Malkar pisze:Robił ktoś pastę z ostrej papryki?
Mam ochotę na zrobienie takowej ale nie mam sprawdzonego przepisu.
Pastę makaron czy pastę taki dzemik. Ja robiłem ala dzemik. Sparzyłem papryke zblenderowałem razem z pestami, sol pieprz do smaku i odrobina octu(jako konserwant). Wiele tego nie robiłem słoik 0.5l. W lodowce to po przepaseryzowaniu i otwarte wytrzymało 1.5 miesiąca(potem brakło)
minia821 pisze:Robiłam w zeszłym roku konfiturę z gruszek:
Gruszki oczyszczamy z gniazd z nasionami, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem (każdy według upodobania) i smażymy do niemal całkowitego rozpadu. Potem gorącą masę blenderujemy, ponownie zagotowujemy i wlewamy do słoików. Zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Nie trzeba pasteryzować. Słoiki ładnie się zamkną.
empuza pisze:Ja mam taki przepis na Cukinię jako matiasy
5 kg cukinii
1 kg cebuli
5 łyżek cukru
5 łyzek soli
1/2 paczki pieprzu mielonego
1 paczka pieprzu w ziarenkach, liście aurowe Zalewa:
1/2 l octu 10%
1/4 l oleju
2 łyżki soli
150-200 ml wody
Cukinię pokroić wzdluż na cienkie plastry, wymieszać z cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, dodać cukier, sol i pieprz.
Dobrze wymieszać, pozostawić na min. 3 godziny.
Słoiki napelłniamy mieszanką odsączając sok, który puściła cukinia.
Do każdego słoika wlożyć 5-6 ziaren pieprzu i 1 lisc laurowy, zalać zalewą i pasteryzować ok. 5 minut w temperaturze 80 stopni.
Empuzko,tej cukinii 5 kg obranej i wypestkowanej,czy takiej całej?Kusi mnie ten przepis.
Już dwie godzinki mi pyrczą powidła śliwkowe "bez mieszania". Znalazłam tu takie śliwki bardzo podobne do polskich węgierek, tylko większe. Bałam się, że te powidła będą jechać octem ale odważnie dałam 3 łyżki jak w przepisie i wcale go nie czuć. Nie mogę doczekać się końca gotowania. W garażu jeszcze jakieś 10 kg śliwek (eksperymentalnie zrobiłam z 3 kg co by w razie wpadki nie wyrzucać majątku ;) ) Jak się uda, to z reszty będzie pół na pół powidełka i nutella.
Macie jakiś pomysł na zagospodarowanie dzikich brzoskwiń ? Są bardzo małe, twarde, żółto-zielonkawe. Mam skrzynkę i nie wiem co z tym zrobić.
Tula hmm, nie wiem, może jakieś konfitury brzoskwiniowe z dodatkiem cytryny i marakuji, albo fig, jabłek.
Ja takie właśnie robiłam rok lub dwa lata temu. Nawet dobre wyszły. Tylko te z figami i marakują musiałam przecierać przez sito, żeby pozbyc się pesteczek.
Sama brzoskwinia jako konfitura jest dość mdła, według mnie dlatego robiłam z innymi owocami.
Albo brzoskwinie w syropie - w sam raz do deserów będą.
empuza pisze:Ja mam taki przepis na Cukinię jako matiasy
5 kg cukinii
1 kg cebuli
5 łyżek cukru
5 łyzek soli
1/2 paczki pieprzu mielonego
1 paczka pieprzu w ziarenkach, liście aurowe Zalewa:
1/2 l octu 10%
1/4 l oleju
2 łyżki soli
150-200 ml wody
Cukinię pokroić wzdluż na cienkie plastry, wymieszać z cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, dodać cukier, sol i pieprz.
Dobrze wymieszać, pozostawić na min. 3 godziny.
Słoiki napelłniamy mieszanką odsączając sok, który puściła cukinia.
Do każdego słoika wlożyć 5-6 ziaren pieprzu i 1 lisc laurowy, zalać zalewą i pasteryzować ok. 5 minut w temperaturze 80 stopni.
Moja córka jadla taka cukinie u kogoś ,bardzo jej smakowała ...
Gdzieś tu, w tym watku był przepis na cukinię na słodko-kwaśno.... nie moge znaleźć
Pomożecie?
Asia
Kiedyś robiłam cukinię ala ananas,ale wyszła mi ciapowata,za to wszyscy moi domownicy uwielbiają taką 146. sałatkę z cukinii
1 kg cukinii obrać,wydrążyć nasiona,zetrzeć na tarce jarzynowej
0,5 kg marchwi,też startej
0,5 kg cebuli w półplasterki
1,2 czerwone papryki,w paski
-wszystkie warzywa wymieszać,
zalewa:
0,5 szkl. octu
0,5 szkl. cukru
3,4szkl. oleju
1 łyżka soli-składniki zalewy zagotować,do gotującej zalewy wrzucić rozdrobnione warzywa,gotować 10,15 minut ciągle mieszając,gorące przełożyć do słoików,krótko zapasteryzować.
Co prawda nie jest ona na słodko,ale warto spróbować
W tej śledziowej zastanawia mnie też ilość octu-aż 0,5 l?
Dziś popełniłam paprykę marynowaną,zawsze robiłam tak jak ogórki konserwowe,ale zeszłym roku dostałam przepis od sąsiadki,i teraz on u mnie króluje.I jeszcze robiłam suszone pomidorki-koszt duży,ale smak..i wiem co mam w słoiku :)Jeśli jest chętna na te przepisy,dajcie znać
To się muszę pochwalić za odwagę.
Oprócz zrobienia dżemu jabłkowego (takiego min do ciasta) do którego dodałam podwiędnięte 3 gruszki i 2 przejrzałe banany - jakimś takim impulsem, zrobiłam dżem z cukinii ala pomarańczowy. Spróbowałam u koleżanki, i przerobiłam czekające po zbiorze 3 cukinie.
147. Papryka konserwowa
ziele
gorczyca
pieprz w ziarnach
liście laurowe
czosnek
sól1,5 Łyzki
olej
1szkl octu
1szkl cukru
4szkl wody
paprykę umyć usunąć nasiona,pokroić w cząstki,wkładać do słoików przyprawy i po 3 łyżki oleju(około na słoik)
zagotować wodę z solą, cukrem i octem
zalać paprykę, pasteryzować 20 minut.
smacznego;)
148. Dżem z cukini a'la pomarańczowy (lub cytrynowy)
5kg obranej i startej na tarce o większych oczkach
2/3 kg cukru ( ja na oko i na smak dałam)
10-20 dkg skórki pomarańczowej
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
Gotować pół godziny, gorące nakładać o słoików, zakręcać i do góry nogami i pod kocyk.