Wszystko o skalniakach:Skalniak i chwasty. Materiał skalny, Podłoże pod rośliny skalne

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Skalniak i chwasty.

Post »

.....a ja chciałam na rogu działki pod siatką pomyśleć o małym skalniaczku (mam troszkę polnych uzbieranych
moim problemem jest jak oddzielić się od wysokiej trawy(i chwastów) sąsiada nie sadząc niczego wysokiego aby nie zacieniać miejsca(trawa jest rzadko tam koszona i często zawiązuje nasiona)
:wit Panie Pawle czy mogłabym prosić o jakieś sugestie .....?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Przydało by się zdjęcie tego miejsca. Na razie nie bardzo łapię o co Ci chodzi.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Panie Pawle tam Obrazek myślę o założeniu skalniaka(będzie mógł rozrastać sie na boki ...) za siatką szaleje busz traw sąsiadów w ziemię da się wkopać jakąś zaporę -ale czy to wystarczy?
.........a na czym polega optyczne powiększenie skarpy?
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Przede wszystkim odsunął bym skalniak od obu ścian ogrodu o jakieś 1,5 m, a przy ogrodzeniu posadził bym żywopłot, który prowadził bym do wysokości płotu. Będzie spełniał dwa zadania. Będzie tłem dla skalniaka i zasłoni to co jest u sąsiadów.

Od strony płotu z obu stron zrobił bym 60- 100 cm kamienny murek oporowy, który był by ograniczeniem dla skalniaka od strony żywopłotu i pozwoli na swobodny dostęp do niego w przypadku jego formowania. Podobnie jak to jest zrobione tutaj, po prawej stronie widoczny ten murek, zrobiony bez zaprawy tzw. suchy mur.

Obrazek

A tak wygląda lewa strona skalniaka, gdzie na rogu na samym dole, widoczny duży kamień stanowiący początek tego murka biegnącego w prawo, wzdłuż ogrodzenia posesji.

Obrazek

Skalniak można wtedy robić w kierunku ogrodu i wzdłuż obu ścian ogrodzenia w formie niekształtnego wycinka koła.
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:180 ;:180 ;:196 dziękuję-to bezcenne rady panie Pawle teraz tylko przemyśleć to i zaplanować .....no i do dzieła :heja
a to za pomoc
Obrazek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

A tak wyglądał ten skalniak w ubiegłym roku - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p1586537 Robiony był w 2007 roku w maju, czyli po trzech latach od powstania. Gdybyś potrzebowała informacje bardziej szczegółowej dotyczące strony technicznej budowy skalniaka to wal śmiało. Mam zdjęcia z okresu jego budowy.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”