Sosny- odmiany,wymagania,ogólne dyskusje
Jeśli jesteśmy w temacie sosen to ja skorzystam i zadam pytanie. Wczoraj sąsiad przycinał dolne gałęzie sosenek w młodym lasku. Sosny są około 3 metrowe i bardzo gęsto posadzone. Gdy zapytałem go czy nie za wcześnie to robi on odpowiedział, że za późno. My mamy podobny lasek sosnowy, gdzie drzewka są bardzo blisko siebie. Powiedzcie mi kiedy jest najlepsza pora na takie zabiegi?
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Cięcie :fotoartysci pisze:Jeśli jesteśmy w temacie sosen to ja skorzystam i zadam pytanie. Wczoraj sąsiad przycinał dolne gałęzie sosenek w młodym lasku. Sosny są około 3 metrowe i bardzo gęsto posadzone. Gdy zapytałem go czy nie za wcześnie to robi on odpowiedział, że za późno. My mamy podobny lasek sosnowy, gdzie drzewka są bardzo blisko siebie. Powiedzcie mi kiedy jest najlepsza pora na takie zabiegi?
- zachowawcze - zanim ruszą soki , czyli w okresie spoczynku - luty/ marzec,
- formujące/ zagęszczające - ok. maja, połowę nowej świeczki/ przyrostu
Witajcie!! Jestem nowa na tym Forum i bardzo zielona. Wstyd mi troszeczke,że zaraz prosze o informacje.Właśnie ...sosny i ich ciecie.Może najpierw ja, napisze co zrozumialam z przeczytanych na forum tematów.A wiec ciecie -marzec-połowe przyrostów.I ciecie w maju, zagęszczajace też połowe przyrostów.?? I kiedy na jakiej wysokości ściąć przewodnik?Czy w ogóle to sie praktykuje.Nie mam ciekawych sosen po prostu samosiejki ,kilka czarnych ,dwie wydmowe.
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
Sosny
Witam wszystkich serdecznie tez jestem nowa na forum i zielona Przyłączam się do prośby Petris i proszę o jakieś bardziej szczrgółowe informacje na temat cięcia sosenek . U mnie rośnie dużo samosiejek sosny pospolitej, którą zaczęłam już w tym roku wycinać bo urosły sporo, ale znalazłam przypadkiem wasze forum i ten temat i zaczęłam się zastanawiać czy dobrze zrobiłam Sosenki są ładne, ale obawiam się, że sobie z nimi nie poradzę gdy będą za wysokie....
- babeczka03
- 100p
Sosny
Petris masz piękny widok ze swojej działki
- babeczka03
- 100p
Sosny
Dziękuję! to już jakiś konkret tylko jakie to są zbędne gałęzie? suche , połamane, te od dołu, za gęste? Trochę czytałam o prześwietlaniu liściastych drzew i krzewów, ale o iglakach słyszałam,że tego nie lubią
pozdrawiam
pozdrawiam
babeczka03 dziekuje-to jest zalew na rzeczce Żeglinie, ktora wpada do Warty w Sieradzu.
Ja tez, jak idzisz mam jedna działke na ktorej przeważnie są samosiejki sosen i brzózek to wszystko a lewej strony zdjecia.Z prawej posadziłam sosny czarne,dwie wydmowe.
ros dziekuje! przyrosty sosen ścinałam sekatorem ,tak na wyczucie,nie tylko jak przestały rosnać ale także po zimie zdrewniałe.
w ogóle nie wiedziałam, że coś z tego może być. W jednym roku miały tak długie przeszkadzajace juz ,zdrewniale przyrosty, i przyrosty miedzy sasiadujacymi z soba drzewkami,aby to jakos wygladalo skracałam je .Ale na drugi rok drzewka w miejscach ciecia slicznie sie zadęściły tworząc pukle z igieł.Dla tgo dziekuje Ci bardzo za informacje,mam nadzieję,że juz nie bedę robić głupstw,po prostu będę wyłamywać zostawiajac 1/3 przyrostu.
Pozdrawiam Was i zycze wspaniałych osiagnieć i wielkich przyjemnosci w tworzeniu slicznych ogrodów. petris
Ja tez, jak idzisz mam jedna działke na ktorej przeważnie są samosiejki sosen i brzózek to wszystko a lewej strony zdjecia.Z prawej posadziłam sosny czarne,dwie wydmowe.
ros dziekuje! przyrosty sosen ścinałam sekatorem ,tak na wyczucie,nie tylko jak przestały rosnać ale także po zimie zdrewniałe.
w ogóle nie wiedziałam, że coś z tego może być. W jednym roku miały tak długie przeszkadzajace juz ,zdrewniale przyrosty, i przyrosty miedzy sasiadujacymi z soba drzewkami,aby to jakos wygladalo skracałam je .Ale na drugi rok drzewka w miejscach ciecia slicznie sie zadęściły tworząc pukle z igieł.Dla tgo dziekuje Ci bardzo za informacje,mam nadzieję,że juz nie bedę robić głupstw,po prostu będę wyłamywać zostawiajac 1/3 przyrostu.
Pozdrawiam Was i zycze wspaniałych osiagnieć i wielkich przyjemnosci w tworzeniu slicznych ogrodów. petris
Przy cięciu pędów zdrewniałych nie każda sosna wytwarza 'ładne' pączki, dlatego zaleca się sposób z obłamywaniem młodych pędów w końcu maja/ pocz. czerwca.
Pod określeniem 'zbędne gałęzie' należy rozumieć gałęzie które nam nie pasują, lub są brzydkie, czy uschnięte - wiadomo są różne gusta niektórzy chcieliby mieć sosnę z gałęziami do ziemi, a inni z odsłoniętym pieńkiem itp.
Pozdrawiam
Pod określeniem 'zbędne gałęzie' należy rozumieć gałęzie które nam nie pasują, lub są brzydkie, czy uschnięte - wiadomo są różne gusta niektórzy chcieliby mieć sosnę z gałęziami do ziemi, a inni z odsłoniętym pieńkiem itp.
Pozdrawiam
Roman