Truskawki - uprawa
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 cze 2011, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - uprawa
No i udało mi sie kupic agrotkanine w jednym kawalku na moj kawalek ziemi na truskawki ( 3x4m)
Ziemia sie grzeje a ja zastanawiam sie czy jest roznica miedzy truskawkami w rozsadnikach po 10szt za 10zł a tych kopanych za parenascie groszy sztuka ?
Ziemia sie grzeje a ja zastanawiam sie czy jest roznica miedzy truskawkami w rozsadnikach po 10szt za 10zł a tych kopanych za parenascie groszy sztuka ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przy takiej powierzcni nie ma co się zastanawiać i brać te w 10-cio pakach, dużo większa szansa że się przyjmą. Poza tym kopane to dopiero za miesiąc a te do tego czasu już Ci się dobrze ukorzenią.
Pozdrawiam,
J
J
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
sosik_15
Ja się zastanawiam czemu takie wielki prześcieradło w jednym kawałku. sadząc truskawki na całości biedziie utrudniony dostęp do owoców przy zbiorze,krzaczki się rozrosną ciężko będzie nie podeptać owoców. Wchodząc na agro będziesz nanosił ziemie po deszczu pospływa ona w dołki a chwast tylko na to czeka. Sadząc za gęsto stworzysz doskonale warunki dla szarej pleśni.
Ja się zastanawiam czemu takie wielki prześcieradło w jednym kawałku. sadząc truskawki na całości biedziie utrudniony dostęp do owoców przy zbiorze,krzaczki się rozrosną ciężko będzie nie podeptać owoców. Wchodząc na agro będziesz nanosił ziemie po deszczu pospływa ona w dołki a chwast tylko na to czeka. Sadząc za gęsto stworzysz doskonale warunki dla szarej pleśni.
brak polskich znaków
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 cze 2011, o 20:06
Majs nie bardzo rozumiem dlaczego agro nie moze byc w jednym kawalku ?
Truskawki będę sadził przepisowo
miedzy rzedami okolo 50cm a miedzy sadzonkami okolo 30-40cm.
Truskawki będę sadził przepisowo

- majs
sosik_15
Nie mowie ze nie możesz, to nie mój ogródek. 50cm pomiędzy rzędami ok ale w uprawie pasowo-rzędowej i pozostawienie ścieżki roboczej. Krzaki troszkę się rozrosną już w drugim roku po posadzeniu, bez ścieżki zostanie ok 20 cm miejsca pomiędzy sadzonkami-troszkę mało. Mokra ziemia pod agro to istne lodowisko.
Ja bym polecił rozłożenie 2 pasów agro po 120 cm, wysadzenie 3 rzędów co 40cm i 25 cm w rzędzie, zostanie ścieżka robocza 80 cm bez agro.
Ale to tylko moje sugestie,
Pozdrawiam.
Nie mowie ze nie możesz, to nie mój ogródek. 50cm pomiędzy rzędami ok ale w uprawie pasowo-rzędowej i pozostawienie ścieżki roboczej. Krzaki troszkę się rozrosną już w drugim roku po posadzeniu, bez ścieżki zostanie ok 20 cm miejsca pomiędzy sadzonkami-troszkę mało. Mokra ziemia pod agro to istne lodowisko.
Ja bym polecił rozłożenie 2 pasów agro po 120 cm, wysadzenie 3 rzędów co 40cm i 25 cm w rzędzie, zostanie ścieżka robocza 80 cm bez agro.
Ale to tylko moje sugestie,
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
- czarna_dco
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 mar 2011, o 14:53
A ja tu z pytaniem z innej beczki. Jakieś dwa tygodnie temu dostałam sadzonki truskawek. Sadziłam je w ogromnym upale (niestety) i podlewałam przez kilka dni ale wszystkie liście zwiędły. Myślicie że jest szansa że odbiją na wiosnę pomimo wszystko czy nie?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Podlewaj dalej jak sucho, sam środek może być żywy i truskawka przetrwa. Też bywało że niektóre sadzonki tak powiędły a potem zdziwienie jak środek odżył.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
O tej porze to sadzonki mają już spore korzenie, nie powinny tak paść. Oberwałaś im liście przy sadzeniu?
Środek powinien już odbijać, chyba, że za głęboko posadziłaś i go nie widać.
Środek powinien już odbijać, chyba, że za głęboko posadziłaś i go nie widać.
- majs
czarna_dco
Jeśli odbija to w tym roku. Tak się dzieje w upalne dni, ze listki padają. Jak pisała dominikams głębokość sadzenia tez ma znaczenie.
A jak przygotowałaś stanowisko chodzi mi o nawożenie.
Jeśli odbija to w tym roku. Tak się dzieje w upalne dni, ze listki padają. Jak pisała dominikams głębokość sadzenia tez ma znaczenie.
A jak przygotowałaś stanowisko chodzi mi o nawożenie.
brak polskich znaków
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A to powiedzcie proszę, jak głęboko sadzić nowe sadzonki. Dostanę je z plantacji truskawek za mniej więcej dwa tygodnie.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- majs

Sadząc musisz zwrócić uwagę aby korzenie nie były podwinięte, jak zaczną się prostować mogą wypchnąć sadzonkę.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- czarna_dco
Szczerze to nie nawoziłam niczym a gleba jest dość słaba, po prostu nie byłam przygotowana na taki prezent. Myśle że posadziłam je głęboko, bo teściowa mi tak kazała, żeby nie zmarzły tej zimy:/ No a liści nie obrywałam stąd wiem że zwiędły. Radzicie obciąć już wszystkie liście i czekać czy coś odbije? Powinno odbić w tym roku jeszcze czy jak teraz nic nie wyjdzie jest szansa że na wiosnę ruszą?
- majs
czarna_dco
Jak teraz nic nie wyjdzie to juz po zawodach. Popatrz na rysunek i zobacz jak powinny być wsadzone. Jeśli zasypałaś za głęboko to mogą nie mieć siły wykopać się z pod ziemi. Odkop jedna i zobacz jak wygląda, jeśli ma chęci do życia to odkop resztę i wsadź na odpowiedniej głębokości. Nie ma znaczenia sadzi się zawsze na tej samej głębokości nawet przed zima. to nie ziemniaczki.
Pozdrawiam.
Jak teraz nic nie wyjdzie to juz po zawodach. Popatrz na rysunek i zobacz jak powinny być wsadzone. Jeśli zasypałaś za głęboko to mogą nie mieć siły wykopać się z pod ziemi. Odkop jedna i zobacz jak wygląda, jeśli ma chęci do życia to odkop resztę i wsadź na odpowiedniej głębokości. Nie ma znaczenia sadzi się zawsze na tej samej głębokości nawet przed zima. to nie ziemniaczki.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
- czarna_dco
Ok dziękuję za radę mam nadzieję, że uda się coś uratować:]