Rośliny do podsadzania (cieniowania) powojników
- kasia126126
- 1000p
- Od: 8 cze 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co wokół powojników
Ja do clematisa w donicy posadziłam tawułkę. Co prawda gubi liście na zimę, ale gałązki też osłaniają od zimna. A wiosną przycina się ją prawie do ziemi. Ja mam odmianę o takich złotych listkach. Fajnie się komponuje z ciemnymi listkami clematisa. A do tego teraz kwitnie na różowo i całość wygląda dość fajnie.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
U mnie pod jednym powojnikiem rośnie dąbrówka i bodziszek czerwony
Nad towarzystwem dla pozostałych się jeszcze zastanawiam.
Nad towarzystwem dla pozostałych się jeszcze zastanawiam.
Pozdrawiam - BabajAGA
Dokładnie taki mam plan, DĄBRÓWKA!! Czy mogę prosić o więcej zdjęć?
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
- tralaluszy
Na razie więcej fot poddąbrówkowanego powojnika nie mam
Ale przypomniało mi się, że podsadziłam Venosę V. bodziszkiem Espresso, zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeszcze Ramona rosnąca z kremową różą czeka na towarzystwo.
Ale przypomniało mi się, że podsadziłam Venosę V. bodziszkiem Espresso, zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeszcze Ramona rosnąca z kremową różą czeka na towarzystwo.
Pozdrawiam - BabajAGA
U mnie pod 'Mrs. N. Thompson' posadziłam parzydło blekotolistne ( aruncus aethusifolius ) podobne do małej tawułki z białymi kwiatostanami.
Pod innym powojnikiem dosadziłam bylinowe trzykrotki , hosty ,oraz jednoroczne : niecierpka waleriana i lobelię. Na razie czekam na kwitnienie , ciekawe jak wszystko zagra , gdy pojawią się kwiaty clematisa.
Pod innym powojnikiem dosadziłam bylinowe trzykrotki , hosty ,oraz jednoroczne : niecierpka waleriana i lobelię. Na razie czekam na kwitnienie , ciekawe jak wszystko zagra , gdy pojawią się kwiaty clematisa.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- tralaluszy
Dziś im dosadziłam mały przetacznik Blue Ulster Dwarf.tralaluszy pisze: Jeszcze Ramona rosnąca z kremową różą czeka na towarzystwo.
Pozdrawiam - BabajAGA
- wodnik63
- 100p
- Od: 30 paź 2010, o 13:10
Własnie dzisiaj wyrzuciłam całą kore spod wszystkich powojników , mam je na balkonie. Okazało się, że zaległy się pod nią ziemióry!! Całe stada, najpierw padły mi 2 powojniki, piękne, zdrowe, wyglądało to na uwiąd, nie pomogły czosnek, podlewanie preparatem. Jak miało pomóc, skoro pod korą zagnieździł się taki szkodnik, kiedy poruszałam korę w innych wyfrunęła mi tylko chmura ziemiórek. Wyrzuciłam korę, spod wszystkich powojników i innych roślin i zastanawiam się co teraz. Można się załamać.
Chyba poukładam kamienie. Nigdy już nie dam kory, pod żadne rośliny.
Chyba poukładam kamienie. Nigdy już nie dam kory, pod żadne rośliny.
Pozdrawiam, Baśka
Ja mam pod clematisami posadzoną tawułę , pięciornik krzewiasty, szałwię omszona i lawende - polecam, bradzo ladnie wygląda, tawula kwitnie na wiosne jeszcze przed clematisem, pięciornik teraz - żółty kontrastuje z ciemnym fioletem powojnika Warszawska Nike - jeszcze mały, więc nie mam sie czym chwalić
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Do zestawienia pod Powojniki polecam także Barwinek oraz Wszelkie Trzmieliny okrywowe.
Do zestawienia pod Powojniki polecam także Barwinek oraz Wszelkie Trzmieliny okrywowe.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
U mnie w nogach JPII rosną funkie i żurawki. Na razie jest to pierwszy rok i roślinki są małe ale mam nadziję że szbko się rozrosną.
Natomiast prawie w nogach Gipsy Queen rosna róże miniatury: pnąca New down i dwie NN w przyszłym roku powinny dokładnie okryć ziemię.
Natomiast prawie w nogach Gipsy Queen rosna róże miniatury: pnąca New down i dwie NN w przyszłym roku powinny dokładnie okryć ziemię.
- sangwinaria
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja sadzę fiołki ogrodowe . Ładnie osłaniają nóżki klematisa.
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
Ja mam posadzonego barwinka, on również szczelnie pokrywa korzonki powojnika
Również polecam fiołki... cieszą kwiatuszkami i zapachem wtedy gdy powojnik praktycznie dopiero się budzi...
ze wszystkich uśmiechów - ten zrodzony z serca jest najpiękniejszy.....
Pozdrawiam Ciepluteńko.. z uśmiechem:))
Pozdrawiam Ciepluteńko.. z uśmiechem:))