http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=2818
Admin
Spis części pierwszej.
1. Nalewka z dzikiej róży
2. Nalewka z malin
3. Nalewka ziołowa
4. Nalewka z rodzynek i cytryn
5. Likier z kwiatu lipy
6. Nalewka kawowa
7. Likier z aronii
8. Miodówka z cytryn
9. Nalewka z aronii
10. Dereniówka "dziadka Feliksa"
11. Nalewka wiśniowa
12. Nalewka z mirabelki
13. Nalewka z żurawiny
14. Nalewka z ciemnych winogron
15. Nalewka na skórkach pomarańczowych
16. Nalewka imbirowa
17. Nalewka lawendowa
18. Likier ziołowy
19. Nalewka malinowa II
20. Nalewka z pigwowca lub pigwy
21. Winko - Nalewka z czarnej jagody - borówki
22. nalewka cytrynowo-kawowa
23. NALEWKA WIŚNIOWO - MIĘTOWA
24. NALEWKA MALINOWA
25. NALEWKA TZW. ŻENICHA
26. NALEWKA WĘGIERKOWA
27. Malibu
28. CIOCIOSAN
29. Pigwówka
30. Nalewka świąteczna
31. Żurawinówka
32. Nalewka brzoskwiniowa
33. Wrzosówka czyli miód z prądem
34. Rewelacyjna naleweczka sosnowa
35. Niebo w gębie
36. Ajerkoniak
37. Bowl z melisą
38. Ajerkoniak
39. Pigwówka
40. Nalewka z kwiatów bzu czarnego
41. Arbuzówka
42. Nalewka cytrynowo-miętowa
43. Mandarynkówka
44. Nalewka morelowa, 45. Nalewka wytrawna na skórkach pomarańczowych
46. Nalewka malinowa, 47. Nalewka wiśniowa, 48. Morelówka, 49. Nalewka gruszkowa, 50. Nalewka z czarnych porzeczek, 51. Pigwówka
52. Nalewka aroniowa
53. Nalewka wiśniowa na miodzie
54. Adwokat
55. Wiśniak
56. Nalewka " Na rowerze"
57. NALEWKA NA ŚWIERKU
58. Smocza Krew
59. Serce Batiara - Likier kresowy
60. Nalewka aloesowa, 61. Nalewka agrestowa, 62. Nalewka Cytrynowa, 63. Nalewka z czarnych porzeczek, 64. Nalewka gruszkowa, 65. Nalewka z jeżyn, 66. Jeżynówka z wanilią, 67. Nalewka malinówka, 68. Nalewka miętowa, 69. Nalewka z lipy, 70. Nalewka z orzechów włoskich, 71. Nalewka z owoców dzikiej róży, 72. Nalewka pigwowa, 73. Nalewka pomarańczowa, 74. Nalewka z rokitnika, 75. SYROP Z MNISZKA
76. Cytrynówka trochę inaczej
77. Likier malinowy
78. Nalewka z czarnego bzu, dzikiej róży i liści malin
79. Tarninówka z Moczydła (autorstwa Fridy)
80. Nalewka głogowo-miodowa, 81. Likier głogowo-tarninowy
82. Tofikówka
83. Malibu
84. Nalewka miętowa
85. Nalewka góralska
86. Nalewka z rajskich jabłek
87. Limoncello, 88. Krem Limon cello
89. Ajerkoniak na maśle
90. Nalewka z truskawek
91. Nalewka truskawkowa II
92. Nalewka na gruszkach 3 , 93. Pacharán- czyli tarnina po hiszpańsku, 94. Nalewka z czarnego bzu, dzikiej róży i liści malin
95. Czeresnówka
96. Limoncino z wódki
97. Nalewka z kwiatów bzu
98. Nalewka truskawkowa
99. Nalewka z czarnych porzeczek - Smorodinówka
100. NALEWKA WIEJSKA
101. Brzoskwiniówka ( morelówka)
102. Orzechówka - nalewka z orzechów
103. Moja Naleweczka Wiśniowa
104. Orzechówka - nalewka z orzechów
105. Nalewka z łuskanych orzechów włoskich
106. Kozuba
107. proboszczówka
108. KUKUŁKÓWKA
109. Jabłkóweczka
110. Nalewka na czarnym bzie
111. Cytrynówka
112. Ratafia z czerwonych porzeczek
Spis części drugiej
1.Smorodina czyli nalewka z czarnej porzeczki
2. Nalewka na wiśniach, 3. Nalewka z Aronii, 4. Nalewka śliwkowa
5.Gruszkówka
6. Nalewka na pigwach (Cydonia oblonga) I, 7. Nalewka z pigwy na arcydzięglu, 8. Nalewka na pigwie (Cydonia oblonga)II, 9. Nalewka na owocach pigwowca japońskiego (Chaenomeles japonica )
10. Nalewka z owoców czarnego bzu
11. Nalewka z soku z aronii
12. Jarzębiak
13. Koniak szybki I, 14. Koniak szybki II, 15. Koniak szybki z kawą, 16. Prawie koniak, 17. Najprostszy koniak
18. Mirabelkówka
19. Nalewka z owoców dzikiej róży
20. Nalewka z dzikiej róży
21. Przepis na nalewkę kresową "Żenicha"
22. Szybka nalewka na cytrusach
23. Nalewka z pigwy, 24. Nalewka z malin
25. Cytrynówka bez miodu
26. Szybka cytrynówka
27. Cytrynówka niezawodna
28. Nalewka z pędów sosen
29. Miód pitny
30. Nalewka miętowa
31. "Bogdanówka"
32. Nalewka truskawkowa
33. Nalewka leśna
34. Prosty przepis na wiśniówkę
Ogólny wzór na nalewkę
35. Nalewka na śliwkach węgierkach
36. NALEWKA NA PRZEZIĘBIENIE I MENOPAUZĘ Z JEŻYN
37. Wino wzmacniane rumem z ziela skrzypu
=================
Skoro o porzeczkach mowa polecam doskonałą nalewkę "Smorodine" czyli nalewkę na czarnych porzeczkach. Właśnie teraz jest ostatni moment aby ją zerwać, bo na tę nalewkę zrywa się porzeczkę bardzo dojrzałą, w momencie kiedy zaczyna opadać z krzaków. Tylko uprzedzam jest to napój dla wyjątkowo cierpliwych, "produkcja" trwa ok 1 1/2 roku. Ale wierzcie mi, czym dłużej wstrzymacie się z degustacją, tym bardziej będziecie wniebowzięci po spróbowaniu tego napoju naszych dziadków i pradziadków.
A oto ten przepis:
?Smorodina? czyli nalewka z czarnej porzeczki
Proporcje:
- ? Listkówka:
pół kilograma młodych liści i pędów czarnej porzeczki
0.5 ? 0.75 litra 45% alkoholu
pół kilograma cukru
łyżka soku z cytryny
- Nalew właściwy:
3,5 ? 4 litrów owoców z czarnej porzeczki
2-2,5 litra 50% alkoholu
100 g. cukru
? Likier:
owoce z nalewu
ok. 2 litrów 40% alkoholu
pół kilograma cukru
- ? Listkówka:
- - Listkówka
W maju wyglądamy momentu gdy krzewy porzeczki puszczają świeże pędy. Zbieramy młode listki i zostawiając ok ? gałązek.
Opłukanymi i osuszonymi listkami i pędów (ok. ? kilograma) wypełniamy litrowy słój, zalewamy je 45% alkoholem i odstawiamy na miesiąc w słoneczne miejsce. Po tym czasie zlewamy alkohol filtrując go przez bibułę. Dodajemy łyżkę stołową soku z cytryny.
Na pozostałe w słoju pędy wsypujemy pół kilograma cukru i odstawiamy na parapet. Przez kilka kolejnych dni potrząsamy słojem, a gdy cukier całkowicie się rozpuści mieszamy ze zlanym wcześniej alkoholem. Tak powstałą listkówkę odstawiamy do piwniczki.
- Nalew właściwy
Owoce czarnej porzeczki zbieramy gdy zaczynają już opadać z krzewów. Owoców nie myjemy, obrywamy je z szypułek, wsypujemy do pięciolitrowego słoja wypełniając go w ? i przesypujemy 100 gramami cukru. Słój wystawiamy na słońce.
Po upływie mniej więcej tygodnia owoce puszczą sok a cukier całkowicie się rozpuści. Zalewamy je wtedy 50% alkoholem tak by całkowicie wypełnić naczynie. Tak przygotowany nastaw stawiamy na parapecie na sześć miesięcy. Po tym czasie zlewamy nalew do gąsiora.
- Likier
Pozostałe w słoju owoce zasypujemy pół kilogramem cukru, a po tygodniu wlewamy tyle 40% wódki by przykryć owoce. Drugi nastaw pozostawiamy na parapecie na kolejne cztery miesiące. Zlewamy filtrując przez bibułę.
- Nalewka
Mniej więcej po roku od zbioru młodych listków wszystkie komponenty dobrej smorodinówki są gotowe! Ostatnim etapem jest kupażowanie. Do podstawowego nalewu dolewamy tyle likieru by być prawie zadowolonym z poziomu słodkości nalewki*. Prawie ? gdyż listkówka dodatkowo ją dosłodzi. Na samym końcu dodajemy tyle listkówki by stanowiła ona 10% ostatecznej objętości naszej nalewki.
- - Listkówka
*pozostały po kupażowaniu likier doskonale sprawdzi się w deserach. Smakował będzie też wszystkim tym, którzy szczególnie cenią słodkie trunki