MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
Mam pytanko. Czy można już kokony wyjmować z rurek i umieścić je w lodówce, czy jeszcze poczekać? Kiedy jest na to najodpowiedniejszy moment?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Proponuję przeczytać ten temat od początku, a dowiesz się w zasadzie wszystko co jest potrzebne do hodowli dzikich pszczół.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Nie mam czasu czytać 71 stron. Prosiłbym o krótką odpowiedz na zadane powyżej pytanie.
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uważam że już można wyjmować kokony z rurek.
Jednak zaleca się wyjmować dopiero pod koniec września.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=42
post z 21 listopada
Pozdrawiam
Jednak zaleca się wyjmować dopiero pod koniec września.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=42
post z 21 listopada
Pozdrawiam
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
gborek gdybyś w marcu 2010 w ogóle przeczytał ten wątek od początku to nie musiałbyś teraz zadawać pytania na które odpowiedzi są na początku
-
- Kontakt:
A ja również nie mam czasu aby Ci kilka razy odpowiadać na to samo pytanie które już zadawałeś we wrześniu 2010 r 2 razy.gborek pisze:Nie mam czasu czytać 71 stron. Prosiłbym o krótką odpowiedz na zadane powyżej pytanie.
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1#p1802861
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 9#p1803829
I już wtedy otrzymałeś na nie odpowiedź.
Jestem ciekaw, czy będziesz się pytał o to samo co roku jesienią, czy w końcu to zapamiętasz.
Dlatego właśnie prosiłem abyś przeczytał ten watek jeszcze raz, bo są tu już w zasadzie wszystkie odpowiedzi na pytania dotyczące murarek trzeba jedynie chcieć je znaleźć.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- Funkmaster
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 lut 2010, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja pewnie zacznę w październiku segregować i wyjmować kokony
W tym roku pierwszy rok mam nożycówkę pospolitą nie wiem na jakim poziomie powinny się rozmnożyć ale coś nowego zakleiły.
Co do siedliska wielokrotnego użytku to u mnie wielki niewypał nigdy więcej szkoda czasu. Trzeba pomyśleć jakie usprawnienia można zastosować do cięcia rurek. I tu prośba może macie jakieś sposoby jakaś maszynka, piła ???
A i w tym roku koło garaży umieściłem 71 rurek z czego tylko 12 było pustych.
Reszta rurek z kokonami jeszcze na plantacjach.
W tym roku pierwszy rok mam nożycówkę pospolitą nie wiem na jakim poziomie powinny się rozmnożyć ale coś nowego zakleiły.
Co do siedliska wielokrotnego użytku to u mnie wielki niewypał nigdy więcej szkoda czasu. Trzeba pomyśleć jakie usprawnienia można zastosować do cięcia rurek. I tu prośba może macie jakieś sposoby jakaś maszynka, piła ???
A i w tym roku koło garaży umieściłem 71 rurek z czego tylko 12 było pustych.
Reszta rurek z kokonami jeszcze na plantacjach.
Przyszły Rolnik ;)
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Mam już drugi rok Murarki, więc chciałam podzielić się moim skromniutkim doświadczeniem.
Zimę Murarki spędziły w altance, w rurkach.
Nowe rurki mam z miskanta, niektóre mają malutką średnicę, chyba poniżej 4mm, i też są zasiedlone. Wyraźnie są omijane rurki wykonane z szarego papieru, jedna tylko zasiedlona.
W tym roku poumieszczałam rurki z trzech stron altanki, nie dałam tylko od północy. Najwięcej było zasiedlonych od strony zachodniej, najmniej od południa.
Szkoda, że w tym roku mróz zniszczył kwiaty na wielu drzewach i krzewach, bo dzięki murarkom można było liczyć na obfite plony.
Zimę Murarki spędziły w altance, w rurkach.
Nowe rurki mam z miskanta, niektóre mają malutką średnicę, chyba poniżej 4mm, i też są zasiedlone. Wyraźnie są omijane rurki wykonane z szarego papieru, jedna tylko zasiedlona.
W tym roku poumieszczałam rurki z trzech stron altanki, nie dałam tylko od północy. Najwięcej było zasiedlonych od strony zachodniej, najmniej od południa.
Szkoda, że w tym roku mróz zniszczył kwiaty na wielu drzewach i krzewach, bo dzięki murarkom można było liczyć na obfite plony.
Waleria
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja zamierzam wyłuskać kokony dopiero przed zimą, ponieważ chcę je przechować luzem w zimnym garażu.
Nie mam tego zbyt wiele ale wprowadziły się też inne gatunki, które pozaklejały rurki w niemal identyczny sposób jak murarki. Nie wiadomo co z nimi zrobić..
Nie mam tego zbyt wiele ale wprowadziły się też inne gatunki, które pozaklejały rurki w niemal identyczny sposób jak murarki. Nie wiadomo co z nimi zrobić..
Pozdrawiam, Maciek.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Osobiście nie widzę się w dobrym stanie jeśli moja żonka znalazła by jakieś kokony w lodówce.....
-
- Kontakt:
Nie mam z tym problemów, mojej już nie zaskoczę niczym. Przyzwyczaiłem Ją wcześniej, systematycznie trzymając w lodówce białe i czerwone robaki na ryby. Nieruchome kokony Jej nie wzruszają.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest takie trafne powiedzenie:Lenortozo pisze:Fajna zabawa z tymi pszczołami szkoda że tak krótko pracują .Tak się zaszczepiłem że planuję postawić pasiekę miodnych pszczół .Mogę mieć dwa ule tyle na razie się dowiedziałem.Wszelkie podpowiedzi analizuje pozdrawiam
" za pszczoły można kupić woły( bydło) albo oddać woły".
To kosztowne hobby ale człowiek dopóki nie straci nie uwierzy
Czy macie jakieś obserwacje dotyczące tego od której strony świata murarki wolą wchodzić do rurek? Lepiej po nasłonecznionej bardziej, czy w cieniu?
Wolą domki przyklejone do domów czy budynków gospodarczych czy tez wolnostojące?
Częściej się zadamawiają pod drzewami czy w wolnej nasłonecznionej lub zacienionej przestrzeni?
Wolą domki przyklejone do domów czy budynków gospodarczych czy tez wolnostojące?
Częściej się zadamawiają pod drzewami czy w wolnej nasłonecznionej lub zacienionej przestrzeni?
Pozdrawiam.