Identyfikacja traw
- Olusia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikacja traw
Czy tu już nikt nie zagląda 

-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
Zagląda ... ale akurat nie potrafi rozpoznać trawy
;-)

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
W wyniku moich poszukiwań identyfikujących moją trawę natknęłam się m.in. na tatarak trawiasty Ogon, to być może ona. Może to dziwne że odpowiadam sama sobie, ale być może komuś się to przyda.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam prośbę o identyfikację dwóch traw, które zagościły u mnie w zeszłym roku
Pierwsza trawa trafiła do mnie przypadkowo z terenów bagiennych, jest ekspansywna. W tym roku pojawiły się 6 młodych odrostów w odległości 0,5 metra ( rozrasta się w formie pierścienia ).

Druga zagościła u mnie po wysianiu mieszanki traw jednorocznych, ale raczej nie jest jednoroczna bo teraz wyrastają młode źdźbła i widać że nie rosną z nasion. Trawa jest wysoka, tak z 150 cm ma w pełni lata. Jak kwitnie nie pamiętam ale nasiennik przypomina mi nasiennik sorgo. Jest duży i ciężki.
Brzeg liścia jest wybarwiony na kolor żółty ( teraz jeszcze tego dokładnie nie widać )

Będę wdzięczna za pomoc w identyfikacji tych traw.
Pierwsza trawa trafiła do mnie przypadkowo z terenów bagiennych, jest ekspansywna. W tym roku pojawiły się 6 młodych odrostów w odległości 0,5 metra ( rozrasta się w formie pierścienia ).

Druga zagościła u mnie po wysianiu mieszanki traw jednorocznych, ale raczej nie jest jednoroczna bo teraz wyrastają młode źdźbła i widać że nie rosną z nasion. Trawa jest wysoka, tak z 150 cm ma w pełni lata. Jak kwitnie nie pamiętam ale nasiennik przypomina mi nasiennik sorgo. Jest duży i ciężki.
Brzeg liścia jest wybarwiony na kolor żółty ( teraz jeszcze tego dokładnie nie widać )

Będę wdzięczna za pomoc w identyfikacji tych traw.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Na pierwszym zdjęciu jest turzyca , chyba turzyca zaostrzona (Carex acuta) . Na drugim trawa podobna do spartyny grzebieniastej "Aureomarginata" ( Spartina pectinata "Aureomarginata" ) , jest bardzo ekspansywna , z silnymi rozłogami trudnymi do wytępienia .
- esony1
Dzięki za info, tak pierwsza trawa to zdecydowanie turzyca zaostrzona, co do identyfikacji drugiej trawy trochę nie zgadza mi się. Przeglądając zdjęcia w necie kwiatostan jest taki miotlasty. Na mojej trawie kłos był bardzo ciekawy, przypominał kolbę dla kanarków / papug sprzedawaną w sklepach ogrodniczych
( skręcony sznur wielu koralików ) był szybko sprzątnięty przez ptaki
Będę jej się bacznie przyglądała
Jeszcze raz dzięki za info...

Będę jej się bacznie przyglądała
Jeszcze raz dzięki za info...

pozdrawiam
Edyta
Edyta
To może jakieś prosoesony1 pisze:kłos był bardzo ciekawy, przypominał kolbę dla kanarków / papug sprzedawaną w sklepach ogrodniczych ( skręcony sznur wielu koralików ) był szybko sprzątnięty przez ptaki
- esony1

Wcześniej się nie interesowałam co posiadam w ogrodzie, będąc pewną że wysiewam nasiona jednoroczne, ale teraz

Nie jestem jeszcze mocna w trawach... a prawdę powiedziawszy słabiutka

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Esony1
MOŻE to coix lacryma (Łzy Hioba)?
MOŻE to coix lacryma (Łzy Hioba)?
- esony1
Nieee, miałam coix lacryma, ta trawa inaczej wygląda. Widzę już że zaczyna się rozłazić, wlazła mi w Red Baron ( imperata cylindrica ). Zrobię za jakiś kolejne zdjęcia może będzie łatwiejsza do identyfikacji
, wydaje mi się że to jakieś proso. Zobaczymy

pozdrawiam
Edyta
Edyta
Jaki miskant
Pytanie oczywiście do znawców tematu - zobaczyłam ten miskant u znajomej -zjawisko wręcz nieziemskie,sama kępa niewysoka w typie fontannowym, zwisająca ,liście dość szerokie,obecnie kwitnie na wysokość powiedzmy ok 1,5-1,8 m całą fontanną srebrzystych,perełkowatych, rozcapierzonych kłosków.Z daleka całość wyglądała jak gęsta sieć fajerwerków.Z powodów oczywistych nie wypadało mi robić zdjęć, proszę może uda się zidentyfikować to cudo? Mam bowiem obiecaną kępkę na wiosnę ,ale ja muszę wiedzieć co to za miskant.
Nie jest to nic z nowszych odmian ,bo rośnie u niej już kilka lat.

Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Re: Jaki miskant
Srebrzyste kwiatostany ma 'Silberfeder', jest to jeden z wyższych miskantów i dostępny od dłuższego czasu.
Selli - chyba masz rację,po przejrzeniu w necie odnośnie Silberfeder,myślę,że to jest właśnie ten,aczkolwiek ten u znajomej miał bardziej rozciapirzone kłoski i wszystkie zwrócone nie do góry tylko do przodu, do widza,co dawało niesamowity efekt.Jak będę u niej ( o ile będę),to spróbuję cyknąć po cichu fotkę.
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Może to miscanthus Kleine Fontaine
.
Kwitnie mniej więcej o tej porze (nieco wcześniej niż inne) i ma takie srebrzyste fontannowe kwiatostany.

Kwitnie mniej więcej o tej porze (nieco wcześniej niż inne) i ma takie srebrzyste fontannowe kwiatostany.
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy to jest Miscanthus sacchariflorus czy coś innego? Po przeleceniu kilku wątków ta mi najbardziej pasuje. Muszę pilnie ją zidentyfikować i poproszę mądre głowy o pomoc 
Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...

Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2