Krokosmia, montbrecja, cynobrówka (Crocosmia)
Re: Krokosmia - zdjęcia, uprawa
A może to zależy od głębokości sadzenia cebul, im płycej posadzone tym bardziej wymarzają
Ja pierwszy raz nie wykopałam czerwonej 'Lucyfer' tej zimy i większość nie odbiła.Coś tam jednak się uchowało i teraz to wykopię.Jednak u mnie w lutym był silny mróz bez śniegu, a w miejscu posadzenia kilka gałązek iglastych.Jakoś specjalnie nie okrywałam, bo liczyłam na śnieg.bettii pisze:Witam
Ja mam właśnie czerwoną pierwszy rok i nie wiem wykopać czy zostawić
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
bardzo podoba mi się krokosmia, tutaj na forum nie udało mi się jej zdobyć, kupiłem wiosną ostatnią paczkę w biedronce z 9 cebulkami. Wszystkie wykiełkowały, kwitnie 5 na pomarańczowo-żółto, są naprawdę bardzo dekoracyjne ... Na zimę okryję i zostawię w gruncie, bo nie za bardzo wiem jak je przechować po wyrwaniu z ziemi jesienią ...
Rysiek
Mój sposób opisany na str.2 przez szereg lat się sprawdzał.
- Krycha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Ja wykopuję zawsze, przechowują się bardzo dobrze właściwie to 100% w normalnej piwnicy. aby nie za sucho.
Co do zostawienia w gruncie, chyba przeżywają te które są bardzo głęboko posadzone, Poza tym myślę ze na drugi, czy trzeci rok są zanadto zagęszczone , co za tym idzie i drobniejsze.
Gdy zacznę wykopywać wstawię zdjęcia , jak z nimi postępować.
Co do zostawienia w gruncie, chyba przeżywają te które są bardzo głęboko posadzone, Poza tym myślę ze na drugi, czy trzeci rok są zanadto zagęszczone , co za tym idzie i drobniejsze.
Gdy zacznę wykopywać wstawię zdjęcia , jak z nimi postępować.
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
na pewno bardzo się przyda pomoc kogoś doświadczonego w przechowywaniu krokosmii.
Moja piwnica pod domem gospodarczym jest wilgotna, jak przechowywałem w niej karpy dalii to pokrywały się pleśnią, niektóre nawet gniły, z tego powodu zrezygnowałem z posiadania dalii
Moja piwnica pod domem gospodarczym jest wilgotna, jak przechowywałem w niej karpy dalii to pokrywały się pleśnią, niektóre nawet gniły, z tego powodu zrezygnowałem z posiadania dalii
Rysiek
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Moje Krokosmie czerwone od Krysi chyba za późno posadziłam, bo kwitną na razie dwie, ale są śliczne.
pozdrawiam Ewa
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja moich nie wykopywałam i rosną bardzo ładnie. Nie zauważyłam ,żeby się szczególnie zagęściły, ale prawdą jest ,że są chyba głęboko wsadzone
Moje wypuściły piękne, długie, zielone łodyżki i.... nic nie zakwitło do tej pory
regulamin
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Ja swojej też nie wykopuje i co roku kwitnie ale co do jakości kwitnienia to jak się teraz zastanowię to chyba Krysia rzeczywiście ma rację. Nie przyszło mi do głowy że to przez to więc w tym roku może jednak wykopię? Przynajmniej część i zobaczę czy widać różnicę
Paulina
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Jeśli ktoś chce wykopywać t to już chyba czas. Te pędy które teraz wypuszcza zaschną po wysuszeniu. Zrobię potem zdjęcie. Myślę, że gdyby zostawić ją teraz w ziemi te pędy bardzo osłabiłyby cebulkę. Ale to jest tylko moje prywatne zdanie.
Na dolnym zdjęciu, suszą się krokosmie i mieczyki, które kwitły najwcześniej.
Reszta jeszcze w gruncie, niektóre będą jeszcze kwitły. Niektóre w ogóle nie zakwitną w tym roku, ale za to mają bardzo ładne cebulki, na przyszły rok, będą z nich piękne kwiaty.
Co do wykopywania krokosmii na zimę, ani nie polecam, ani nie zabraniam, dzielę się tylko swoim doświadczeniem.
Na dolnym zdjęciu, suszą się krokosmie i mieczyki, które kwitły najwcześniej.
Reszta jeszcze w gruncie, niektóre będą jeszcze kwitły. Niektóre w ogóle nie zakwitną w tym roku, ale za to mają bardzo ładne cebulki, na przyszły rok, będą z nich piękne kwiaty.
Co do wykopywania krokosmii na zimę, ani nie polecam, ani nie zabraniam, dzielę się tylko swoim doświadczeniem.
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Krystyno, ile czasu mniej więcej mineło od zakończeniu kwitnienia do momentu w którym wykopywałaś swoje krokosmie? Moje zakwitły miesiąc po Twoich i własnie kończą kwitnąć.