Patrząc na fotki stwierdziłem że dobrze zrobiłem zamawiając nasiona Delonix regia. Bardzo pięknie wyglądają wasze roślinki.
Prosiłbym bardzo o podanie mi informację jak należy przygotować nasiona do siewu i do jakiej ziemi najlepiej je wysiać abym szybko mógł cieszyć się widokiem tych roślinek.
Jak zamówiłeś nasiona to pewnie otrzymasz z nimi odpowiednie informacje. Ja do swoich nasion zawsze dodaje dokładny opis uprawy i wysiewania nasion. Na wszelki wypadek podam kilka informacji. Delonix regia nie ma specjalnych wymagań co do podłoża, uniwersalna ziemia kwiatowa będzie dobra.
Nasiona mają twardą osłonkę więc bez odpowiedniego przygotowania będą długo kiełkować, o ile w ogóle wykiełkują. Można zastosować skaryfikacje czyli mechanicznie uszkodzić osłonkę papierem ściernym lub obcążkami. Następnie nasiona namoczyć przez 24 godziny. Sam z powodzeniem stosowałem inna metodę - wrzucałem nasiona do 1/3 - 1/2 szklanki wrzątku i zostawiałem tak na dobę. Następnie wysiałem na głębokości 2cm. Po potraktowaniu wrzątkiem wykiełkowało mi blisko 100% nasion w ciągu kilku dni.
Wielkie dzięki- aleście mnie pocieszyli bo ja kupiłam nasionka tej roślinki było 9 szt już wsiałam i myślałam, że się doczekam kwiatów za trzy lata -pewnie ich w ogóle nie będzie cha cha cha. pozdrawiam Halina.
Oj , kusicie mnie ....
Mam jednak pytanie . Widzialam kiedys ta rosline na jakiejs aukcji . Czy ta roslina jest do hodowania w domu czy na zewnatrz? To drzewko chyba rosnie gdzies w tropikach W naszych warunkach klimatycznych jest to chyba niemozliwe aby hodowac je w ogrodzie Drzewko jest piekne .....
A tak wygląda w naturze z fotografowane w Maroku.
Bardzo bym chciała żeby mi kiedyś zakwitł. Myślę że większe rośliny przechowuje się przez zimę tak jak np bugen willę, lub ołownik czy inne rośliny tropikalne.
Swoje nasionka Delonix Regia wysiałam prawie 3tyg temu. Zalałam je wrzątkiem i odstawiłam na 24h, następnie wsadziłam na głębokość 2cm do ziemi uniwerslanej i postawiłam w ciepłym miejscu (>25st.C). Jeszcze nic nie wzeszło Czy to znaczny że już nie wyrosną? Wam powychodziły już po kilku dniach.... Nasiona kupiłam na allegro, są firmy TORAF. Czy ktoś z Was miał może jakieś doświadczenia z tą firmą? Skąd mieliście swoje nasionka??
Właśnie dzisiaj zamierzam nasionka wrzucić do wrzątku a jutro po południu wsiać do ziemi.
Równierz ja KACHA nasiona mam z firmy TORAF, mam nadzieję że będę się zaliczał do tych osób którym nasiona wzeszły po kilku dniach. Ale czas Pokaże. Jedno pytanko... Czy po wsianiu, należy zachować się podobnie jak w przypadku palm??? tj, nałożyć na doniczkę woreczek i stworzyć siewce mikroklimat???