Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kryska pisze:Co tam słychać u hodowców Delonx.
Krysiu, wszystkie roślinki mi się sypią, ale Delonix - pięknie, choć wolno - rośnie :D

Obrazek

Pawle, Twoja delonix zapiera dech - cudo! ;:228
Paweł Garski
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 lis 2007, o 23:14
Kontakt:

Post »

Miło że się Wam podoba, dziękuje :)
Dodam jeszcze że za Delonix stoi hoja i kawa (drzewko ma już 2 metry i się do sąsiadów przebija ;-) )
graved
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 mar 2007, o 08:40

Co z nasionkami?

Post »

Patrząc na fotki stwierdziłem że dobrze zrobiłem zamawiając nasiona Delonix regia. Bardzo pięknie wyglądają wasze roślinki.
Prosiłbym bardzo o podanie mi informację jak należy przygotować nasiona do siewu i do jakiej ziemi najlepiej je wysiać :?: abym szybko mógł cieszyć się widokiem tych roślinek.
Paweł Garski
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 lis 2007, o 23:14
Kontakt:

Post »

Jak zamówiłeś nasiona to pewnie otrzymasz z nimi odpowiednie informacje. Ja do swoich nasion zawsze dodaje dokładny opis uprawy i wysiewania nasion. Na wszelki wypadek podam kilka informacji. Delonix regia nie ma specjalnych wymagań co do podłoża, uniwersalna ziemia kwiatowa będzie dobra.

Nasiona mają twardą osłonkę więc bez odpowiedniego przygotowania będą długo kiełkować, o ile w ogóle wykiełkują. Można zastosować skaryfikacje czyli mechanicznie uszkodzić osłonkę papierem ściernym lub obcążkami. Następnie nasiona namoczyć przez 24 godziny. Sam z powodzeniem stosowałem inna metodę - wrzucałem nasiona do 1/3 - 1/2 szklanki wrzątku i zostawiałem tak na dobę. Następnie wysiałem na głębokości 2cm. Po potraktowaniu wrzątkiem wykiełkowało mi blisko 100% nasion w ciągu kilku dni.
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

NASIONKA

Post »

Wielkie dzięki- aleście mnie pocieszyli bo ja kupiłam nasionka tej roślinki było 9 szt już wsiałam i myślałam, że się doczekam kwiatów za trzy lata -pewnie ich w ogóle nie będzie cha cha cha. pozdrawiam Halina. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja swoje Delonix również wysiałem i muszę powiedzieć, że sposób z wrzątkiem jest skuteczniejszy. Roślinka wykiełkowała już po 5 dniach :)
Dawid
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moje nasionka już pęcznieją - jutro wysiew :) zobaczymy jak szybko wzejdą :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
lipka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sty 2008, o 16:09

Post »

Oj , kusicie mnie ....
Mam jednak pytanie . Widzialam kiedys ta rosline na jakiejs aukcji . Czy ta roslina jest do hodowania w domu czy na zewnatrz? To drzewko chyba rosnie gdzies w tropikach :?: W naszych warunkach klimatycznych jest to chyba niemozliwe aby hodowac je w ogrodzie :?: Drzewko jest piekne .....
(NL1)
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Z tego co wiem to roślinka do domu :P
Może latem pobyt w ogrodzie jej nie zaszkodzi :?: ale niech to potwierdzą Ci którzy hoduję dłużej :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Płomień afryki

Post »

Moje siewki ztego roku Obrazek

A tak wygląda w naturze z fotografowane w Maroku.
Bardzo bym chciała żeby mi kiedyś zakwitł. Myślę że większe rośliny przechowuje się przez zimę tak jak np bugen willę, lub ołownik czy inne rośliny tropikalne. Obrazek
Kacha
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sty 2008, o 11:12

Post »

Swoje nasionka Delonix Regia wysiałam prawie 3tyg temu. Zalałam je wrzątkiem i odstawiłam na 24h, następnie wsadziłam na głębokość 2cm do ziemi uniwerslanej i postawiłam w ciepłym miejscu (>25st.C). Jeszcze nic nie wzeszło :( Czy to znaczny że już nie wyrosną? Wam powychodziły już po kilku dniach.... Nasiona kupiłam na allegro, są firmy TORAF. Czy ktoś z Was miał może jakieś doświadczenia z tą firmą? Skąd mieliście swoje nasionka??
michalchrzanow
50p
50p
Od: 4 sty 2008, o 21:00

Post »

Witam:)

Właśnie dzisiaj zamierzam nasionka wrzucić do wrzątku a jutro po południu wsiać do ziemi.
Równierz ja KACHA nasiona mam z firmy TORAF, mam nadzieję że będę się zaliczał do tych osób którym nasiona wzeszły po kilku dniach. Ale czas Pokaże. Jedno pytanko... Czy po wsianiu, należy zachować się podobnie jak w przypadku palm??? tj, nałożyć na doniczkę woreczek i stworzyć siewce mikroklimat???
clawin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 mar 2008, o 10:38

Post »

Witam

Jakiej ziemi należy używać do uprawy Delonix Regia. Czy na dno doniczki należy dać piasku,żwirku lub Keramzytu aby zapewnić dobry drenaż?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”