek curry.
Wszystko wymyć. Ogórki w całości, ze skórką, papryki pozbawić pestek, cebule obrać i przekroić na pół. Wszystko pokroić na możliwie duże plastry malakserem.
Wywalić do dużej michy, dodać curry. Wymieszać. Niech poleżą z godzinkę.
Zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
3 łyżki soli
1 łyżeczka curry
Trochę ziaren kopru, gorczycy sporo, może dodać czosnek. Jak kto lubi.
Napełnić słoiki, zalać zalewą. Pasteryzować 10 minut.
I po kilku dniach jeść.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Malkar
- 500p
- Posty: 561
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ślask, gmina Zebrzydowice
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Robił ktoś pastę z ostrej papryki?
Mam ochotę na zrobienie takowej ale nie mam sprawdzonego przepisu.
Mam ochotę na zrobienie takowej ale nie mam sprawdzonego przepisu.
Pozdrawiam. Małgorzata