Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
- Amorphophallus
- 100p
- Od: 23 wrz 2010, o 17:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bananowiec
nie wiem co z tym moim Ensete ventricosum co, co roku osiągał ponad 3,5m bo teraz rośnie w tempie paru milimetrów dziennie, więc teraz moim oczkiem głowie jest ten paromiesięczny Ensete ventricosum maurelii który widoczny jest na zdjęciu poniżej. co róż wypuszcza coraz to większe liście a ostatni wypuścił w rekordowym tempie 4dni (od wychodzącej rureczki do rozwiniętego w pełni liścia)
Nowy Bananowiec pomocy.
Witam , od prawi 2 tygodni posiadam bananowca. Dostałem go od brata w opłakanym stanie. Podlewam go regularnie "plantonem z" przesadziłem roślinke do dużej donicy, nowy liść prawie wyrósł. Mam pytanie odnośnie zniszczonych liści: czy je obciąć ?
http://imageshack.us/photo/my-images/43/img0284aw.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/70 ... opia2.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/43/img0284aw.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/70 ... opia2.jpg/
- Amorphophallus
- 100p
aktualizacja w formie ogólnego spojrzenia na oba zakątki bananowców
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
O raju ... zamurowało mnie z wrażenia....
Miałam się pochwalić moim jedynym,który pięknie rośnie i sprawia mi ogromną radość a tu taka cudowna kolekcja
Można wiedzieć gdzie ona jest? W kraju czy poza nim?
Dziwidło, czy wstawiałes juz zbliżenia z poszczególnych odmian nazwami ?
Jeśli nie to bardzo proszę...to ogromna przyjemność móc popatrzeć na nie z bliska
Miałam się pochwalić moim jedynym,który pięknie rośnie i sprawia mi ogromną radość a tu taka cudowna kolekcja
Można wiedzieć gdzie ona jest? W kraju czy poza nim?
Dziwidło, czy wstawiałes juz zbliżenia z poszczególnych odmian nazwami ?
Jeśli nie to bardzo proszę...to ogromna przyjemność móc popatrzeć na nie z bliska
- Amorphophallus
- 100p
zachęcam do przejrzenia archiwum zdjęć z mojego fotobloga dzięki temu można mieć jakiś pogląd na powodzenia i nie powodzenia w hodowli tych pięknych roślin.
częściej udzielam się na innych forach poświęconych wąsko roślinom egzotycznym ale postanowiłem nie być biernym uczestnikiem także tego forum.
odpowiadając na pytania "KaRo" ogród znajduje się na przedmieściach Warszawy czyli jak najbardziej w kraju zbliżenia zdjęć z podpisami postaram się dzisiaj powstawiać a na razie podam co tam mam z bananowców:
Musa uranoscopus syn. Musa coccinea
Ensete ventricosum
Ensete ventricosum maurelii
Ensete glaucum
Musa basjoo
Musa accuminata
częściej udzielam się na innych forach poświęconych wąsko roślinom egzotycznym ale postanowiłem nie być biernym uczestnikiem także tego forum.
odpowiadając na pytania "KaRo" ogród znajduje się na przedmieściach Warszawy czyli jak najbardziej w kraju zbliżenia zdjęć z podpisami postaram się dzisiaj powstawiać a na razie podam co tam mam z bananowców:
Musa uranoscopus syn. Musa coccinea
Ensete ventricosum
Ensete ventricosum maurelii
Ensete glaucum
Musa basjoo
Musa accuminata
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Amorphophallus, kapitalna kolekcja.
Podpowiedz, gdzie zaopatrywałeś się w gatunki Ensete?
Podpowiedz, gdzie zaopatrywałeś się w gatunki Ensete?
- Amorphophallus
- 100p
cała moja kolekcja to chałupnicze zajęcie grzebania w internecie, męczenia polskich sklepów internetowych e-mailami i przyłączanie się do zakupów innych forumowiczów kiedy kupowali jakieś nasiona za granicą. wszystko jest robione po jak najniższych kosztach czyli nasiona lub malutkie sadzonki gdyż jestem tylko studentem i wiadomo jak to jest
swoją pasje uprawiam w rodzinnym ogrodzie i reszta domowników choć na początku była bardzo sceptyczna tak teraz są wielce uradowani efektami. Tak więc ciężko mi powiedzieć skąd brać sadzonki gdyż ja bazuje na farcie i cierpliwości. raz coś się trafi u pani Sylwii z Oaza-palmy, raz w Tesko były zabiedzone i z przędziorkiem Ensete ventricosum maurelii to dwa kupiłem ściąłem wszystkie liście i odratowałem (kasjer jak je kupowałem patrzył na mnie jak na de**la że takie zdechlaki biorę) jeden z nich to ten największy a drugi miał później jeszcze kłopoty i jest jednym z trzech w tych czarnych 40L donicach. Musa uranoscopus syn. Musa coccinea jest dostępne w szklarniach uczelni SGGW. a jeśli ktoś ma chęci posiadać takie rośliny i ma troszkę więcej funduszy niż studenci to mogę podać konkretne adresy sklepów internetowych za granicy
swoją pasje uprawiam w rodzinnym ogrodzie i reszta domowników choć na początku była bardzo sceptyczna tak teraz są wielce uradowani efektami. Tak więc ciężko mi powiedzieć skąd brać sadzonki gdyż ja bazuje na farcie i cierpliwości. raz coś się trafi u pani Sylwii z Oaza-palmy, raz w Tesko były zabiedzone i z przędziorkiem Ensete ventricosum maurelii to dwa kupiłem ściąłem wszystkie liście i odratowałem (kasjer jak je kupowałem patrzył na mnie jak na de**la że takie zdechlaki biorę) jeden z nich to ten największy a drugi miał później jeszcze kłopoty i jest jednym z trzech w tych czarnych 40L donicach. Musa uranoscopus syn. Musa coccinea jest dostępne w szklarniach uczelni SGGW. a jeśli ktoś ma chęci posiadać takie rośliny i ma troszkę więcej funduszy niż studenci to mogę podać konkretne adresy sklepów internetowych za granicy
- Amorphophallus
- 100p
Troszkę z poślizgiem ale uzupełniam zdjęcia. na początek dodatkowe dwa spojrzenia ogólne
Poniższe zdjęcia to Musa accuminata:
Poniższe zdjęcia to Ensete ventricosum :
A tu dodatkowo inny Ensete ventricosum który aktualnie jest mały ale ładnie zaczął odżywać, a jeszcze w zeszłym roku miał ponad 3,5m (wysokość tą utrzymywał przez 3lata) niestety na wiosnę wdała się zgnilizna korzeniowa:
Poniższe zdjęcia to Ensete ventricosum maurelii:
Poniżej dwie siewki Ensete glaucum:
Musa basjoo:
Musa uranoscopus syn. Musa coccinea:
Poniższe zdjęcia to Musa accuminata:
Poniższe zdjęcia to Ensete ventricosum :
A tu dodatkowo inny Ensete ventricosum który aktualnie jest mały ale ładnie zaczął odżywać, a jeszcze w zeszłym roku miał ponad 3,5m (wysokość tą utrzymywał przez 3lata) niestety na wiosnę wdała się zgnilizna korzeniowa:
Poniższe zdjęcia to Ensete ventricosum maurelii:
Poniżej dwie siewki Ensete glaucum:
Musa basjoo:
Musa uranoscopus syn. Musa coccinea:
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Cóż ujmę to tak:
szacun
szacun
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
normalnie jestem pod ogromnym wrażeniem. Chyba nawet nie pokażę moich bananów bo aż głupio
Pozdrawiam Tomek
Bananowce super wyglądają, ale nie tylko one Ja mam tylko trzy, ale teraz w lato ładnie podrosły
Moje roślinki
Karolina
Karolina
- Amorphophallus
- 100p
dzięki wszystkim którzy mieli przyjemność ze "zwiedzania" mojej kolekcji
"tom_mix": żeby udowodnić Ci że nigdy nie jest głupio pokazywać swoich roślin pokaże jak wyglądały moje na przełomie wiosny i lata kiedy odżywały po tym jak dostały w d**ę zimą:
13.05.2011
02.06.2011 (to te co teraz rosną w tych największych donicach)
"tom_mix": żeby udowodnić Ci że nigdy nie jest głupio pokazywać swoich roślin pokaże jak wyglądały moje na przełomie wiosny i lata kiedy odżywały po tym jak dostały w d**ę zimą:
13.05.2011
02.06.2011 (to te co teraz rosną w tych największych donicach)