Sukulenty - chromat
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sukulenty
Nie mam jakiegoś szczególnego sentymentu dla H. truncata - dla mnie one wszystkie do siebie podobne. Ale H. maughanii (H. truncata v. maughanii) to jedna z najładniejszych i najrzadszych haworcji. U mnie też ich niewiele...
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jestem dość wyrozumiały ale czasem coś się we mnie gotuje jak słyszę że są do siebie podobnehen_s pisze:Nie mam jakiegoś szczególnego sentymentu dla H. truncata - dla mnie one wszystkie do siebie podobne. Ale H. maughanii (H. truncata v. maughanii) to jedna z najładniejszych i najrzadszych haworcji. U mnie też ich niewiele...
...Bo nie są tylko ja mam kiepski aparat i fotograf ze mnie żaden
To jest strona Vincent de Vries /haworthia-everywhere.blogspot.com z RPA , zbieracz roślin itd.
Dysslesdorp i okolice
http://haworthia-everywhere.blogspot.co ... sdorp.html
i w niedalekiej odległości Haworthia truncata v. minor nowo odkryta miniatura
http://haworthia-everywhere.blogspot.co ... south.html
Oudtshoorn
http://www.haworthia.info/jpg/400/ib6387.jpg
trochę co innego
Poniżej kilka owców otrzymanych (nie wszystkie widoczne)
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
Noooo, prawie podobne...
Spokojnie, pożartować nie można??
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
a kto powiedział, że nie można możnahen_s pisze:Noooo, prawie podobne...
Pozdrawiam Krzysiek
Piękna, dorodna, zdrowa, gęsta, wiekowa Maughanii to moje marzenie (co do lokalizacji nie będę wybrzydzać )
Dziękuję! Ale trafiłeś z truncata to dzięki niej tak bardzo zafascynowały mnie Haworthia. Mogę na nie patrzeć w nieskończoność. Mają cudną formę i są niezwykle wdzięczne jeśli chodzi o fotografowanie - tyle cudnych ujęć...
Dziękuję! Ale trafiłeś z truncata to dzięki niej tak bardzo zafascynowały mnie Haworthia. Mogę na nie patrzeć w nieskończoność. Mają cudną formę i są niezwykle wdzięczne jeśli chodzi o fotografowanie - tyle cudnych ujęć...
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
to też ciekawe rośliny( truncata i maughanii) i podobnie jak niektóre gasterie (np.armstrongii) mają silne, mięsiste korzenie, które w "latach suchych" potrafią prawie wciągnąć roślinę pod ziemię u mnie się to objawia tym, że wszystkie były sadzone na linii przeciwprostokątnej do skrajnych boków doniczek - one się ustawiły jak im pasuje
Pozdrawiam Krzysiek
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Cudownie było tu zajrzeć...i zobaczyć ile gatunków Haworthi jest
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Milo to słyszećzeberka4 pisze:Cudownie było tu zajrzeć...i zobaczyć ile gatunków Haworthi jest
Rodzaj Haworthia jest dość zróżnicowany i jest tam dużo ciekawych roślin, zawsze można coś ciekawego sobie poszukać i większość spokojnie da sobie radę w uprawie "parapetowej"
Pozdrawiam Krzysiek
- blonde_cactus
- 10p - Początkujący
- Od: 22 sie 2011, o 15:24
Kwiatki Gymnocalycium są tak piękne, subtelne, że zapierają dech... uhhhh
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Skoro Ci się gymnocalycia podobają to jedno z najładniejszych z mojej mikro kolekcji
mihanovichii v.stenogonum Chaco ( a właśnie Henryku nie powinno być Chaco Austral?)
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
Też mi się podoba.
G. mihanovichii v. stenogonum Chaco Austral - tak! Mam dwie formy tego gatunku - jedna z numerem polowym Piltza a druga (ta którą masz) z nasion od Dohnalika zapisana na etykiecie z samym pierwszym członem nazwy chyba z lenistwa. Podpisz Chaco Austral.
G. mihanovichii v. stenogonum Chaco Austral - tak! Mam dwie formy tego gatunku - jedna z numerem polowym Piltza a druga (ta którą masz) z nasion od Dohnalika zapisana na etykiecie z samym pierwszym członem nazwy chyba z lenistwa. Podpisz Chaco Austral.
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
no właśnie przeglądałem starą listę Dohnalika i mi wpadło w okohen_s pisze:Też mi się podoba.
hmmmm... muszę porobić zdjęcia siewów Frailea dużo mówiłem ale nic jeszcze nie pokazałem
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
TAK!!muszę porobić zdjęcia siewów Frailea dożo mówiłem ale nic jeszcze nie pokazałem