Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Czy piwonia krzewiasta to inaczej piwonia chińska lub nazwan

Post »

te nasze najzwyklejsze wychodzące z ziemi to chińskie :) Bulwiaste :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
kakarolina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2011, o 13:59

Re: Uprawa piwonii (peonii)

Post »

czytam i czytam i nadal prawie "guzik" wiem... mamy 1 września i zastanawiam się nad tymi kochanymi piwoniami (mam takie najzwyklejsze, wiec pewnie ogrodowa)... jedni piszą żeby pod koniec września obciąć wszystkie liście i zostawić na zimę małe kikutki, inni piszą, żeby obciąć połowę, a resztę zostawić , a jeszcze inni piszą, żeby nic nie obcinać po prostu związać je razem i zostawić do listopada, a w listopadzie zabezpieczyć, przed mrozami...

jakie jest prawidłowe działanie, aby doprze kwitła w przyszłym roku ??

nad mienie jeszcze, że w tą sobotę mam zamiar ją nieco podnieść widłami do góry.

Kolejne pytanko to takie: jeżeli nie mam obornika to czym ją zasilić przed zimą?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obcinam liście piwoniom późną jesienią, kiedy już zrobią się brzydkie. Obcinam również podczas przesadzania / rozsadzania. Jeśli nie masz obornika to możesz podrzucić kompostu, innego nawozu typu granulki nie ma sensu podsypywać, żadnego pożytku przez zimę z tego nie będzie, roślina go nie wykorzysta. Sztucznym nawozem to dopiero podsypuję na wiosnę.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłam kilka piwonii,chciałabym zrobić dla nich dobre stanowisko.Czy mogę dodać przekompostowanego obornika do dołka i zmieszać /leży ok. 1 roku/ Może lepiej kupić specjalnej ziemi ogrodniczej w worku i w taką je posadzić.Jak radzicie.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alicjo - na pewno piwoniom obornik wystarczy a nawet ci podziękują :P
Przekop ze swoją ziemią, pomieszaj i pamiętaj że piwonie wcale tak głęboko się nie korzenią.
Piwonie spokojnie w tym samym miejscu rosną i kwitną przez wiele lat.
Daj spokój ze "specjalną" ziemią, dadzą sobie radę w naszej :wink:
Uważam że piwonie nie potrzebują specjalnej opieki, tylko płytkiego sadzenia.
edyta_kk
100p
100p
Od: 12 maja 2011, o 21:34

Post »

Właśnie dostałam dwie piwonie i nie wiem co z nimi zrobić: przetrzymać do maja, zadoniczkować, czekać do maja i wtedy przesadzić, czy już teraz wprost do ziemi? Ale po przeczytaniu wątku aż boję się zapytać... :?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Bez obaw możesz sadzić do gruntu, one nawet w razie przymrozków dadzą sobie radę. :P
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Właśnie odpowiadałam Edycie na pw-nie polecam jeszcze wsadzać do gruntu.Ziemia zimna,u mnie nawet jeszcze podmrożona,kłącza wyciepliły się w sklepach,a nawet otrzymane/wykopane u kogoś/ są zawsze poranione.Uważam,że trzeba przetrzymać w jakimś pojemniku-doniczki,wiaderka, w chłodnych pomieszczeniach,szklarniach.Wsadzić jak się zrobi ciepło.
Halina
edyta_kk
100p
100p

Post »

Ok, już wiem. :) Powsadzam zatem do większych donic i wyniosę do piwnicy na okienko. Tam jest jakieś 5-10 stopni, będzie ok? Kłącza faktycznie kupione w sklepie więc na takie zimno nie wystawię.
edyta_kk
100p
100p

Post »

Zmiana planów, piwonie poszły wprost do gruntu. Wiecie co mnie przekonało? W zeszłym roku, jakoś końcem sierpnia postanowiłam jedną z kęp podzielić i wsadzić w inne miejsca i tak też uczyniłam. Jednak nie doliczyłam się wszystkich kawałków. Jeden znalazłam wczoraj, przeleżał całą jesień i zimę na wierzchu, nie wkopany, nie wysuszony i cały pokryty małymi, czerwonymi kłami. :) Tak sobie więc pomyślałam, że skoro zimowy mróz go nie zabił, to jakieś drobne przymrozki też nie powinny. Tak więc uzgodniliśmy (ja i moje piwonie), że idą do ogrodu. :)
Jak się nie uda to będzie mi szkoda zwłaszcza jednej, bo ma być pomarańczowa, a takiej nie widziałam jeszcze. :)
giga100
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 mar 2012, o 22:20

Piwonie

Post »

Mam piwonie parę lat po przekwitnięciu ścinam je zupełnie, nie wiem czy dobrze robię
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Re: piwonie

Post »

Z moich doświadczeń wynika, że dla piwonii to nie ma żadnego znaczenia. Jeśli kwitnie to rób tak dalej. Jedyne moje zastrzeżenie to nie ścinać natychmiast po przekwitnięciu tylko dać jej trochę czasu żeby produkty fotosyntezy odżywiły karpę. Czyli poczekaj aż zaczną zasychać.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Czy sadząc wiosną młode Piwonie (kłącza wraz z oczkami) trzeba jakość szczególnie przygotować ziemię czy wystarczy uniwersalna ziemia ogrodowa?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Daję kompostu albo przekompostowanego obornika , ale robię tak z wszystkimi bylinami, które sądzę.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
belladona
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2012, o 22:42

Post »

Witam. Dzisiaj miałam na działce fajna niespodziankę...
Mamy działkę od ok półtora roku. Byla tam piwonia jeszcze od poprzednich właścicieli. Wypościła kilka łodyg, liście były jakieś takie skarłowaciałe. Nie kwitła. Chciałam jej dać szanse, ale maż podczas mojej nieobecności przekopał ogród i piwonie wcięło. Bardzo lubię te kwiaty i kupiłam teraz na wiosnę kilka egzemplarzy i już wypuszczają kiełki, a nawet łodygi to wiem jak wyglądają. A niespodziankę miałam taka: Idę dzisiaj do kompostu wysypać fusy od kawy,patrze, a tam pełno kiełków piwonii, i czerwone łodygi (wcale nie są skarłowaciałe jak przedtem)...Piwonia przeżyła ;:138 była tam cala zimę tylko lekko ziemia przysypana. Przesadziłam ja od razu w odpowiednie dla niej miejsce. To był ogromny korzeń, a właściwie dwa bo mój maż pewnie ja w zeszłym roku poćwiartował przy przekopywaniu :roll:
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”